Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum arata un cliping ?


Postări Recomandate

Buna seara. Am un amplificator audio cu care am fost la un prieten ce detine un osciloscop. Ei mi-a dat idea sa vada cum functioneaza la cliping. Am pus toate corectiile pe zero si el a pus o rezistenta de opt ohmi. A bagat semnal sinus in amplificator dintr-un aparat si a iesit forma din poza. Prietenul asta zicea ca se astepta ca sus forma sa fie taiata si dreapta fara ciocul acela. Altfel forma era curata fara zig-zaguri. Mai dubios a fost ca alimentarea are 50v cu plus si minus dar cu cit mareai frecventa sinusului cu atat crestea forma peste tensiunea de alimentara fara sa se schimbe forma de la iesire. Adica la o suta de hz se incadra in tensiunea de alimentare dar la o mie de hz forma de la iesire era cu cativa volti mai mare iar la zece khz avea 120v de la varf la varf sau 110v de la ciocul mic la ciocul mic. Chiar si cand nu se ajungea la cliping de era forma sinus curata tot depasea tensiunea de alimentare de la repaus. De unde isi ia tensiune in plus chiar si atuncea cand nu e cliping ?

post-81867-139829783657_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se pastra la toate frecventele forma asta. Mai ciudat era si ca forma de la iesire depasea alimentarea. Chiar si cind era sinus curat la iesire. Alimentarea e din aceea cu traf, diode si condensatori. Si la mine acasa si la el alimentarea avea intre 50 si 51 de volti.

Link spre comentariu

Prea puține informații pentru un răspuns. Ipoteza lui @zal rămâne în picioare, nu ai infirmat-o. De testat : același lucru pe alt osciloscop (dacă se poate ), alt amplificator pe același osciloscop, generatorul de semnal pe osciloscopul respectiv. De menționat : ce fel de rezistență a folosit. Și , preferabil , poze , nu desene. Sunt amănunte care pot să scape.

Link spre comentariu

Este imposibil sa se depaseasca tensiunea de alimentare, poate cu sarcini puternic inductive sa existe ceva varfuri ascutite dar nu ce arati tu acolo, este deasemenea imposibil ca varful sinusoidei sa atinga valoarea tensiunii de alimentare deoarece n-am intalnit pana acum vre-un etaj fiunal cu saturatie 0, si totodata este in aceeasi masura imposibil ca varierea frecventei sa provoace o variatie a amplitudinii la iesirea amplificatorului. Toate astea sugereaza cel mai probabil un osciloscop facut praf in ceea ce privesc reglajele.PS: Clipping-ul este intr-adevar taierea pur si simplu a varfului sinusoidei la nivelul alimentarii minus saturatia etajului final, este in mod normal un palier drept la varf.

Link spre comentariu

In mod sigur nu e calibrat osciloscopul si nici sonda de masura.Sunt curios,totusi cum apare un semnal dreptunghiular la 40Hz,1KHz,10KHz si 20KHz.Rezistentza de sarcina ar fi bine sa fie cat mai....rezistiva,eventual masurata reactantza acesteia la 100Hz si 1KHz.

Link spre comentariu

Pana maine la prinz cand intram la cursuri o sa facem din nou testele. La telefon prietenul meu mi-a zis ca banuieste firul de masa de la sonda care cica flencanea si nu statea strans pe sonda. Noi am facut testelele pe amindoua canalele si rezultatele sint la fel. Din ce am vazut eu precis, el a pus multe rezistente in serie pe care scria 0R33 la 10wati fiecare. Rezistente albe cred ca ceramice erau. O sa facem niste poze ca e treaba interesanta daca e pe bune. El presupunea ca o rezona alimentarea cu cit creste frecventa si daia o avea tensiunea mai mare la iesire.

Link spre comentariu

In mod logic voi ati setat osciloscopul pe cuplaj AC banuiesc , dar cand se ajunge la clipping semnalul are paliere orizontale . deci in afara de semnale AC exista si componente de DC. Incercati sa setati osciloscopul pe DC mai ales daca nu aveti o componenta continuua. Un generator setat pe semnal sinusoidal, daca nu il setezi tu in mod special sa aibe si o componenta continuua in mod logic ea nu va exista, deci poti folosi setarea de DC pe osciloscop. :rade: Colegul tau are idei interesante dar in cazul de fata putin probabil de a fi si adevarate. Daca ar oscila alimentarea la frecvente dincolo de 20khz, ar trebui sa apara oscilatii si in semnalul masurat dar tu zici ca acesta este curat. Ar fi niste oscilatii foarte puternice dupa ce diferente de tensiune apar din descrierea ta care ar arde ceva prin amplificator mai ales la puteri mari.

Link spre comentariu

..chiar daca e setat pe DC nu trebuie sa incline palierul orizontal.Daca exista o componenta continua in semnalul masurat osciloscopul nu face decat sa axeze semnalul cu n voltzi mai sus/jos fatza de originea trasei.Un riplu e vazut tot ca un semnal alternativ.Aici e vorba de compensarea sondei de masura in frecventza iar treaba ca arata mai multi Vpp decat valoarea alimentarii tzine de calibrarea pe axa Y a amplificatorului de deflexie verticala.In general fiecare osciloscop are un generator de frecventza intern care livreaza un semnal dreptunghiular de 1-2KHz si 0,5-1Vpp necesar calibrarii sondei de masura ...poate e vraiste si asta... :rade:

Link spre comentariu

La multe amplificatoare, cind masori in semnal dreptunghiular la frecvente mici, palierul va arata inclinat cu atit mai mult cu cit frecventa scade.

 

Practic tot ce este sub 500Hz, nu mai masori in dreptunghiular ca NU are sens.

 

Vizionati aici de la min 1:58

 

 

Acelasi lucru se intimpla si in hard clipping la frecvente joase, palierul se inclina.

Link spre comentariu

...practic un amplificator ok trebuie sa pastreze forma semnalului dreptunghiular intre 20Hz si 20KHz...daca are o curba de raspuns liniara,daca palierul prezinta un front crescator spre dreapta sunt favorizate frecventzele joase,un palier descrescator spre dreapta indica cresterea amplificarii la frecventze inalte.Ciocurile de la inceputul alternantzelor pozitive respectiv negative indica ridicarea caracteristicii la frecventze inalte iar curbarea frontului pozitiv o atenuare la inalte .Cred,totusi ca niste poze ar fi mai relevante pt cei care nu au ridicat inca o caracteristica de frecventza la un amplificator.Poate imi fac timp zilele astea sa fac asta,ma gandesc ca va folosi cuiva.

Link spre comentariu

Eu uitasem la SARA sa fac test de clipping. Nici n-am dat atentie prea mare. Am reluat simularile cu ceva emotii si parea totul perfect. Am facut si testele reale, ca una-i simularea si cam altceva poti regasi in realitate. Din fericire si de data asta una bate cu alta si n-am avut surprize. Stransei ceva din poponeatza, ma gandeam ca am gresit dracului ceva, sau am uitat si ma umplu de rahat :rade: Pentru o chestie pe care am ignorat-o complet chiar din stadiu de proiectare avusei noroc. La SARA-2 am pus Baker clamp. Am doua link-uri, unul de clipping facut la 1khz si celalalt la 20khz. :

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări