Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare sursa SMPS(comutatie) VCR-JVC-HR-D561


Recommended Posts

Buna ziua,De ceva vreme ma chinui sa repar o sursa de alimentare de la un VCR JVC model HR-D561. L-s fi lasat balta de tot atat timp, insa ma intriga modul d efunctionare al sursei si evident ca acum a inceput sa ma obsedeze.In fine idea este ca partea masa care duce catre VCR are o diferenta de tensiune de 137V DC fata de masa de la TV sau alt aparat. Evident ca daca conectez cablul de euroscart sau alt cablu RCA la TV sau combina audio, sursa de la VCR intra in protectie sau se arde siguranta sursei VCR. Daca masor toate tensiunile de iesire de la sursa vcr-ului fata de masa toate sunt corecte, adica au valorile din schema.De asemenea daca cuplez sursa la componenetele vcr-ului, aparatul functioneaza normal, preia caseta, face derulari, intra in play, aparatul fiind stereo, imi indica si pe vu-metre ca exista semnal audio, insa nu il pot conecta la TV sau alte aparate.Am masurat tensiunea in DC intre masa aparatului si masa circuitului de intrare si diferenta este de cativa milivolti.Daca masor in DC intre masa aparatului si oricare dintre tensiunile alternative de 220V de la intrare apare 137V DC, la fel intre masa aparatului si oricare masa de la TV sau combina.Am schimbat toti condensatorii electrolitici, am schimbat toti condensatorii ceramic de la intrare care decupleaza masa aparatului fata de masa circuitului de intrare cat si fata de alternativul de la intrare, am schimbat toate diodele zener, am schimbat diodele redresoare si toti tranzistorii, de asemenea am schimbat si circuitul operational.Ce nu am schimbat ar fi optocuplorul si rezistentele; Insa rezistentele le-am masurat pe masura ce am schimbat restul de componenete si aveau valorile din schema.Precizez ca sursa mea este fara acel REG SUB. Atasez si o schema.Sincer as avea nevoie de un ajutor sau de ceva sfaturi, este adevarat ca nu sunt mare specialist in surse de comutatie insa inteleg principiul de functionare. De asemenea nu am un osciloscop cu care sa verific factorul de umplere sau forma semnalului aplicat pe optocuplor sau pe primarul transformatorului.Va rog ma poate ajuta cineva? Multumesc.

post-1514-139829774046_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Evident ca daca conectez cablul de euroscart sau alt cablu RCA la TV sau combina audio, sursa de la VCR intra in protectie sau se arde siguranta sursei VCR.

Este o presupunere sau ai constatat treaba asta ?LE Ceva despre prize și ștechere - cu /fără împământare , apartamentul are/nu are împământare , etc.
Link to comment

Nu este o presupunere, este o constatare.Aparatamentul are impamantare; Toata reteaua electrica din apartamanet a fost refacuta acum 2 ani de la zero, o data cu renovarea intregului apartament, a fost verificata si are 4 ohmi.Daca alimentez sursa de vcr si masor in DC cu un voltmetru intre masa sursei vcr si masa TV-ului , voltmetrul arata 137-140V.Am luat o alta sursa in comutatie de la un vcr Philips, si am masurat in DC intre masa acesteia si TV si arata 0.2 mV.Daca conectez masa TV-ului cu masa de la sursa vcr-ului JVC , sursa nu mai porneste sau i se arde siguranta.Daca conectez masa TV-ului cu masa de la sursa vcr-ului Philips (care e tot in comutatie si are o schema destul de apropiata ca si mod de functionare) , totul este ok, ceea ce e si normal de altfel.Ce nu inteleg este ca tensiunile pe care le livreaza (+5V, +12V, +17V, +45V, -30V) sunt corecte, raportate la ground-ul sursei. Totusi intre acest ground si ground-ul TV-ului exista 137-140V masurat in DC.

Link to comment

Măsurătoarea cu un DMM poate să nu fie concludentă la impedanțe mari. Interesant că vezi curent continuu. Verifică ce modificări se observă cînd inversezi ștecherul în priză ( al sursei cu pricina ). Verifică ce scurgeri ai efectiv cu ajutorul unui bec cu incandescență de 25W pus între masa sursei și , pe rînd, cîte un fir de la priză. Pe primul loc pe lista suspecților se află condensatorii ăia de deparazitare de 1 - 2,2 nF dintre intrare și masă dar nu ar trebui să se comporte așa și nu ar trebui să dea CC.

