Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
adicontakt

SMPS cu minusul legat la impamantare?

Recommended Posts

Salutarepot spune ca sunt mai novice in ale smps-urilor , totusi am o intrebareminusul de iesire se leaga la impamantare?intreb pentru ca vad ca sursele atx nu leaga minusul la impamantare , in schimb am un alimentator de la o imprimanta HP la care impamantarea e legata la minuse corect asa? nu de alta dar vreau sa o folosesc la o sursa reglabila de laborator si mi se pare oleaca ciudata situatia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ba da, la sursele ATX, -ul e legat la carcasa. Si tot la carcasa e legata si impamantarea.Pt sursa de laborator, nu lega impamantarea la -, s-ar putea sa ai probleme cu bucle de masa la anumite aparate!SMPSurile au ceva condensatori intre partea de secundar si impamantare, pt decuplare parca. Explicase cineva (UDAR?), la un moment dat, cum sta treaba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

si sursa care o am eu are legati condensatori dar , prin radiatoare e legat direct la masa si impamantarea , am deconectat-o pt ca sursa reglabila e in carcasa metalica si nu vreau sa am minusul pe carcasa (pot atinge accidental cu ce fire pe acolo si8 sa nu patesc altele)mai am vre-o 4 surse smps ( 3 de 24 de volti 5 amp, si una de 12 v 4 amp , si niciuna nu are legat direct minusul la impamantare ) asa ca mai bine leg carcasa sursei la impamantare si minusul sa fie separat

Share this post


Link to post
Share on other sites

asa ca mai bine leg carcasa sursei la impamantare si minusul sa fie separat

Da, asta e deobicei varianta folosita la sursele industriale (din cate stiu eu). :da Mai poti lasa o borna de impamantare (sau un intrerupator) in caz ca vrei sa le unesti, la un moment dat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normele de electrosecuritate împart în linii mari echipamentele în două clase :Clasa I - prevăzută cu izolația de bază și cu carcasă metalică legată la pământ ( ștecher cu trei fire )Clasa II - fără legare la pământ ( ștecher cu două fire ) dar cu izolație întărită. Pentru aceste echipamente , normele de realizare a unor componente ( transformatoare, de exemplu ) sunt extrem de severe.Revenind la subiect - legarea la pământ la Clasa I este obligatorie pentru carcasă ( în lumina acestor norme) Minusul sau masa ”electrică” ar trebui , deasemenea , legate la carcasă - deci la pămînt. Asta poate determina fel de fel de disfuncționalități la surse de laborator, osciloscoape, în audio, etc. De multe ori , norma este eludată prin prevederea unor dispozitive de descărcare , de diferite tipuri , între masă și carcasă, care să împiedice apariția de tensiuni periculoase la nivelul masei - norma se aplică la ORICE conexiune metalică cu care utilizatorul poate veni în contact - la o sursă de exemplu se aplică atît la carcasă cît și la cele două borne de lucru.Soluția corectă tehnic - acolo unde se poate - este folosirea izolației de Clasa II care nu mă mai obligă la împământare . Condensatorii pomeniți sunt pentru protecția EMI și mărimea și modul lor de legare depinde de clasa de electrosecuritate , dar asta e altă discuție .Ce am spus mai sus se aplică sigur la aplicații ”civile ” . Nu știu dacă se aplică chiar la fel și la industriale. La echipamentele cu care lucrez , se aplică.Și o completare . Normele se referă la condiții normale . Dacă am de exemplu un scaner sau o imprimantă cu un alimentator extern care prin construcția alimentatorului nu mă lasă în mod normal să ating părțile metalice iar aparatul propriu zis e izolat - se consideră izolație dublă și nu trebuie măsuri sporite de izolare a transformatorului ( de exemplu ) . La un încărcător de telefon normal AM acces la borna metalică deci TREBUIE izolație întărită.

Share this post


Link to post
Share on other sites

montajul spms era din fabrica intr o carcasa de plastic inchisa . mufa de alimentare de tipul celor de la surse atx. in interior montajul electronic este "invelit" in tabla de aluminiu care reprezinta si radiatorul tranzistorilor din sursa. cablul galben verde de la mufa de alimentare era pus direct la un punct in care era cositorit si radiatorul. la fel si la iesire minusul este pus la un punct al radiatorului. eu am scos mufa cu totul si alimentez direct cu faza si nul. la alimentarea sursei finale o sa pun tot o mufa de sursa atx impamantarea o s-o trag de la mufa de alimentare la un surub pe carcasa in spate care o sa las piulita pe spate sa pot lega la impamantare daca o sa fie nevoi alte dispozitive. sper ca m am facut inteles

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chiar dacă era închis în plastic dar putei atinge firele de ieșire din sursă , se consideră că acele fire trebuie protejate - în acest caz prin metoda din Clasa I , legare la pământ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.