Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
cretu24

macheta didactica

Recommended Posts

salut. ma poate ajuta si pe mine cineva cu un sfat.trebuie sa fac o macheta de tun , si vreau sa stiu ce fel de motorase imi trebuie, tunul trebuie sa se miste stanga -dreapta, si sus -jos.si mai trebuie sa sincronizez miscarile tunului cu alte tunuriva rog sa imi spuneti ce fel de piese imi trebuie, (denumirea lor in coduri)

Share this post


Link to post
Share on other sites

faci rost de o masinuta cu telecomanda si scoti motorasele cu tot cu placa electronica ,acum depinde cum trebuie facuta comanda motoraselor ,si cred ca iti trebuie motoras cu reductor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai apasa odata tasta caps, ca tipi asa, cu litere mari

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cel mai elegant este sa controlezi tunul cu 2 servo. Vezi link-ul asta (pentru idee) la etapa 5: http://www.instructables.com/id/carmageddon-rc-!!!!!!!!!!!!!!/?ALLSTEPS. Miscarile sus-jos si stanga-dreapta sunt complet independente, permitandu-ti sa rotesti tunul cum vrei tu (180 grade in orice plan - dupa cum ai facut piedestalul).

 

Cost: 2 servo la 15-20$ aici, un receptor RC si un emitator RC - ambele pentru 30$ aici.

 

Evident, lantul RF poate fi facut sub 10$ (3$ module radio 433MHz pe ebay) si 2$ pe 2 bucati PIC (12F675, 683 - ADC necesar, pentru encoder si decoder) plus 2 potentiometre si ceva baterii.

 

LE: Totul depinde insa de dimensiunile tunului, caci servo costa mai mult daca tunul este mai mare. Partea RF este aceeasi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna seara.
Revin cu o problema legata de acelasi tip de proiect didactic.
Detin 6 machete de tun, fiecare cu cate doua servo motoare (miscare stanga-dreapta si sus-jos).
Initial, acestea erau controlate de doua potentiometre prin intermediul unei placute a carei imagine e atasata.
Problema consta in faptul ca sursa folosita pentru placuta respectiva (un incarcator de telefon) nu era suficient de puternica pentru a misca simultan toate cele 12 motorase, asa ca am inlocuit-o cu un alimentator de putere mai mare, iar din aceasta cauza, ceva s-a stricat. Cel mai probabil vreo componenta a placutei de comanda.
Acum, in momentul in care conectez oricare din motorase la placuta, acesta are o miscare brusca si scurta spre dreapta, dupa care ramane fara tensiune, nemiscat, indiferent de cum actionez potentiometrele.

 

As dori un sfat sau ajutor in repararea placutei sau construirea alteia.
Multumesc. 
 

Posted Image

 

Posted Image

 

 

Posted Image

Edited by Stefanescu Marius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce inseamna "un alimentator de putere mai mare"? Ce caracteristici (tensiune/curent) are?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu ai alimentat un montaj de 5V la 18.5V. Normal ca s-a stricat.Cum se miscau tunurile: individual sau toate sincronizat?Am mai citit o data, sunt miscari simultane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alimentator de laptop: 18.5V, 3.5A.

Cred ca ai depasit tensiunea maxima de alimentare cu acest alimentator, vad pe placa un condensator cu U=16V, nu vad nici un alt reg. de tensiune, cred ca placa trebuie alim la max 5V. LE: vad ca a raspuns thunderer inainte Edited by danpin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, mi-am dat seama ca am depasit tensiunea maxima. Dupa mai multe cautari am aflat ca e de 14 volti. 

 

As fi vrut sa stiu daca se descurca cineva sa creeze o noua placa de comanda, sau sa-mi dea un sfat referitor la o alta modalitate de a comanda cele 6 machete. 

Totusi, la alimentarea normala a circuitului, cu fostul alimentator de 5 volti, dupa cum am mai scris, in momentul in care conectez oricare din motorase la placuta, acesta are o miscare brusca si scurta spre dreapta, dupa care ramane fara tensiune, nemiscat, indiferent de cum actionez potentiometrele.

O tensiune ajunge la motoras, deci e ars integratul, oscilatorul sau condensatorul?

Edited by Stefanescu Marius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cauta pe internet datasheet-ul pt microcontroller, vezi la ce tensiune se alimenteaza, identifica pinii de alimentare si vezi pe placa ce componente sunt pe circuitul de alimentare al acestuia. Asa iti poti da seama daca microcontrollerul a fost alim la o tensiune mare in lipsa unor reg de tensiune pe placa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Microcontrollerul e un Atmel. 5V.Nu stiu nici servourile cum se comporta dupa 18V in loc de 4.8-6V. Banuiesc ca nu supravietuiesc nici ele. Si ele au electronica incorporata, nu-s simple motoare.Marius, de ce nu contactezi pe cel care a facut placuta de control? Iti mai da una.Apoi vezi daca servourile sunt in regula.Un montaj nou se poate face, dar ai cu ce programa un controller? Are cine sa-l construiasca dupa schema?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am cautat micro-controller-ul. Alimentarea se face prin pinii 4 si 6 care sunt legati la comun, iar pe circuit ea vine direct de la condensatorul de 100 16V. De asemenea, tot de la condensator, printr-o rezistenta, se face si alimentarea oscilatorului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.