Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema delayed switch on


xardas

Recommended Posts

As vrea si eu o schema simpla daca se poate pt un circuit care sa imi actioneze un releu dupa o anumita perioada dupa ce aplic tensiune pe montaj. Banuiesc ca este ceva cu un tranzistor si condesator.... Practic vreau ca dupa ce alimentez acest montaj, la un interval de 1 - 2sec sa imi dea tensiune pe releu.... am tot cautat pe net dar nu am gasit nimic relevant...vre-o idee.ceva ?

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Este cat se poate de simplu, de fapt conteaza si cat de simplu vrei deoarece relativ acelasi lucru poti obtine si de la o schema simpla cu releu, o rezistenta si un condensator, ca si un timer cu integrat specializat gen 555. O varianta de compromis poate fi una cu tranzistor in montaj emitor comun, intre baza si emitor un condensator iar baza alimentata printr-o rezistenta, in acest fel se intarzie cuplarea releului prin faptul ca se intarzie tensiunea necesara de comanda in baza, daca vrei pot veni cu o schema.

Link to comment

...O varianta de compromis poate fi una cu tranzistor...

De ce e ... "de compromis" ?Data fiind durata scurta, de numai 1 secunda, o schema simpla e foarte potrivita.Merge chiar mai simplu, un circuit pasiv RC, mai ales daca se alege un releu cu rezistenta ohmica mai mare.Cu atat mai mult ca, in mod expres cere o schema simpla.

As vrea si eu o schema simpla...

Link to comment

@em2006Am pomenit deja de varianta pasiva cu rezistenta si condensator, si apoi de timer, o varianta putintel mai complexa, varianta cu tranzistor si RC in baza mi se pare mie un compromis intre cele 2, adica este mai simpla decat timer-ul dar este ceva mai precisa decat cea pasiva, asta inteleg eu prin compromis, e dreptul Dvs sa nu fiti de acord cu expresia, ideea insa s-a inteles sunt convins.@Emil 1986Cam la asta m-am referit eu cand am pomenit de solutia cu RC in baza unui tranzistor, cu o mica diferenta insa, tranzistorul la schema pusa de tine este in colector comun, disipatia pe el poate fi mai mare decat la varianta emitor comun in cazul in care Vbe este mai mare decat Vce-sat, eu am pomenit de varianta emitor comun unde emitorul este pus la masa iar colectorul inseriat cu bobina releului catre plus. In acest fel tranzistorul functioneaza in zona saturat/blocat, un regim mult mai eficient.

Link to comment

Nu am zis ca nu ar functiona, ci ca este un mod ineficient de a comanda un tranzistor, iata un mic exemplu:In stanga este situatia ta cu tranzistorul in configuratie colector comun, iar in dreapta sugestia mea, emitor comun, in prima situatie tranzistorul functioneaza in regim liniar unde disipatia este mult mai mare pe el, cea de-a 2-a tranzistorul functioneaza in regim de comutatie, respectiv complet deschis/complet inchis, in aceasta situatie disipatia este mult mai mica. In prima situatie limitele sunt destul de stricte, trebuie avut mare grija la curentul pe care sarcina il consuma si calculata disipatia pentru ca in unele situatii este necesar folosirea de radiator, in regim de comutatie insa situatia este ceva mai relaxata, aici disipatia va fi mult mai mica deci se pot comanda eficient sarcini mai mari.

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines