Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
marius75

Inlocuire finali amplificator rusesc.

Recommended Posts

Salut. Am un amplificator rusesc Lorta (Amfiton) 75y-101 luat de nou acum 15 ani, toata perioada pana acum l-am tinut cu o pereche de boxe tot amfiton 75W, 4 Ohmi. Inainte se auzea clar pana in cliping, dar acum o luna am auzit ceva distorsiuni intr-una din boxe (cam la 80% din puterea maxima, il dau rar pana la volumul la care declanseaza protectia de suprasarcina). Am zis ca este boxa de vina, am facut rocada cu cealalta boxa si se pare ca de vina este canalul dreapta (celalalt se aude bine pana la maxim). Am pus boxe de 8 ohmi si nu mai se aude distorsionat nici la volum maxim. Banuiesc ca finalii de la canalul respectiv (perechea KT 818/819GM) incep sa dea semne de oboseala. A vazut multe chefuri amplificatorul asta, mergea o noapte intreaga in cliping...acum se pare ca are nevoie o revizie :nas: revizia la 15 ani sau 1.000 de ore in blana :rade: Inainte sa comand alti tranzistori m-a gandit sa mut finalii de la canal stanga la canal dreapta, sa fiu sigur ca este din cauza lor. Din cate am citit merg inlocuiti cu BD 317/318. Inainte sa ma apuc de treaba m-am gandit sa va cer sfatul (daca trebuie sa inlocuiesc si prefinalii) sau daca pot pune alti finali in loc de BD-uri. Multumesc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orice trz complementari în capsulă TO3 şi Uce minim 100V şi Ic minim 10A, Pd minim 100W.Exemple: MJ15003/15004, 15022/15023, 15024/15025... că sînt mai uşor de găsit.BD317/318 nu se mai fabrică de peste 20 de ani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca va intereseaza am toata electronica + finali pe radiator.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Sau eu, am finalii MJ15003 si MJ15004.Insa nu finalii sint devina, se pare ca s-au devalorizat niste rezistente si condensatori prin etajul final.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va multumesc pentru implicare! Maine desfac ampliful, in principiu vreau sa-i schimb doar finalii KT818/KT819 cu MJ15003/MJ15004 si prefinalii KT 816/KT 817 (cu bd 237/bd 238) la ambele canale. Prefer sa iau toate piesele dintr-un singur loc (un singur transport de platit). Ca sa nu comand piesele de pomana maine fac rocada finalilor din canalul stanga cu cei din canal dreapta, plus o verificare amanuntita (mai mult ochiometrica) a pieselor din etajul cu problema. Daca se muta si problema o data cu finalii inseamna ca ei sunt cauza daca nu ...e mai dificil...aparatul de masura este :sparge: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fără multimetru poţi face mii de combinaţii nefericite acolo.Trebuie să verifici şi piesele pasive din etajul final, ochiul e inutil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am un aparat de masura dar este cam pe toane, posibil sa fie si bateria de vina...

Asa cum am promis am demontat ampliful, am dat volum la maxim si am constatat ca merge bine, clar pana in clip. :nas:

Stiam ca ceva este in neregula (am pus acelasi cablu de semnal, aceleasi boxe), asa ca m-am apucat de butonat la el si am auzit ca a inceput iar cu distorsiuni cand am atins butonul de -20 db. Butonul l-am demontat usor, dar mai greu a fost sa-l montez la loc. :rade: Din cate am vazut cele doua cleme indoite erau cam aplatizate asa ca le-am mai deschis un pic. Dupa ce am pus butonul la loc i-am facut o proba de vreo 10 minute pana la limita clipului si merge bine. Se pare ca intr-adevar nu a fost din cauza finalilor dar tot o sa-i schimb (cu prefinali cu tot) insa nu mai este o prioritate. Multumesc pentru ajutorul acordat! :aplauze

Posted Image

Posted Image.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca amplificatorul functioneaza, nu are rost sa-i schimbati pre-/finalii doar asa, preventiv. Tranzistoarele nu se consuma precum tuburilre (exista câteva exceptii, dar nu-i cazul aici). S-ar putea sa va alegeti cu niste probleme în plus (oscilatii) datorita faptului ca cei noi au parametri diferiti. N-ar strica însa sa verificati/înlocuiti condensatoarele electrolitice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Condensatorii par in regula, nu sunt unflati...amplificatorul nu are zgomot de fond (fasait sau brum), aparat de masura pentru condensatori nu am. Nu cred ca mai umblu in el decat daca apare altceva, mai ales daca spuneti ca nu trebuie sa inlocuiesc preventiv finalii, il las asa. Multumesc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Condensatorii nu trebuie neaparat sa fie umflati ca sa nu mai fie in parametri Nu ar strica sa faceti rost de un capacimetru si sa vedeti ce aveti pe acolo Mai mult ca sigur ceva condensatori va fac probleme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa ce am rezolvat problema cu acel buton merge bine. O sa intreb pe un cunoscut care mai repara televizoare daca are capacimetru si daca este dispus sa masoare condensatorii...dar mai degraba as fi interesat de condensatorii dintr-un alt amplif (romanesc) A350, am inteles ca sunt mai des intalnite probleme cu condensatorii din ampliful asta (cu toate ca nu are probleme de genu' brum, fasait).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie să te intereseze cond electrolitici de valori mici din calea de semnal, ăia dau probleme de stabilitate sau modifică sunetul amplifurilor, cei mari de pe alimentare sînt responsabili doar cu brumul din redresare. Azi există cond nepolarizaţi tip mkt Wima de dimensiuni mici între 1...10uF/16...63V ce pot fi puşi în locul celor vechi electrolitici, nu se usucă, nu curg şi ţin un mileniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns! Prima data o sa incep cu inlocuirea condensatorilor de valori mici din ampliful romanesc (este umblat deja in el dinainte sa-l cumpar eu) si abia dupa ce-mi fac mana un pic o sa intru si in ampliful asta rusesc. Am acum o comanda facuta si cred ca arunc repede si cativa condensatori...ma duc sa desfac ampliful sa vad ce valori au condensatorii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

N-am mai avut timp sa desfac ampliful, o sa aman inlocuirea condensatorilor...totusi am comandat tranzistorii MJ15003/MJ15004 +BD317/BD318 sa ii am de rezerva pentru amplificatorul rusesc. La ampliful romanesc deja am rezerve (4 finali 2N3055 si prefinalii BD317/BD318) si parca merge mai bine de cand stie ca ii am in sertar :rade:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.