Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

YX 360TR(N)


Postări Recomandate

aveam de ceva vreme un "acometru" botezat aşa... evident, "made in china"! :rade:

 

mi-a făcut draci din 2 motive:

- tatoarele cu care vine "by default" sunt de rahat! şi, din nefericire, şi majoritatea tatoarelor până în 15-30 de lei sunt cam la fel de "bune", singurul lor plus fiind aspectul.

- potenţiometrul de "0 ohmi" e şi el la fel de praf... în sensul că s-a folosit unul care ar fi trebuit rebutat: sectoare întregi din cursa activă "sărite"

 

logic, l-am lăsat în pace multă vreme, ba chiar mă gândeam să-i scot poveştile dinăuntru, şi să găzduiesc un esr-metru analogic în el... instrumentul în sine e bunicel.

singurul lucru care m-a oprit a fost motivul pentru care l-am cumpărat, acum... 3 ani, cred, dacă nu mai mult: mi-era milă de MAVO35-ul meu, şi decât să risc să-l afum, mai bine afum o pocnitoare chinezească fără prea mare valoare...

 

ieri seară am decis să-l folosesc la nişte măsurări... şi după ce m-a scos din pepeni cu sf-urile lui (şi-am făcut o parte din măsurări cu un 830), am decis ca azi să-i umblu puţin prin maţe!

 

l-am deschis, şi... jale!

 

primul lucru pe care l-am văzut a fost că animalul nu are nici o siguranţă de protecţie... ştiu, nu e foarte eficientă, dar nici rezistenţele din el nu sunt foarte uşor de înlocuit... şi decât să apuci să afumi o rezistenţă sau două, ori instrumentul în sine, mai bine bubui o siguranţă!

 

al doilea, cel puţin exemplarul meu, e că e plin de smd-uri! nu că ar fi de mirare, dar alea mai sunt şi cea mai mică mărime posibilă... aşa că... (dacă aş avea de unde scoate... dar cam degeaba: padurile sunt doar pe dimensiunea aia, aşa că nu merge nici să pun nişte smd-uri mai zdravene, ce să mai vorbim de thd-uri mai de precizie...)

 

al treilea, avea o grămadă de lipituri reci! inclusiv la potenţiometrul de 10 ohmi, cel de reglaj de zero, şi la instrument!!!

 

m-am uitat prin cutii, şi am luat un potenţiometru banal de 10 kohmi, apoi am căutat nişte fire de conexiune flexibile, dar ceva mai grosuţe ca cele originale (nu, alea din surse de PC sunt prea groase şi prea rigide)... şi după 20 de minute de lipit/dezlipit... cu pistolul, nu cu letconul, că n-am făcut nici până azi letconul tip "wolf", chit că am toate piesele, chinezul se comportă stas.

 

n-am cu ce verifica decât cum se comportă pe scala de ohmi (am un număr de rezistenţe de 1 şi 0.5%), pentru tensiuni n-am decât sursa cu 371, şi nişte baterii... dar deocamdată văd că nu bate câmpii prea tare!

 

tatoarele?

ah, da, am pus deocamdată unele de la un 830 care a luat-o un pic razna... dar urmează să le schimb cu tatoare home-made... am mai făcut asta şi pe vremea lui Ceaşcă: 2 banane, 20-25 cm de "fir de veioză", două bucăţele de sârmă de cupru gen ansă, dar merge şi mai groasă, şi 2 carioci! :)

toată magia stă în calitatea lipiturilor făcute, şi vă alegeţi cu nişte tatoare care nu au să vă facă draci, nu au o cădere de tensiune prea mare pe fire, şi nici o rezistenţă electrică suficient de mare să vă ameţească la măsurat rezistenţe de 1-10 ohmi, şi au un preţ acceptabil!

 

singura chestie pe care n-o găsesc... şi nici nu sunt prea sigur că o aveam, e adaptorul de măsurat tranzistoare...

şi nici n-am găsit schema lui, chit că pdf-uri cu schema electrică a "obiectului" se găsesc peste tot pe net.

 

singurul lucru nefăcut e adăugarea unei sigurante... deocamdată am doar "socluri" care se bazează pe găurile deja făcute în cablaj... dacă rezistă (şi sigur rezistă, acum că ştiu că nu e protejat), o să-i pun şi siguranţe când oi schimba bateriile...

(nici măcar n-au pus un firişor de sârmă între 2 sectoare de cablaj... economie, economie, dar nici chiar aşa! :rade: )

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

şi o poză cu "chinezul":

 

Posted Image

 

potenţiometrul nu se potrivea direct în găuri, şi nici nu-l puteam fixa direct cu piuliţa lui în carcasă...

am lipit fire de prelungire, şi am tăiat plasticul dinăuntru cu pistolul de lipit, să ajungă la nivel cu restul, apoi s-a potrivit foarte frumos!

şi butonul se asortează la fel de frumos: acoperă piuliţa, şi pare pus "de fabrică"! :rade:

Link spre comentariu

... dacă mă iau după rezultatele de pe forumurile orientale... se pare că Sanwa e originalul japonez, şi toate celelalte sunt copii chinezeşti, cu caracteristici mai mult sau mai puţin conforme cu originalul!

nu cred că chinezul s-a apucat să modifice schema originală, doar să folosească componente ieftine şi "bune"...

 

conform cu ce am văzut eu în multimetru, schema e aceeaşi... dar sigur instrumentul nu prea are aceeaşi precizie ca originalul fabricat prima oară în... Tokyo, Konnichiwa ce-o_fi, A.D. 1978! :d

 

uite pe threadul ăsta: unul din ele e un original japonez, celelalte sunt copii mai mult sau mai puţin calitative, dar schema internă e aceeaşi! :d

http://www.elab.ph/forum/index.php?topic=36942.0

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am si eu unul cumparat din Europa Voluntari,nu mai stiu exact,cred ca am dat pe el max.15 lei.Am masurat tensiunea unei prize si in timpul masuratorii, aparatul scoate un bazait desi indica corect.L-am cumparat in ideea de a face un modul esr-metru care va fi conectat la bornele originale ale aparatului de masura pentru a fi folosit atat ca esr-metru analog,cat si pentru alte masuratori.Dar la modul cum e facut cablajul,cred ca ar trebui sa folosesc numai firele din interior ale bobinei pentru precizia masurarii esr.

Link spre comentariu

dacă pentru ESR l-ai luat, scoate tot ce e în el cu excepţia instrumentului, şi fă o plăcuţă de mărimea potrivită, s-o poţi fixa ferm în cutie.nu mai pune mufe, ci foloseşte fire mai grosuţe, cositorite direct pe placă, şi le pui crocodili la capăt...dacă foloseşti mufe şi banane, măreşti rezistenţa "văzută" de instrument cu rezistenţa contactelor...

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări