Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
MifTy

YX 360TR(N)

Recommended Posts

aveam de ceva vreme un "acometru" botezat aşa... evident, "made in china"! :rade:

 

mi-a făcut draci din 2 motive:

- tatoarele cu care vine "by default" sunt de rahat! şi, din nefericire, şi majoritatea tatoarelor până în 15-30 de lei sunt cam la fel de "bune", singurul lor plus fiind aspectul.

- potenţiometrul de "0 ohmi" e şi el la fel de praf... în sensul că s-a folosit unul care ar fi trebuit rebutat: sectoare întregi din cursa activă "sărite"

 

logic, l-am lăsat în pace multă vreme, ba chiar mă gândeam să-i scot poveştile dinăuntru, şi să găzduiesc un esr-metru analogic în el... instrumentul în sine e bunicel.

singurul lucru care m-a oprit a fost motivul pentru care l-am cumpărat, acum... 3 ani, cred, dacă nu mai mult: mi-era milă de MAVO35-ul meu, şi decât să risc să-l afum, mai bine afum o pocnitoare chinezească fără prea mare valoare...

 

ieri seară am decis să-l folosesc la nişte măsurări... şi după ce m-a scos din pepeni cu sf-urile lui (şi-am făcut o parte din măsurări cu un 830), am decis ca azi să-i umblu puţin prin maţe!

 

l-am deschis, şi... jale!

 

primul lucru pe care l-am văzut a fost că animalul nu are nici o siguranţă de protecţie... ştiu, nu e foarte eficientă, dar nici rezistenţele din el nu sunt foarte uşor de înlocuit... şi decât să apuci să afumi o rezistenţă sau două, ori instrumentul în sine, mai bine bubui o siguranţă!

 

al doilea, cel puţin exemplarul meu, e că e plin de smd-uri! nu că ar fi de mirare, dar alea mai sunt şi cea mai mică mărime posibilă... aşa că... (dacă aş avea de unde scoate... dar cam degeaba: padurile sunt doar pe dimensiunea aia, aşa că nu merge nici să pun nişte smd-uri mai zdravene, ce să mai vorbim de thd-uri mai de precizie...)

 

al treilea, avea o grămadă de lipituri reci! inclusiv la potenţiometrul de 10 ohmi, cel de reglaj de zero, şi la instrument!!!

 

m-am uitat prin cutii, şi am luat un potenţiometru banal de 10 kohmi, apoi am căutat nişte fire de conexiune flexibile, dar ceva mai grosuţe ca cele originale (nu, alea din surse de PC sunt prea groase şi prea rigide)... şi după 20 de minute de lipit/dezlipit... cu pistolul, nu cu letconul, că n-am făcut nici până azi letconul tip "wolf", chit că am toate piesele, chinezul se comportă stas.

 

n-am cu ce verifica decât cum se comportă pe scala de ohmi (am un număr de rezistenţe de 1 şi 0.5%), pentru tensiuni n-am decât sursa cu 371, şi nişte baterii... dar deocamdată văd că nu bate câmpii prea tare!

 

tatoarele?

ah, da, am pus deocamdată unele de la un 830 care a luat-o un pic razna... dar urmează să le schimb cu tatoare home-made... am mai făcut asta şi pe vremea lui Ceaşcă: 2 banane, 20-25 cm de "fir de veioză", două bucăţele de sârmă de cupru gen ansă, dar merge şi mai groasă, şi 2 carioci! :)

toată magia stă în calitatea lipiturilor făcute, şi vă alegeţi cu nişte tatoare care nu au să vă facă draci, nu au o cădere de tensiune prea mare pe fire, şi nici o rezistenţă electrică suficient de mare să vă ameţească la măsurat rezistenţe de 1-10 ohmi, şi au un preţ acceptabil!

 

singura chestie pe care n-o găsesc... şi nici nu sunt prea sigur că o aveam, e adaptorul de măsurat tranzistoare...

şi nici n-am găsit schema lui, chit că pdf-uri cu schema electrică a "obiectului" se găsesc peste tot pe net.

 

singurul lucru nefăcut e adăugarea unei sigurante... deocamdată am doar "socluri" care se bazează pe găurile deja făcute în cablaj... dacă rezistă (şi sigur rezistă, acum că ştiu că nu e protejat), o să-i pun şi siguranţe când oi schimba bateriile...

(nici măcar n-au pus un firişor de sârmă între 2 sectoare de cablaj... economie, economie, dar nici chiar aşa! :rade: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

şi o poză cu "chinezul":

 

Posted Image

 

potenţiometrul nu se potrivea direct în găuri, şi nici nu-l puteam fixa direct cu piuliţa lui în carcasă...

am lipit fire de prelungire, şi am tăiat plasticul dinăuntru cu pistolul de lipit, să ajungă la nivel cu restul, apoi s-a potrivit foarte frumos!

şi butonul se asortează la fel de frumos: acoperă piuliţa, şi pare pus "de fabrică"! :rade:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sannuo multimetru iar schema electrica este de la Sanwa!Sigur sunt identice?Cei de la Sanwa au cateva fotografii cu multimetre copiate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

... dacă mă iau după rezultatele de pe forumurile orientale... se pare că Sanwa e originalul japonez, şi toate celelalte sunt copii chinezeşti, cu caracteristici mai mult sau mai puţin conforme cu originalul!

nu cred că chinezul s-a apucat să modifice schema originală, doar să folosească componente ieftine şi "bune"...

 

conform cu ce am văzut eu în multimetru, schema e aceeaşi... dar sigur instrumentul nu prea are aceeaşi precizie ca originalul fabricat prima oară în... Tokyo, Konnichiwa ce-o_fi, A.D. 1978! :d

 

uite pe threadul ăsta: unul din ele e un original japonez, celelalte sunt copii mai mult sau mai puţin calitative, dar schema internă e aceeaşi! :d

http://www.elab.ph/forum/index.php?topic=36942.0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am si eu unul cumparat din Europa Voluntari,nu mai stiu exact,cred ca am dat pe el max.15 lei.Am masurat tensiunea unei prize si in timpul masuratorii, aparatul scoate un bazait desi indica corect.L-am cumparat in ideea de a face un modul esr-metru care va fi conectat la bornele originale ale aparatului de masura pentru a fi folosit atat ca esr-metru analog,cat si pentru alte masuratori.Dar la modul cum e facut cablajul,cred ca ar trebui sa folosesc numai firele din interior ale bobinei pentru precizia masurarii esr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dacă pentru ESR l-ai luat, scoate tot ce e în el cu excepţia instrumentului, şi fă o plăcuţă de mărimea potrivită, s-o poţi fixa ferm în cutie.nu mai pune mufe, ci foloseşte fire mai grosuţe, cositorite direct pe placă, şi le pui crocodili la capăt...dacă foloseşti mufe şi banane, măreşti rezistenţa "văzută" de instrument cu rezistenţa contactelor...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.