Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Marius84

Cuplare releu la tensiune prestabilita

Recommended Posts

Buna ziua!Am pe autoturism un consumator care trebuie sa functioneze si cu motorul oprit, deci doar pe baterie. Pentru prevenirea descarcarii pronuntate a bateriei de acumulatori (sa nu raman cu masina in drum) imi trebuie un montaj cat mai simplu cu releu/sau tranzistor mos/fet care sa decupleze alimentarea device-ului la o tensiune prestabilita, sa zicem 10v. Se poate realiza asa ceva?Ma gandisem la un releu initial cu un zenner de 10v, dar nu am pre bine ideile conturate in minte, asa ca va cer ajutorul. As fi interesat in paralel si de un buzzer care sa fie comandat cu, sa zicem, 0.5v inainte de decuplarea intregului ansamblu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se poate si mai simplu. Un mic releu cu bobina la 12 V in serie cu un echivalent Zener. Acesta este un tranzistor cu baza legata la un potentiometru ajustabil alimentat intre emitor si colector. Releul declanseaza la vre-o 5 V, restul cade pe echivalentul Zener a carui tensiune se regleaza din ajustabil. Nu e foarte precis, dar e simplu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspunsuri!Imi trebuie totusi ceva mai precis, ca in primul link, care totodata cand pornesc motorul, din cauza caderii de tensiune de cativa volti, sa nu reseteze ansamblul, sa aiba o oarecare interzaiere, pe care eventual sa o asigur cu un condensator pe tensiunea monitorizata. Din primul link inteleg ca 555 cand tensiunea este in parametrii, inchide circuitul prin bobina releului, iar cand tensiunea monitorizata scade la/sub valoarea stabilita, deschide circuitul. Mie mi-ar trebui sa faca invers, pentru a folosi contactul normal inchis al releului si astfel sa scad consumul montajului care va fi mai mult pornit decat oprit si totodata sa previn si incalzirea suplimentara a releului care face aceasta munca, pe care o prevad destul de rara.Deci, intre 14.4v si 10.1v releul sa nu fie alimentat, iar sub 10.1v sa fie alimentat. Stiu ca nu pare prea logic, intrucat la scaderea tensiunii pe baterie trebuie sa elimini consumatorii, dar fiind eliminat consumatorul mare cred ca imi permit unul de 100mA de ex.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.