Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lemn curbat. Sa fie lacuirea cauza?


Postări Recomandate

Mi s-a curbat o jucarie de lemn prelucrata pe CNC, dupa vreo 10 zile de la finalizare. Jucaria este facuta dintr-o scandura de fag cu dimensiuni 220x150x20mm care sunt aproape sigur ca era uscata.Este lacuita doar pe o fata, iar pe cealalta este protejata cu un plexiglass.Sa se fi curbat atat de mult datorita faptului ca este lacuit numai pe o parte?Persoana pentru care am facut-o spune ca nu a lasat jucaria pe langa vreo sursa de caldura sau de umiditate crescuta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Principala cauza este prelucrarea la o umiditate crescuta...dupa ochi,majoritatea par uscate.Alta esenta nu s-ar fi curbat.Si lacuitul doar pe o parte a accelerat si creat ''sensul'' de curbare.De intreptat,nicio sansa!!! :da

Link spre comentariu

Provenienta lemnului este dintr-un tocator(fund de bucatarie) cumparat dintr-un magazin. Ma gandeam ca s-o fi uscat de cat a stat pe raft.Cum as putea face sa usuc lemnul cu mijloacele prezente intr-o casa de locuit? In cuptor, pe calorifer? Fara sa se curbeze. Presupun ca nu merge asa pentru ca uscarea fortata il va determina sa se curbeze si mai tare.

Link spre comentariu

Fagul este un lemn dificil. Isi modifica forma aproape in permanenta. Nu conteaza cit e de uscat.In cazul de fata, a inceput sa se deformeze in momentul cind a fost taiat din piesa initiala (respectiv capacul de bucatarie). In capac, daca acesta era confectionat din fisii, acestea erau puse pe directii diferite ale fibrei, special ca sa nu se deformeze. In situatia mai rara cind ar fi fost dintr-o bucata, tot a inceput sa se deformeze dupa taiere pentru ca a fost eliberata o alta structura si directie a fibrei. Lacul poate provoca o curbare a unei placi subtiri, daca acopera doar una din fete. Explicatia consta in faptul ca o suprafata "transpira" iar cea lacuita nu. Acelasi lucru se intimpla si in cazul furniruirii unei placi subtiri de lemn . Deci trebuie lacuit-furniruit pe ambele fete asa cum au specificat antevorbitorii de mai sus.. Nu stiu ce forma are jucaria, daca e o scindura sau o structura complexa. Presupunind ca e o forma plata, incalziti cu un uscator partea nelacuita. E posibil sa isi revina. Apoi lacuiti-o. Sansa de reusita nu e prea mare, dar nu va costa sa incercati. Nu incalziti prea tare ca sa nu se deterioreze lacul pe fata opusa. Daca nu se indreapta, nu a fost umiditatea cauza ci faptul ca ati taiat o altfel de directie a fibrei, care s-a eliberat dintr-o structura facuta sa o tina la forma proiectata. Rezolvare pentru asta nu prea e. In mobilierul antic, intervine foarte des situatia cind o piesa e curbata si are o suprafata furniruita si finisata iar cea invizibila din interior, fara furnir si finisaj. Lemnul este uscat dar deformarea, de-a lungul anilor a primit caracter definitiv. Se repara in 3 feluri:1- se cresteaza in "V" de-a lungul fibrei, linii paralele partea nefurniruitacam 1/2, 2/3 din grosime. Se introduce clei in aceste taieturi, apoi se asaza lemne groase perpendicular pe fibra (ambele fete), si se fixeaza totul in cleme astfel incit curbura sa dispara. Daca unele taieturi ramin deschise, se umplu cu lemn taiat in V din acelasi material si cu aceeasi virsta. Se lucreaza incet ca sa se evite "spargerea' placii pe partea finisata. Dupa uscare, placa e dreapta. Se inlatura excesul de lemn si clei si se incearca o solutie de mascare daca e necesar. Un lucrator experimentat stie cite taieturi sint necesare si ce deschidere sa aibe. Pentru neexperimentati, sfatuiesc sa faca taieturi inguste in mai multe trepte.2. -se aplica prin incleiere furnir si pe partea interioara si se preseaza placa pentru a se usca in forma corecta. Operatie aplicabila de obicei la usi si polite.3. se aplica prin incleiere, nervuri perpendiculare pe fibra si curbura si se preseaza in pozitia corecta-plata. aceasta operatie se aplica de obicei la laterale, piese de structura cu fata interioara , permanent invizibila.

Link spre comentariu

Multumesc pentru detaliile suplimentare.Piesa care s-a indoit mult am lasat-o asa, pentru ca arata bine. Si a placut persoanei.Dar la urmatoarea scandura prelucrata. Dupa ce am prelucrat-o pe o fata s-a curbat imediat ce am scos-o de pe CNC. Solutia a fost urmatoarea: am lacuit-o pe o fata, am prins-o in menghine de o bucata de pal dreapta si am lasat-o asa doua zile. Apoi am lacuit-o si pe a doua fata si am mai lasat-o doua zile in menghine. Rezultatul mai mult decat multumitor. Iata un exemplar:

post-19045-139829791313_thumb.jpg

Link spre comentariu

Piesa e nu numai interesanta dar si foarte frumoasa.

 

Curbarea a fost provocata de frezarea santurilor care au determinat modificari de tensiuni interne in fibra.

 

A fost foarte bine ce ati facut stabilizind cu cleme si lac pe ambele fete.

Alte solutiiI: 1.stratificarea lemnului.

2. sa creati un model nou cu frezare pe ambele fete, astfel incit fiecare fata este supusa aceluias tratament, ceea ce ar elimina comportamentul diferit al fetelor.

3. insertie de rezistenta pe spatele piesei. Insertia poate fi lemn contrast poate din aceeasi esenta, vopsit si asezat pendicular pe fibra, intr-un sant frezat .

Link spre comentariu

La frezarea pe ambele fete m-am gandit si eu si probabil ca voi face un exemplar cu doua fete.In cazul pozei de mai sus la stabilizare va ajuta si geamul de plexiglass de 4mm, pe care la modelul expus l-am fixat si cu doua suruburi fiind un model ceva mai mare. Aproape cat o foaie A4.Am mai facut si altele. Ar putea spune cineva ca am facut o obsesie pentru labirinturi :)

post-19045-139829791322_thumb.jpg

post-19045-139829791325_thumb.jpg

post-19045-139829791329_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări