Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variator viteza ventilator 220V AC


Guest electrolover

Recommended Posts

Guest electrolover

Salut, am cumparat un ventilator de baie si as dori sa ii pot modifica viteza de rotatie cu ajutorul unui potentiometru sau macar cum este la ventilatoarele de camera cu picior, cele care au 3 viteze. Am incercat cu un variator de lumina, dar nu a mers, desi un prieten mi-a spus ca sigur functioneaza. Stie cineva o schema care poate fi folosita pentru asa ceva?Va multumesc mult.

Link to comment
  • Replies 37
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Din cate stiu, ventilatoarele de baie, au motoare asincrone. La aceste motoare, este cam costisitor de variat turatia (trebuie sa modifici frecventa tensiunii de alimentare). Ventilatoarele pe picior, au tot motoare asincrone, special bobinate pt. 3 turatii.In concluzie ai 2 variante-modifici frecventa tensiunii de alimentare sau rebobinezi motorul pt. mai multe turatii (daca tipul de motor permite).

Link to comment

Poti pune un comutator ce va alimenta motorul prin condensatori de diverse valori, ex. 1-2uF/400Vc.a. Eu am un ventilator de camera destul de mare si asa i-am redus foarte mult turatia, ma deranja zgomotul si fluxul de aer chiar la cea mai mica turatie din fabrica.

Link to comment
Guest electrolover

Este asa de greu de precizat tipul motorului ? Pana acum s-au discutat vorbe. Dupa ce aflam ce tip de motor are acel ventilator, putem gasi o solutie.

Nu l-am desfacut ca sa vad ce tip de motor este, am precizat ca este ventilator de baie. Comentariul tau ce a adus constructiv discutiei, vorbe goale?Oricum, am mai invatat ceva nou: ca in functie de tipul motorului se poate adapta sau nu un circuit care sa reduca turatia. Ma voi documenta mai mult inainte de a lua o decizie.
Link to comment

Prin motor universal se intelege ca e vorba de motor cu excitatie serie, adica acel tip de motor folosit la mai toate mixerele si robotii de bucatarie. De fapt e invers, motorul cu excitatie serie mai este denumit si universal (denumire improprie).

Link to comment

Motoarele de ventilatoare sunt in general asincrone cu rotorul in scurtcircuit, fiind fiabile si simplu de realizat, deci ieftine.Varianta propusa de mine, inserierea cu motorasul a unui condensator pentru scaderea turatiei, o folosesc de multi ani fara probleme, singurul dezavantaj este scaderea factorului de putere al motorului, dar nu le poti avea pe toate si ieftin pe deasupra.Incercati si va convingeti ! :da

Link to comment

electrolover eu am vrut sa te ajut, sa intelegi fenomenul, nu sa faci ceva orbeste. Daca te-am deranjat scuze. Nu mai intervin.validae este adevarat ca daca inseriezi un C sau R se micsoreaza un pic turatia motorului-creste alunecarea. Ai uitat sa precizezi ca daca se inseriaza un C cu reactanta prea mare (sau o R de valoare mare), motorul se poate opri si arde. Chiar tu recunosti ca ai facut acest lucru pt. ca "te deranja fluxul de aer la cea mai mica turatie"-deci alt tip constructiv de motor. Sigur ai facut tatonari cu mai multe valori, pana ai obtinut ce doreai. Este bine sa faci toate aceste precizari, pt. un incepator. Va doresc numai bine.

Link to comment

Da, este adevarat, trebuie tatonata cu grija valoarea condensatorului.Imi cer scuze de omisiune, credeam ca se subantelege asta .In cazul meu, ventilatorul se rotea prea repede chiar si pe treapta cea mai mica data de fabricant, eu vara obisnuiesc sa dorm cu ventilatorul pornit si indreptat spre mine, stiu ca nu e foarte sanatos obiceiul.De asta doream o turatie foarte mica, dar suficienta sa genereze un flux de aer care sa nu fie suparator pe timp indelungat.Am obtinut o turatie de ordinul a 2-300 rot/minut stabila. Raportat la putere, mi-a scazut puterea de la 40W la 15W iar factorul de putere de la 99% la aprox. 60%

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines