Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
miticamy

ESR-metru

Recommended Posts

ESR-metrele postate pana acum pe forum functioneaza prin injectarea unui curent mic prin condensatorul de masurat urmata de o amplificare mare a caderii de tensiune pt a putea fi vizualizata.Pt electroliticii ce suporta amperi in functionare cei cativa miliamperi ai ESR-metrului ar putea sa nu dea o indicatie corecta.Asa ca am facut un oscilator cu LM555 ce foloseste chiar condensatorul de masurat si care prin intermediul unor mos-uri este incarcat prin 10 ohm si descarcat prin 1 ohm sau 0,7 ohm.Fiind alimentat la 5v, max pe cond este 3,33v.La aplicarea unui ohm de descarcare va apare un curent de aprox 3,3A scazut insa de ESR-ul condensatorului.Am pus oscilogramele pt 2 cond luati de pe M Domnului, ambii de 3300microF la 6,3V: unul Fujicom TM si unul Sanyi WG.Osc-ul este pe 200mV/div si se vede ca inainte de inceperea descarcarii este o cadere de tensiune datorata rezist interne a cond.Se imparte acea tens la 3,3A si rezulta ESR.Mai am pus si oscilograma cu 2 canale ce arata tens pe cond de masurat si tens pe mos-ul ce descarca printr-un ohm acest cond.Revin: ambii cond sant noi!!!

post-27339-139829781741_thumb.jpg

post-27339-139829781746_thumb.jpg

post-27339-139829781751_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Felicitări @miticamy. Am făcut și eu astfel de teste dar ideea cu a folosi condensatorul de măsurat în oscilator n-am avut-o ! Oricum după metoda ”standard” de a trece 100kHz sinus prin condensator și a măsura tensiunea la borne ( în regim 4 fire preferabil ) asta cu impulsuri mari ( similar cu ce lucrează în realitate ) este cea mai corectă ! După mine , pentru SMPS , este chiar mai corectă decât cealaltă, dar , în fine , aia e omologată...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.