Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Bobi

Ajutor pentru comanda unui motor pas cu pas

Recommended Posts

Am si eu nevoie de ajutor pentru a comanda un motor pas cu pas. Motorul este de la o masinarie automata de facut covrigi la care sa defectat microcontrolerul si este exclus sa mai poata fi reparata deoarece circuitul integrat nici nu mai este pe placa. Motorul este de curent continuu 24V, 4A,70w,3000 rpm, iar pe capacul de comanda scrie: 12ppr - 5 to 24 Vd.c. OC-open collector. Motorul are in total 6 fire , primele doua sunt + si - pentru motor iar pt. comanda:Vdc brown, GND white, ChA yellow, ChB green. Firul yellow ChA este in aer nefolosit. Deci pe comanda are doar 3 fire. Sub capacul unde sunt firele de comanda este un disc cu 12 gauri fixat pe axul rotorului, 2 senzori cu fanta si un montaj electronic cu 2 circuite integrate smd. Sper sa fie o rezolvare. Va multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se pare ca nu se poate gasi o rezolvare pentru comanda motorului pas cu pas asa ca m-am hotarat sa folosesc reductorul de la el si sa-l adaptez la un alt motor tot de curent continuu pe care l-am gasit prin atelier dar acesta se alimenteaza cu 180 Vd.c. are 4800 U/min si consuma 5A. In acest caz ma puteti ajuta cu o schema de variator de tensiune de la 0-180 Vdc.Va multumesc anticipat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am incercat cu un variator de tensiune alternativa de max.1000 W pe alimentare dupa el am pus o punte redresoare de 20 A care mi-a alimentat motorul. L-am pornit direct din variator pe turatie minima si a functionat foarte bine, turatia putea fi reglata perfect, dar dupa cateva porniri mi-a pus in scurt puntea redresoare. :cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am mai facut niste teste, motivul punerii in scurt a puntii redresoare este pornirea motorului direct la o turatie mai mare. Daca se porneste motorul cu variatorul in zero si se creste tensiunea incet totul este ok. Deci motorul ia un curent foarte mare la pornire. In cazul acesta cred ca ar trebui facut un montaj electronic care dupa ce primeste o anumita tensiune prestabilita din din variatorul de tensiune alternativa sa imi dea curent continuu dar acesta sa creasca de la zero pana la tens. care o primeste de la variator in cateva secunde. Ce parere aveti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma gandesc la un tiristor inseriat cu plusul motorului, comandat printr-un optocuplor care sa-i faca pornirea aceasta lenta. ??????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pune diode de protectie la varfuri de tensiune ca astea omoara puntea si nu curentul.Daca era curentul de pornire ar fi trebuit sa arzi si variatorul :da nu este asa?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa cum am spus, daca pornesc mototul cu variatorul in zero si cresc usor tensiunea, pot sa ridic pana la 180v fara probleme si moturul functioneaza perfect. Iar daca las variatorul la 100-180v, cum l-am alimentat nici macar nu apuca sa porneasca motorul si s-a ars puntea, probabi ca s-ar arde si variatorul dar are o siguranta pe alimentare de 8A care se arde. Deci nu cred ca defectarea puntii ,,in acest caz,, este din cauza varfurilor de tens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.