Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
eugen55ro

Legare acumulatori auto - sistem fotovoltaic

Recommended Posts

Salut,Am si eu un sistem fotovoltaic format din 10 acumulatori auto 12V 72A.Pentru incarcare folosesc 2 panouri de 100W si 2 de 240W legate la un controller MPPT.Acumulatorii i-am achizitionat in decursul timpului (aproximatv un an).Cea mai mare "crestere" a fost de la 3 la 5 acumulatori, la 6 si 7 s-a cunoscut foarte putin, apoi pana la 10 parca nu a mai fost nicio diferenta.Exista vreo metoda de a conecta acumulatorii intre ei pentru a avea o eficienta mai sporita? (poate exista vreun montaj, vreo schema ceva ca direct sigur nu)Mentionez ca am nevoie de 12V (deci iese din calcul legarea in serie) toate invertoarele, becurile, motoarele etc. le am pe 12V.Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai ce ai vrea sa se simta? :nas: Cat produc panourile, atata poti sa consumi. Iar acumulatorii doar acumuleaza si dau energia produsa de panorui, cand ai nevoie si nu e soare.Cu cat ai mai multi, cu atat ii descarci mai putin si vor tine mai mult, mai ales ca-s auto, si nu-s pt asa ceva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Altceva vroiam sa spun, diferenta sistemului (cand nu este soare) intre 5 acumulatori legati si 10 acumulatori legati este minima.Adica cu 5 acumulatori pot tine un bec aprins o ora (este un exemplu...), iar cu 10 acumulatori pot tine acelasi bec aprin o ora si 10 minute.Diferenta mi se pare mult prea mica in raport cu dublarea acumulatorilor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow, e ceva aiurea acolo.In exemplu, cu 10 acumulatori, becul ar trebui sa mearga peste 10 ore!Vezi ca acumulatorii sa fie in regula. Ma gandesc in special la cei vechi.Si atentie, ca trebuie sa faci testele in aceleasi conditii, adica sa fie bine incarcati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

acumulatorii sunt toti noi, doar ca i-am cumarat in decursul unui an.I-am verificat (ma rog, a venit cineva cu un tester specializat pentru asa ceva) si a masurat fiecare acumulator in parte, (scos din circuit) si totul pare in regula...si totusi.... diferenta este mult, mult prea mica intre 5 si 10 acumulatori...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca testerului specializat nu i-a luat 10h incarcarea (sau cat o dura sa ajunga la 100%), 10h (sau hai, 5h) descarcarea si 10h incarcarea din nou, tot degeaba e!Si acumulatorilor auto nu le place sa fie descarcati...Dar ai masurat sa vezi cat de incarcati sunt (tensiunea la borne), cand ii pui la treaba? Ca fiind mai multi,se incarca si mai greu, cu cat consumi mai mult.A 3-a oara nu repet!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Efectul ar trebui sa fie minor (in nici un caz ce descrie eugen55ro!), chiar si la curent mai mare!

Share this post


Link to post
Share on other sites

In primul rand, acumulatorii trebuie sa fie de acelasi tip(Ah) si marca, preferabil din aceeasi serie.Ce fel de tester a folosit omul?E clar ca la tine ai cel puri unul mort care ii descarca pe ceilalti.Ori repeti testul, ori dupa ce ai incarcat full tot bancul, desfaci cate un acumulator, masori tensiunea, legi pe el un bec de 12V/55W, masori iar tensiunea cu becul cuplat, il lasi sa arda o ora, il decuplezi.Lasi acumulatorul 30 min sa isi revina, dupa care masori iar tensiunea la borne.Fa un tabel si pune valorile.PS:Cum ai legat panourile de puteri diferite la MPPT?Daca le-ai legat in serie, intensitatea maxima ti-o dau panourile cele mai slabe, adica tu de fapt acolo incarci cu 400W(panourile de 240W merg la 100, hai 120W)400W/12V=33A33A/10 baterii=3,3A pe fiecare baterie.Jumate din curentul nominal de incarcare..Adica de fapt le cam ametesti, nu le incarci.De aia "saltul" nu a fost asa spectaculos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

acumulatorii trebuie sa fie de acelasi tip(Ah) si marca

De ce? Ca sunt pusi in paralel, nu in serie. Fiecare contribuie cu ce poate. Or fi motive intemeiate, dar eu nu le stiu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc frumos pentru [email protected] in weekend o sa fac testele cu becul si revin cu detaliiPanourile sunt legate in felul urmator: 100W cu 100W legate in serie, 240W cu 240W legate in serie si apoi in paralel (2x100W cu 2x240W).Nu stiu cum se numea testerul....Acumulatorii sunt toti identici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ce fel de controler aveti? de cit sunt panourile de ati legat serie-paralal? si de puteri diferite . daca unul din acumulatori este prost, atunci tot bacul de acumulatori nu va functiona corect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca un acumulator are elementi in scurt, ca daca doar e uzat (nu mai tine capacitatea initiala), atunci nu-i deranjeaza pe ceilalti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.