Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cuplare releu la tensiune prestabilita


Recommended Posts

Buna ziua!Am pe autoturism un consumator care trebuie sa functioneze si cu motorul oprit, deci doar pe baterie. Pentru prevenirea descarcarii pronuntate a bateriei de acumulatori (sa nu raman cu masina in drum) imi trebuie un montaj cat mai simplu cu releu/sau tranzistor mos/fet care sa decupleze alimentarea device-ului la o tensiune prestabilita, sa zicem 10v. Se poate realiza asa ceva?Ma gandisem la un releu initial cu un zenner de 10v, dar nu am pre bine ideile conturate in minte, asa ca va cer ajutorul. As fi interesat in paralel si de un buzzer care sa fie comandat cu, sa zicem, 0.5v inainte de decuplarea intregului ansamblu.

Link to comment
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Se poate si mai simplu. Un mic releu cu bobina la 12 V in serie cu un echivalent Zener. Acesta este un tranzistor cu baza legata la un potentiometru ajustabil alimentat intre emitor si colector. Releul declanseaza la vre-o 5 V, restul cade pe echivalentul Zener a carui tensiune se regleaza din ajustabil. Nu e foarte precis, dar e simplu.

Link to comment

Multumesc pentru raspunsuri!Imi trebuie totusi ceva mai precis, ca in primul link, care totodata cand pornesc motorul, din cauza caderii de tensiune de cativa volti, sa nu reseteze ansamblul, sa aiba o oarecare interzaiere, pe care eventual sa o asigur cu un condensator pe tensiunea monitorizata. Din primul link inteleg ca 555 cand tensiunea este in parametrii, inchide circuitul prin bobina releului, iar cand tensiunea monitorizata scade la/sub valoarea stabilita, deschide circuitul. Mie mi-ar trebui sa faca invers, pentru a folosi contactul normal inchis al releului si astfel sa scad consumul montajului care va fi mai mult pornit decat oprit si totodata sa previn si incalzirea suplimentara a releului care face aceasta munca, pe care o prevad destul de rara.Deci, intre 14.4v si 10.1v releul sa nu fie alimentat, iar sub 10.1v sa fie alimentat. Stiu ca nu pare prea logic, intrucat la scaderea tensiunii pe baterie trebuie sa elimini consumatorii, dar fiind eliminat consumatorul mare cred ca imi permit unul de 100mA de ex.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines