Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motor pas cu pas Sony

Guest s_marius

Recommended Posts

Guest s_marius

Sunt nou pe aici ca membru si de aceea salut toata lumea.Am un motor pasa cu pas SONY MINEBEA CO.,LTD 08BJ-H038-21 de la un flopy.Poate cineva sa imi dea ceva documentatie despre acest motor(pe google nu am gasit mai nimic), sau cum as putea sa il comand?

• 2 weeks later...
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• one

3

• diaconuliviu

1

• vlad_2770

1

Imagineaza-ti o stea cu 3 varfuri. si centru. Una dintre conexiuni este in centru, celelalte sunt varfurile.Deci ai 3 bobine cu un capat comun. Aplici tensiune (+) pe centru si pui la masa pe rand celelalte 3 conexiuni. In functie de ordinea lor, ai sensul de rotatie.Mai exista o varianta, sa ai 2 bobine total independente, dar e mai putin probabil. Poti verifica cu ohmmetrul.P.S.: Sper ca te referi la motorul care actioneaza capul de citire, motor care are un ax sub forma de surub, nu la cel de antrenare a discului.

• 1 month later...

Eu am unul cu 6 fire, din care doua is legate impreuna; e de la o imprimanta HP695. Din ce am vazut, cel de floppy are doua bobine coaxiale fiecare cu "polii" creati din tabla si intrepatrunsi.Se pare ca si asta cu 6 fire are tot doua "etaje" coaxiale, doar ca fiecare bobina are cite 3 fire, iar firelel din mijloc de la fiecare bobina is legate impreuna, rezultind comanda pe 5 fire; la astea cum se face comanda?

Ca sa nu va mai chinuiti, vedeti ca pe placa de la floppy se gaseste si driverul. Notati de care este, cautati pe google si vedeti ce usor se poate comanda. Ce rost are sa nu folosesti driverul daca tot este pe placa. Daca nu-l poti scoate, poti decupa placa si te legi la intrarea driverului si tot iesi mai ieftin. Cine are floppy-uri IBM de la vechile 286 sau 386 are sansa sa gaseasca niste motorase mici dar foarte puternice. Fortate am vazut ca pot consuma si 1,7 A si au ceva putere. Cautati si floppy-uri de 5". Sunt bune si motoarele alea.