Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
adryano

Alimentare led cu sursa de alimentare de la PC

Recommended Posts

Va salut! Va rog sa-mi spuneti si mie din ce cauza se incalzesc destul de mult ledurile de 1 watt, ce sunt plasate pe radiator si alimentate cu o tensiune corespunzatoare de 3.3V la sursa de alimentare a PC-ului? Am masurat cu multimetrul curentul din cadrul circuitului si afiseaza in jur de 330-320mA. E o problema in radiatorul utilizat sau este nevoie strict de o sursa de curent constant, care sa-mi furnizeze strict curentul pentru ledul dat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

este nevoie strict de o sursa de curent constant

!!Nu stiu unde ai vazut ca ar merge si altfel, dar cert e ca nu merg corect!La aceelasi curent prin led, tensiunea la bornele lui variaza cu temperatura, mai exact scade cu cresterea temperaturii. Deci le-ai suprasolicitat mult!Pe testerele multimetrului cade destula tensiune, testul e viciat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc! Consider insa ca pentru setarea unui curent mai mare cred ca vor fi si pierderile mai mari, disipate pe rezistorul de 0,5 Ohmi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@adryano daca poti gasi pdf-ul exact pentru ledul tau te va ajuta mult, vei gasi acolo un grafic cu tensiunea versus curentul, adica ce tensiune la borne corespunde carui curent prin led. Daca poti asigura o racire eficienta atunci nu mai este obligatoriu sa alimentezi in curent constant ledul, atata vreme cat capsula sa este mentinuta la o temperatura relativ constanta variatiile Vf vor fi mici, in aceste conditii ledul se poate alimenta si cu o sursa de tensiune constanta bine stabilizata fara limitarea curentului, pentru asta este necesar sa gasesti pdf-ul ledului ca sa stii exact datele din graficul Vf versus If, ideea este ca pentru o anumita tensiune corespunde inevitabil un anumit curent, controland foarte b ine tensiunea de la bornele ledului, limitarea de curent vine de la sine din insasi dinamica sa. Pe scurt cu un astfel de led te poti descurca si cu LM317, fie ca si regulator de tensiune ( eventual dotat cu reglaj fin al tensiunii ) fie ca si sursa de curent constant. In orice situatie trebuie insa o racire buna asigurata ledului, trebuie sa te asiguri ca transferul termic intre capsula ledului si radiator este cat mai bun, faptul ca se incalzeste excesiv este clar ca denota o racire defectuoasa, si posibil un curent poate prea mare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tensiunea variaza de la cip la cip totusi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

din ce cauza se incalzesc destul de mult ledurile de 1 watt, ce sunt plasate pe radiator si alimentate cu o tensiune corespunzatoare de 3.3V si 330-320mA ?

Nu uita ca randamentul de conversie a energiei electrice in radiatie luminoasa la leduri este undeva pe la 20%, asa ca 80% se pierde oricum sub forma de caldura. Incalzirea exista chiar in cazul unui radiator bine dimensionat si montat. Radiatorul nu impiedica generarea caldurii, ajuta doar la transferul ei spre mediul inconjurator pentru a evita incalzirea excesiva a ledului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acuma depinde si de led...unul portocaliu cere 2V deci merge un LM317 pus pe 5V. http://postimg.org/gallery/3buqhwz9e/af5cb444/ Aici e o ambra de 700mA care sta rece cu tot cu LM, in spate fiind un fan de 12cm. Pentru alte culori/tensiuni s-ar putea pune 2-3leduri cu 317 sau 3-4 cu o rezistenta. Initial bagasem 12leduri (3serii a cate 4). Ambra insa scoate 70lm, cat o lanterna chioara :da

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.