Link to comment

Salut UDAR,Condensatorii de decuplare de la intrarea din priza i-am suspectat primii, asa ca i-am scos pur si simplu sa vad ce se intampla si cu ei scosi nu s-a schimbat nimic.De asemenea am inversat si stecherul in priza, am suspectat si eu ca nu cumva sa nu imi intre faza prizei la masa, insa nu se schimba comportamentul sursei chiar daca schimb pozitia stecherului in priza.Urmeaza sa incerc cu un bec sa vad ce scurgeri de curent apar.Am mai suspectat la un moment dat ca posibil ca primarul sa aiba un scurt cu unul din secundare si sa apara acea tensiune pe bara de ground. Insa intre masa pasiva si cea de la intrare apare o tensiune de vcreo 4V masurata in DC. Atasez din nou o schema exacta a montajului meu, cea pe care am postat-o initial era 98% corecta, nu gasisem altceva pe net. Acum asta e cea reala, inclusiv marcajul pieselor.Teniunile care nu sunt corecte sunt cele de la optocuplor pinul 5 unde ar trebui sa ma 5.5V si am tot 0.1V asa cum e si pe pinul 4.Zenerul D7 nu e in scurt, l-am masurat, se deschide la 0.5V . Ma gandesc ca ar putea sa fie dioda D8 cu probleme cu toate ca la rece se deschide corect la 0.6 V.Eu sincer suspectez montajul cu optocuplor pe partea de primar ca acolo ar fi o problema.Ar exista vreo posibilitate ca bara de ground pasiva sa fie influentata de asa maniera de forma impulsurilor din primar sau de feed back-ul pe care il primeste optocuplorul pe partea de primar? Pe de alta parte ma gandesc ca daca optocuplorul nu ar functiona, atunci nu ar exista feed back si sursa cred ca s-ar arde imediat.De asemenea tensiunea in baza lui Q1 este 0.4V si in emitor cam de 0.3V.Tranzistorul Q1 este schimbat cu unul identic.

post-1514-139829775036_thumb.jpg

Link to comment

Tensiunile anormale măsurate pot proveni mai degrabă din D8 , R7 . Totuși, indicarea unor valori de CC în puncte unde sunt prezente impulsuri este o practică pe care nu o comentez - ar fi mult de discutat. Ideea e că acele valori sunt orientative. Tensiunea de 5.5V ar trebui însă să fie aproximativ prezentă. Sursa poate funcționa și cu D8 , R7 întrerupte , eventual cu tensiuni ceva mai mari pe ieșire. Tot ce am scris mai sus nu explică însă fenomenul - mai este ceva ce nu știm. Fă testul cu becul și mai vorbim.

Link to comment

Se pare ca si cu bec pe iesire comportamentul este acelasi. Singura diferenta ar fi ca tensiunile pe optocuplor au devenit cele de pe schema. E adevarat ca masurarea in CC in punctele unde sunt prezente impulsuri nu e cea mai relevanta metoda, insa am incercat sa masor valorile date de pe schema, de undeva trebuia sa pornesc.Ce doresc sa rectific ar fi ca diferenta de potential intre cele doua mase (cea a sursei si cea a tv-ului) este de fapt de -140V cc, luand ca referinta masa TV-ului. Am presupus ca acea masa este cea care are gorund 0V si ca masa de la sursa mea ar fi cea cu probleme.In rest nu am inaintat f mult. Am pus un bec de 6.3v si pe ramura de 5V cat si unul de 12V pe ramura de 12V, a.i. sa incarc cat de cat echilibrat iesirile. Am scos din montaj zennerul D20, R22, C27 m-am gandit la un moment dat ca nu cumva infasurarea dedicata pt alimentarea filamentului VFD de la afisajul aparatului sa traga cumva in jos partea de ground. Se pare ca nu avea nici o legatura.Am masurat la rece cu ohmetru intre infasurarea primara si secundare in "speranta" ca poate exista un scurt intre ele. Nu exista, rezistenta intre ele tinde catre infinit.Am pus si un rezistor de 1Mohm intre cele doua mase (cea din primar si cea din secundar).Nu prea mai am nici o idee....

