Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Vlad.Florin

Obtinerea efectului de glossy

Recommended Posts

Intrebarea mea ar fi urmatoarea se poate obtine efectul de glossy in regin de amator ? Si cam care ar fi pasi care trebuie urmati si ce materiale trebuie folosite

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poti impregna cu ulei piesa de lemn si spoi o lustruiesti frecand-o cu o bucata de panza. Daca piesa se poate roti in strung e si mai usor de frecat.. :rade:

Share this post


Link to post
Share on other sites

La mine este vorba despre un ceas cu pendul de podea la care ma gandeam sa ii dau efectul de pian pentru a se intelege termenul de glossy de toata lumea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai am vazut ca e la prelucrarea lemnului....si glossy inseamna sticlos sau lucios :rade:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este o munca deosebita obtinerea finisajului de pian. Se poate face in mai multe feluri:1. French polish- tehnica de aplicare a shellacului cu ajutorul unui pamatuf. Se aplica mult material, de-a lungul a citeva saptamini, iar ultimul strat (cam al 16-lea) se lustruieste cu pomis si ulei. E o tehnica pentru profesionisti.2. Lacuire cu lacuri acrilice lucioase . Se spreiaza, se lasa sa se usuce minim 4 zile, se slefuieste cu smirghel ud nr 400 , se sterge praful si se aplica alt strat dupa uscare. Se repeta de 6 pina la 24 ori acest procedeu functie de abilitate si....noroc. Ultimul strat trebuie sa fie perfect si nu se mai slefuieste. Daca se greseste sau se aseaza insecte sau murdarie, se slefuieste din nou si se mai aplica un strat. Chiar si ultimul strat se poate slefui si lustrui cu masina de lustruit cu utilizarea cremelor de lustruit automobilul , creme care contin pomis (un praf alb cretos obtinut din piatra vulcanica).Operatiunea e descrisa l pe acest forum la alte postari: finisarea fara lac, realizarea unei carcase de amplificator...3. Lacuri epoxy A+B. Se amesteca solutiile in proportia indicata pe ambalaj si se toarna pe suprafata plana asezata perfect orizontal. Se poate ajuta o aplicare uniforma cu o pensula care se arunca dupa utilizare. Se aplica doar pe suprafete plane. E mult utilizat la platuri din marmura , onix etc , dar si lemn. Se poate slefui si lustrui cu smirghel umed, dar mai greu. 4. Lacuri auto- spreiere repetata si slefuire apoi lustruire cu masina de lustruit si crema auto in mediu apos. E mizerabil dar ....sticlos.Aplicarea uleiului inainte de finisare cu orice fel de lac sau shellac e o greseala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unde se gaseste acest shellac? M-am uitat putin pe internet sa vad unde si la ce pret ar fi si imi gaseste doar oja de unghii :nebunrau:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cuvintul "shellac" se traduce in limba romana coaja de lac, unde coaja reprezinta secretia depusa de insecta pe crengile copacilor, iar lac este insecta Laccia Lacca (Kerria Lacca este femela-cea care depune "coaja"). Dupa colectarea de pe crengi, acera coaja, se numeste inainte de prelucrare, sidlac (saminta de lac). Se dizolva in alcool si se incalzeste apoi se limpezeste si se usuca in fulgi ("cioburi" de shellac).

 

Cuvintul "sherlac" este o pronuntie gresita romaneasca provocata de necunoasterea cuvintului corect si chiar a originii acestui produs.

 

Shellacul este destul de greu de gasit in RO. Pe internet se poate gasi dar nu inseamna ca este ceea ce se spune ca e. De cele mai multe ori, in forma dizolvata, se vinde un produs sintetic, o imitatie de shellac, chiar daca pe el scrie shellac. Pentru un incepatror imitatia de shellac e mai la indemina, in sensul ca e mai usor de aplicat.

Personal , nu recomand hobistilor, utilizarea shellacului sau a imitatiilor (lacuri solubile in alcool). Daca insa doriti sa invatati sa lustruiti in tehnica franceza, as recomanda sa incepeti direct cu shellac natural ( de obicei fulgi). Se dizolva in alcool tehnic pe care il gasiti la magazin. Nu acela mov ci alcoolul clar pe care scrie ca este special pentru dizolvat lacuri (shellac). Trebuie sa aibe o concentratie de minimum 90%.

 

Puteti folosi insa LAC ACRILIC spray din flacoane. Se gaseste la toate magazinele. E mai simplu, mai usor si cu mai putine surprize.

French polish...va rog sa ma credeti... e mare bataie de cap. Trebuie sa fi artist ca sa scoti ceea ce trebuie. In foarte multi ani petrecuti in strainatate , unde restaurarea mobilei se face cu shellac, am vazut un singur om care facea French Polish corect. Am reusit sa mai invat inca unul.

In Europa sint mai multi, dar pe masura ce imbatrinesc, acest procedeu se pierde.

Ca sa intelegeti mai bine de ce este greu, va pot explica pe scurt tehnica. Intr-un pamatuf din bumbac, infasurat in pinza de bumbac din cearsaf, se toarna shellac diluat si alcool. Se traseaza linii, de-a lungul fibrei depunindu-se primul strat. Apoi se misca pamatuful circular (si in opt-uri), apasind puternic. Shellacul intra astfel in porii lemnului. Fiind un material oarecum uscat, frecarea poate deveni greoaie. Un operator neexperimentat se "impiedica". Adica , dupa ce pune un strat destul de gros de shellac, pamatuful , nefiind condus de o mina sigura, se inpotmoleste lipindu-se pentru o fractiune de secunda de shellac. Unii mesteri , numesc acest accident "ardere". Daca "s-a ars", trebuie lasat sa se usuce si se slefuieste locul cu 330. Aceste arderi pot fi multiple la un neexperimentat. Impreuna cu ele vin scame din pamatuf, praf din aer si "ruperi" de finisaj ( se smulge pur si simplu o bucata buna de finisaj-lucru mai rar). ...Trebuie experimentat serios inainte de a face acest finisaj. In atelierele mele , dar si ale altora pentru care am lucrat in diferite perioade de timp, am restaurat cca 50mii de piese. Mai mult de 20mii au fost piese de mobilier care aveau nevoie de French Polish cu shellac. Unele insa nu erau importante, sau clientul cerea ceva ieftin si rapid, acceptind shellac sintetic. Diferenta este ca French polish adevarat cu shellac natural se face , sa zicem in 120 ore , in timp ce acelas lucru se obtine cu French Polish cu shellac sintetic in...15 ore.

Va doresc succes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.