Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

metode de masurare a puterii audio

Guest serrie9

Recommended Posts

Guest serrie9

salutpoate cineva sami explice sumar cateva metode de masurare a puterii unui amplificator audio de putere mare (>300W) in absenta unui difuzor de putere comparabila?mersi mult

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• niq_ro

3

• MARLANU

2

• LostCell

1

• Adi Florin

1

poti pune un rezistor de valoare mare..100klilo in loc de difuzor si da dai semnal(sinus) la intrare..pe iesire in paralel legi un voltmetru de c.a masori tensiunea si pe urma in functiee de sarcina calculezi puterea.

Guest maximus

fi serios, nu se masoara puterea pe niste rezistoare de putere...adica numai pe niste rezistoare de putere. Rezistoarele nu formeaza IMPEDANTA, deci daca vrei intradevar sa le utilizezi la masurat, mai trebuie adaugate ceva condensatoare si o bobina....schema exacta nu o am acum, sper sa o gasesc din nou pe net acasa.

http://impedanta.vocabular.ro/wordSearc ... earch.xsl&

"IMPED'ANTĂ s.f. Mărime electrică egală cu câtul dintre valoarea efectivă a tensiunii electrice aplicate unui anumit circuit si valoarea efectivă a intensităţii curentului electric absorbit de circuit."

....revenind: o rezistenta pura are in curent alternativ aceasi valoare a impedantei ca rezistenta in curent continuu, deoarece nu are componenta cu "j" ..clar se masoara mult mai precis cu o rezistenta ca sarcina; in plus nu variaza "impedanta" rezistentei cu frecventa ca la celeleate circuite: condensator sau bobina

Guest serrie9

va multumesc tuturor pt. ajutorpoate ca intrebarea mea trebuia formulata altfel:De unde fac rost de o sarcina de 8/4 ohmi care sa suporte o putere atat de mare?am avut si eu ideea cu o rezistenta de resou dar tot ce am gasit avea 60-70 ohmi .....m-am gandit la varianta punerii in paralel a 20 rezitoare de 160ohmi/20w, astfel ar rezulta o rezitenta de 8 ohmi si putere maxima acceptata de 400w.ce parere aveti de metoda asta?

m-am gandit la varianta punerii in paralel a 20 rezitoare de 160ohmi/20w, astfel ar rezulta o rezitenta de 8 ohmi si putere maxima acceptata de 400w.ce parere aveti de metoda asta?

e ok

serrie9 wrote: m-am gandit la varianta punerii in paralel a 20 rezitoare de 160ohmi/20w, astfel ar rezulta o rezitenta de 8 ohmi si putere maxima acceptata de 400w. ce parere aveti de metoda asta? e ok

E ok, dar cu niste mici precizari.1) Acel grup de rezistente are puterea maxima disipata de 400W doar la temperaturi ambiante de pana la 25 de grade. Peste aceasta temperatura puterea maxima disipata a lor va scadea in functie de curba de putere disipata a lor (care bineinteles ca nu ai de unde sa o iei :smt003 ).2) Acest gen de masurare al puterii e "valabil" pentru "scule" construite de fabrica. Pentru sculele home made vei obtine o valoare a puterii maxime pe care s-ar putea sa nu o poti regasi in practica utilizand un difuzor. De ce? Pentru ca, daca la scula home made nu ai "proiectat" corect etajul final din punct de vedere al puterii disipate, pe sarcini reactive (cum este orice difuzor) s-ar putea sa crape cu mult inainte de a ajunge la puterea ideala masurata pe o sarcina rezistiva.