Link to comment

Cred că nu m-am exprimat clar cu becul . Becul de 220v pus între masa sursei cu pricina si câte un fir de la priză să vedem dacă este o scurgere serioasă și eventual unde . Aparatul indică și dacă sunt zeci sau sute de microamperi, becul nu.

Link to comment

Asa e, nu intelesesem de prima data.Am pus becul intre masa sursei si pe rand la cate un fir de la priza. Sursa intra in protectie, nu mai livreaza nici o tensiune la iesire. Practic lucrul asta se intampla instantaneu, becul nici macar nu apuca sa se aprinda.

Link to comment

Mă așteptam să fie așa după ce ai descris până acum. În acest moment , dacă nu mai există vreun element necunoscut, nu mă pot gândi decât la transformator - și e posibil să nu fie detectabilă ”la rece” problema ci să fie o străpungere care apare în timpul funcționării .

Link to comment

:-) ma temeam de raspunsul asta, nici nu a vrut sa il aduc in discutie, tot speram sa fie altceva.Ca si elemente ajutatoare ar fi asa:- cand a inceput sa o ia razna, nu s-a intamplat dintr-o data; vcr-ul initial a inceput sa nu mai ia comenzile in mod corect. Dupa ce l-am desfacut am observat ca aproape toti electroliticii de pe tensiunile de iesire erau scursi, situatie in care am recurs la inlocuirea completa a lor, inclusiv cei de prin primar , asta ca sa fiu sigur si sa nu mai trebuiasca sa o iau inca o data la rand.- dupa operatiunea asta, am observat ca in momentul in care conectam scartul in spatele aparatului se producea o mica scanteie in zona traseului de masa pana ce acesta facea contact complet cu tv-ul si asta a fost prima chestie care m-a ingrijorat.- ulterior ma trezeam ca aparatul intra in protectie, sursa se bloca si tot afisajul se stingea, evident ca nu ma maerge nici altceva.- daca scoteam scartul din spate si il lasam putin dupa care il reconectam , functiona o perioada destul de buna de timp, de ordinul zilelor.- evident ca perioada respectiva s-a tot scurtat pana nu a mai vrut de loc si s-a ars siguranta din interior.- l-am desfacut si am luat la verificat tot ce mai ramasese de verificat.Initial tot am suspectat elemente capacitive pt ca a murit treptat si nu dintr-o data si cu poc sau fum. Evident ca dupa ce am vazut diferenta de potential intre cele doua mase ale aparatelor, am suspectat traful insa m-am incapatant sa cred ca ar putea fi altceva.Nu stiu daca se merita sa il rebobinez, mai ales ca fiind in comutatie e destul de dificil de realizat separarea intre izolatii, nu e ca la unul simplu cu miez de fier-siliciu.Oricum multumesc frumos pt ajutor si sfaturi. Daca reusesc ceva te tin la curent, macar asa de dragul discutiei.

Link to comment

Probabilitatea ca sa fie afectat traful chopper,e destul de redusa(traful choper partial dus sigur ducea la afectarea tranzistorului sau integratului chopper).Sigur ai scurgeri de tensiune pe placa sursei probabil produsa de la electroliticul scurs din condesatorii de filtraj.Sfatul meu,spala placa cu tot cu,componente eventual o imersie in alcool tehnic, si dumpa un timp de 5...10 min o scoti si o lasi sa se usuce singura sau o ajuti cu un uscator de par dat la treapta cea mai mica....si apoi comunici rezultatul.Te rog pune o poza cu sursa respectiva poate am asa ceva.

Link to comment

Am facut cateva poze si le-am postat.I-am facut si o baie in alcool izopropilic, acum astept sa se usuce.Ca si curiozitate ma uitam la transformatorul chooper si din cate stiu eu, trebuia sa aiba un ecran din cupru pe care nu il are. Acum nu stiu daca a mai fost umblat in el sau nu, nefiind primul proprietar.Mai avea un ecran de tabla care inconjura toata zona de trafo si componentele din primar si secundar insa momentan l-am dat jos pt a putea avea acces la componente.

post-1514-139829778441_thumb.jpg

post-1514-139829778452_thumb.jpg

post-1514-139829778464_thumb.jpg

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines