Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
rauldan2005

Sursa coboratoare de la 12v la 5v de putere

Recommended Posts

BunaAs dori sa ma ajute cineva cu scheme, idei, orice este de ajutor.Am nevoie de o sursa coboratoare de la 12v la 5v, puterea undeva la 40A (maxim) sau se pot folosi si doua surse de putere mai mica legate in parallel.Care e cea mai buna solutie ? Vreau sa alimentez un display facut din Leduri (RGB) care in consum maxim (toate ledurile pe alb) au undeva la 200w pe 5v.Displayul va fi montat in masina (de aici nevoia de la 12v la 5v).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Băniesc că nu necesită izolare față de instalația mașinii. În acest caz un convertor buck cu redresare sincronă, cu ambele MOSFET-uri de tip N (pentru Rdson mic ) și cu un controler specializat ( sau unul standard cu anumite modificări ) , lucrând la cel puțin 100kHz ar putea rezolva problema. Cred că se poate obține randament de 90% chiar în condiții de amator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns.Nu este necesara izolarea fața de instalatia mașinii.Ai putea sa ma ajuti cu o schema sau ce sa caut in mod special ?Cu surse nu am prea avut tangenta pana acum din aceasta cauza va rog sa aveti putina rabdare cu mine.Inca odata va multumesc pentru ajutor

Share this post


Link to post
Share on other sites

La 40A, platbanda, litzwire, cablajul e cam inutil pt traseele de putere...

Share this post


Link to post
Share on other sites

40A e curentul maxim pe care poate sa il traga display-ul.

In cea mai mare parte nu va depasi 10A.

Sunt cu totul de accord cu traseele de putere dar totusi PCB-ul pe care sunt puse ledurile sunt flexibile.

Cred ca trebuie alimentate in paralel din cand in cand pentru a nu risca sa prajesti traseul de alimentare.

Pun un link youtube cu benzile de leduri (sper ca nu e nici o problema):

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie avut grija si de descarcarea acumulatorului, sa nu ramai in pana cand ti-e lumea mai draga!

Share this post


Link to post
Share on other sites

100Khz mi se pare o frecventa cam mare, comanda devine destul de stricta, in rest sunt intrutotul de acord cu sugestiile lui @UDAR, cu redresare sincron si niste mosfeti canal N ( cu schema potrivita ) cu Rds cat mai mic, randament de 90% mi se pare o tinta usor de atins. Cablajul poate fi fortificat cu conductor si daca traseele sunt bine alese atunci nu vad de ce sa nu se poata obtine un cablaj sigur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu descarcarea bateriei nu va fi o problema, masina are 2 alternatoare si doua baterii deci current este destul.Are cineva o schema la indemana pentru sugestile date de @UDAR si @marian ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu sunt sigur in ce masura se va gasi schema gata facuta si probata pentru cerintele tale insa se poate concepe una de ce nu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai întâi o primă întrebare - mi-a venit în minte urmărind clipul, până atunci am luat-o ca atare 5v cu 40A. Segmentele componente ale afișajului ( sau ce vrei să faci ) nu pot fi alimentate separat ? Nu înțeleg prin asta surse în paralel ci , să zicem două surse de 20A , fiecare alimentează jumătate din LED-uri .Și acum considerente legate de schemă. Subscriu total la ce zice @marian - șansele de schemă gata făcută tind spre zero. Proiectarea unei scheme ”from the scratch” nu este o imposibilitate - prin efortul colectiv al câtorva membri ai acestui forum. Problema este că nimeni - și când spun nimeni am proprietatea termenilor - nu poate face exclusiv pe hârtie/computer o proiectare la o astfel de temă. Trebuiesc făcute un număr de teste și ajustări în urma lor. Nu zâmbiți - se folosește frecvent metoda ”error and trial” ( Inversarea îmi aparține ). Deci întrebarea a doua emerge : cine face testele, partea practică, etc ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna.Deci displayul se va alimenta separat de partea de controller.Se poate alimenta si fiecare rand de la display separat dar atunci ar trebui sa am 22 de surse :d pentru ca am 22 de randuri a cate 1.60m in display. Se poate alimenta si din 2 in 2 randuri, si din 3 in 3 si tot asa.Partea practica cu tot cu montajul si cu testele le voi face eu. Atata timp cat eu am nevoie de sursa mi se pare normal sa fac eu munca de "trial and error".Am citit putin de buck converter sincron (cu 2 mosfet-uri) si de metodele de calcul a bobinei. Ma indrept spre directia data de voi sau nu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Direcția dată de noi a fost o sugestie , decizia e desigur a ta , dar sincer , în aplicația dată cred că buck sincron e cea mai bună opțiune. Acum, se poate face o singură sursă de 40A - probabil asta ar fi soluția cea mai economică - ca și cost total al componentelor și materialelor din forma finală. Dificultățile ( pe care le întrevăd acum ) ar fi legate în principal de realizarea cablajului pentru acest curent - și la capitolul cablaj ”trial and error” este costisitoare și ca materiale și ca timp. Dacă se merge pe mai multe surse ( dar independente, NU legate în paralel , desigur reglate la o diferență neglijabilă de tensiune ) se simplifică această problemă. E posibil ca la 10A de exemplu să găsim soluții de gata , integrate sau cel puțin prezentate sub forma unor plăci de dezvoltare - multă muncă ar fi gata făcută. Eu voi continua cercetarea ( azi nu prea am avut timp ) pentru a găsi un controler potrivit - dacă nu ,se poate improviza și pe marginea cunoscutelor TL494 sau SG3525 , dar un controler specializat ar fi de preferat, și ,de dragul eleganței, voi analiza mai întâi varianta cu o singură sursă.Și, în sfârșit , bobina . Este ,cred, una din problemele ușor rezolvabile - dacă se merge pe varianta cu o singură sursă trebuie o singură bobină deci un miez din recuperări s-ar putea să fie bun.Totuși, incă o întrebare - care este consumul minim ( în stare de funcționare ,nu în gol )? Asta , pentru a-mi completa eu imaginea .

Share this post


Link to post
Share on other sites

dar atunci ar trebui sa am 22 de surse

40/22 = 1,82AAdica poti folosi cu brio 22 de surse "4.a) Sursa DC-DC step-down cu LM2596 - 10lei/buc " carora le pui radiatoare, si gata.Mai ieftin si mai rapid sigur n-ai cum sa iesi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pe un alt forum, smilex a sugerat un buck cu redresare sincrona, de peste 1Kw. Foloseste UC3845, ir2109, doua Drivere TC442x si mosfetii aferenti. Cum nu pot pune link, elforum fiind foarte sperios, il rog pe initiatorul topicului sa-mi lase pe privat o adesa de email, daca e interesat. Schema respectiva e conceputa pentru alte tensiuni, 60V intrare, 12V iesire, dar se poate redimensiona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.