Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
jack_vio

Baleiaj vertical LA7840

Recommended Posts

Are cineva la indemana un LA7840 nou si sa-mi spuna ce rezistenta este intre pini, in special intre pinul 2 si pinul 5 ? Am inlocuit cu unul nou si am mari dubii cu privire la calitatea lui...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Privitor la ce ai dubii ??? Nu functioneaza corect ?? Imagine incorecta etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Legat de rezistenta intre pini trebuie masurata cu aparate identice altfel nu-i concludent.Eu cred ca am 7840 bun dar cu ce sa il masor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspunsuri. Am un Panasonic TX21JT1P cu defectiune "clasica" : ledul clipeste, releul se deconecteaza. Am gasit LA7840 scurt intre pinii 1 si 5, l-am schimbat, de asemenea C453 flyback, C812 alim etaj linii, C-uri tens recuperate. Am refacut lipituri sursa, linii, driver, pe langa jungla, procesor si tot ce parea suspect. Am verificat cu lupa minutios cablaj, etc. Si nu-i dau de capat ! Cu releul strapat si cu final linii BU2508DF, dupa aproximativ un minut porneste inalta, ating proc pin reset si am sunet corect si imagine deplasata stanga, incorect redata - linii de intoarcere, tendinta de desincronizare, culori eronate. Finalul de linii e cam fierbinte. Masuratori : la punerea contactului tens sursa corecte TOATE, inclusiv 125V constanta tot timpul. Tens recuperate TOATE sunt scazute, cea mai afectata fiind cea de 190V, care e de aprox 70V. Tens pin 31 proc e zero. Dupa cateva secunde tens recuperate incep sa creasca pana la valoarea nominala, pin 31 ajunge la 2,4V, apare inalta si rastru tenta albastra cu linii de intorcere pe orizontala. Dupa reset procesor apare si imaginea, cum am descris. Circuitele de protectie scurt ok, le-am verificat si chiar le-am eliminat din circuit, acelasi comportament. Cu deflexia scoasa, inalta apare aproape imediat ca si tens recuperate. Banuind o scurgere pe recuperate alim BV, scot alim de 13V si -13V. Porneste instantaneu inalta si B1 180V. Dar surpriza, tens pin 31 proc creste pana la 1,5V si apoi scade rapid pana la zero. Circuitul BV protectie Q453 si Q454 e ok. Q454, desi fara alim din BV, are in baza 4V (???). Probabil desi nepolarizat, se dechide cumva C-E si da bara de tens dinspre B1 la masa. Scot Q454 si la urmatorul "restart" totul pare sa fie in regula: tens recuperate bune, tens pin 31 proc 2,4V. Recuplez alim BV, dau drumul la TV si .... acelasi comportament: dureaza un minut pana ce apare rastrul. Nu stiu de unde sa-l mai apuc ! Ma gandesc ca tot in BV e defectul, tens sunt bune exceptand pin 2, alim deflexie, unde am - (minus)0,7V desi trebuie sa am +(plus)0,2V. Am verificat tot etajul BV, nimic suspect. Rezistenta deflexiei verticale e de 10 ohmi. Nu am osciloscop. La aparitia imaginii, OSD e corect, dar la incercarea Auto search proc se inchide. Tunerul e caldut la atingere. Memoria schimbata, dump. Acelasi comportament. Prin intrebarea mea referitoare la LA7840 voiam sa aflu daca nu am fost eu ghinionistul care a cumparat un integrat defect. Poate imi scapa mie ceva, ii rog pe cei cu mai multa experienta decat mine sa ma indrume in directia corecta. Cele bune !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vezi sa nu fi gresit ceva la lipiturile facute.Prea e ,,oznist,,defectul asta.Legat de BV

Share this post


Link to post
Share on other sites

Le-am reverificat, lipiturile sunt bune. Ma tem sa nu fie defecte trafo linii, care nu poate debita un curent suficient pentru tens recuperate sau proc video - semnal perturbat sincro H si V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta e bine, trafo linii nu se prea gaseste. Peste cateva zile fac rost de un osciloscop si il iau la puricat. O sa schimb din nou si LA7840 , sa fiu eu sigur. Nu are ce cauta acolo in pin 2 alim deflexie -(minus) 0,7 V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scuze de intarziere. Am verificat sincro V si H tot traseul. Semnalul e corect. Concluzie : traf de linie defect, desi nu se manifesta in niciun fel, aspect, zgomot, descarcari sau temperatura crescuta. E undeva la limita, orice alim secundara deconectez, inalta pleaca imediat dar imaginea ramane deplasata stg si intoarsa in dr 8 cm. Putem considera problema "rezolvata". Multumesc tuturor care au raspuns.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are cineva la indemana un LA7840 nou si sa-mi spuna ce rezistenta este intre pini, in special intre pinul 2 si pinul 5 ? Am inlocuit cu unul nou si am mari dubii cu privire la calitatea lui...

Pin 2 si 5 : 0,40Megaohmi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.