Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
xardas

schema delayed switch on

Recommended Posts

As vrea si eu o schema simpla daca se poate pt un circuit care sa imi actioneze un releu dupa o anumita perioada dupa ce aplic tensiune pe montaj. Banuiesc ca este ceva cu un tranzistor si condesator.... Practic vreau ca dupa ce alimentez acest montaj, la un interval de 1 - 2sec sa imi dea tensiune pe releu.... am tot cautat pe net dar nu am gasit nimic relevant...vre-o idee.ceva ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este cat se poate de simplu, de fapt conteaza si cat de simplu vrei deoarece relativ acelasi lucru poti obtine si de la o schema simpla cu releu, o rezistenta si un condensator, ca si un timer cu integrat specializat gen 555. O varianta de compromis poate fi una cu tranzistor in montaj emitor comun, intre baza si emitor un condensator iar baza alimentata printr-o rezistenta, in acest fel se intarzie cuplarea releului prin faptul ca se intarzie tensiunea necesara de comanda in baza, daca vrei pot veni cu o schema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...O varianta de compromis poate fi una cu tranzistor...

De ce e ... "de compromis" ?Data fiind durata scurta, de numai 1 secunda, o schema simpla e foarte potrivita.Merge chiar mai simplu, un circuit pasiv RC, mai ales daca se alege un releu cu rezistenta ohmica mai mare.Cu atat mai mult ca, in mod expres cere o schema simpla.

As vrea si eu o schema simpla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ce ziceti de asta?daca folositi releu de 12v merge si la 12v si puteti renunta la dioda si alimentati cu +12v

post-74565-13982978523_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@em2006Am pomenit deja de varianta pasiva cu rezistenta si condensator, si apoi de timer, o varianta putintel mai complexa, varianta cu tranzistor si RC in baza mi se pare mie un compromis intre cele 2, adica este mai simpla decat timer-ul dar este ceva mai precisa decat cea pasiva, asta inteleg eu prin compromis, e dreptul Dvs sa nu fiti de acord cu expresia, ideea insa s-a inteles sunt [email protected] 1986Cam la asta m-am referit eu cand am pomenit de solutia cu RC in baza unui tranzistor, cu o mica diferenta insa, tranzistorul la schema pusa de tine este in colector comun, disipatia pe el poate fi mai mare decat la varianta emitor comun in cazul in care Vbe este mai mare decat Vce-sat, eu am pomenit de varianta emitor comun unde emitorul este pus la masa iar colectorul inseriat cu bobina releului catre plus. In acest fel tranzistorul functioneaza in zona saturat/blocat, un regim mult mai eficient.

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu folosesc schema asta de mult timp si alimentat la 12v nu mi-a facut probleme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu am zis ca nu ar functiona, ci ca este un mod ineficient de a comanda un tranzistor, iata un mic exemplu:In stanga este situatia ta cu tranzistorul in configuratie colector comun, iar in dreapta sugestia mea, emitor comun, in prima situatie tranzistorul functioneaza in regim liniar unde disipatia este mult mai mare pe el, cea de-a 2-a tranzistorul functioneaza in regim de comutatie, respectiv complet deschis/complet inchis, in aceasta situatie disipatia este mult mai mica. In prima situatie limitele sunt destul de stricte, trebuie avut mare grija la curentul pe care sarcina il consuma si calculata disipatia pentru ca in unele situatii este necesar folosirea de radiator, in regim de comutatie insa situatia este ceva mai relaxata, aici disipatia va fi mult mai mica deci se pot comanda eficient sarcini mai mari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.