Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fum din amplificator


 Share

Recommended Posts

Azi am incercat pornirea unui amplif Dual CV1450, care nu a mai functionat de ani buni.

Am apasat butonul on si incercand, cu multimetrul, sa verific daca am tensiuni pe iesire boxe, a inceput sa sfaraie si sa iasa fum.

Dupa demontare am costatat ca, modulul de on/of, are un condensator de 47nf la 250v, antiparazitare banuiesc, care este exfoliat si rupt, gaurit, deteriorat....etc!

Credeti ca este din cauza batranetii sau este efectul vreunei defectiuni mai serioase ? vi s-a intamplat asa ceva vreodata ? orice idee este binevenita .

Atasez foto cu modulul

 

http://www.99poze.ro/modul_pornire/

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Se mai intampla, la varfuri de retea sau cu ocazia unor autoinductii aparute in retea de la diversi consumatori inductivi (motoare, trafuri de putere) sa mai crape acei condensatori, mi s-a intamplat de mai multe ori sa gasesc asa ceva. Am ars odata o lampa cu senzori doar prin faptul ca am dat cateva gauri intr-o masa si bormasina se afla in aceeasi priza cu lampa :sparge: Si varsta condensatoarelor e cauza deteriorarii izolatiei.

Link to comment
Share on other sites

gata este rezolvata asta, a luat foc de la batranete, l-am schimbat si este ok, functioneaza bine...multumesc !mai am o intrebare:elko, cod de filtrej dreapta, are gaura in cap si se vede electrolitul in el mustind :rade: cu ce pot sa-l capacesc sa nu am probleme cu el

Link to comment
Share on other sites

Probabil am sa ii schimb, in urma cu cateva zile aceeasi distractie a costat 44 lei 2buc 10000/63v Samwa la alt amplif..., aproape cat am dat pe asta! Cat de draga imi este asta, la modul cum este gandit...se desface perfect si fundul asta de plasa metalica care asigura o buna ventilare, este excelent...insa ca sa dau cei doi conzi jos trebuie sa desfac foarte multe !... il pregatesc de munca asa deocamdata, fac niste masuratori a conzilor de filtraj daca pot, si voi mai vedea.In rest se aude excelent, cu ceva paraieli la putometri.Celalalt cod am bagat o bucatica de burete in el si am turnat ceara de lumanari peste amandoi . :101 daca apar fisuri, jos cu ei :rade:

Link to comment
Share on other sites

Cond ăia ROE/ERO au fost printre cei mai buni la vremea lor (1982), ar face şi azi de ruşine mulţi alţii de pe piaţă, inclusiv de fiţe. Niciodată nu am întîlnit modelul ăsta cu supapa sărită, poate a umblat un curios acolo şi cond nu are nimic, decît că e în pericol de uscare naturală. O simplă verificare a capacităţii poate spune dacă a pierdut electrolit, iar verificarea rez de izolaţie dacă e defect. Altfel ampliful poate funcţiona cu un cond uscat, desigur distorsionat şi fără vlagă.Ptr sigilare merge un dop de gumă şi o picătură de prenadez.

Link to comment
Share on other sites

Nu am rezistat si azi am dat jos conzii...cel cu dopul lipsa nu cred ca a pierdut electrolit, pentru ca acesta se vede la suprafata prin orificiul dopului (nu este uscat, practic musteste in interior)I-am verificat cu un multimetru cu ac, care coboara, calm si linistit pana aproape de capat (daca as avea mai multa rabadare cred ca nu s-ar mai misca deloc acul la deconectarea bornelor multimetrului...Am pus dop si prenadez, dupa sfatul lui @zal, si acum isi face treaba, nu m-am indurat sa-i inlocuiesc, parca sunt prea buni si frumosi :rade: Pe ei cade 35V si nu prea sunt solicitati, cel putin la mine !Pentru remember, foto si cu DOS.

Link to comment
Share on other sites

"Cred ca nu degeaba i-a sarit capacul, si posibil sa nu mai fie in parametri dpdv esr"Daca s-a pierdut elementul principal cu care functioneaza toate piesele electronice, (fumul) atunci sigur, acea piesa nu mai corespunde! :da .

Link to comment
Share on other sites

Dacă, la verificarea cu ohmmetrul, aparent are aceeaşi capacitate cu celălalt sau cu un alt cond martor, şi dacă acul se duce la infinit pe scala cea mai mare, după ce i-ai încărcat pe o scală mai mică, proporţională cu capacitatea, atunci e în regulă. Se poate verifica a doua zi dacă au păstrat tensiunea cu care i-a încărcat ohmmetrul............Dacă lipseşte un cond martor de 10000uF se poate aproxima după altul de altă capacitate, de exemplu, dacă unul de 4700-5000uF indică la încărcare 500 Ohmi, ptr 10000uF o indicaţie în jur de 250 Ohmi e bună. Nu uitaţi să-i descărcaţi înainte.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines