Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest keta

pompa recirculare

Recommended Posts

Am nevoie de o pompa de recirculare pt incalzire intr-o zona unde nu pot avea curent decit de la acumulatori auto. Nici macar nu am idee daca exista standardizat asa ceva (am cautat pe net dar nu am gasit) si acum ma gindesc ce variante pot adopta, eventual sa modific ceva la pompele standard existente sau...... Cineva mi-a spus ca as putea folosi o pompa de evacuarea apei de la masina de spalat, binenteles rebobinata, dar nu sint sigur daca este chiar fezabila solutia. Aveti ceva ideii. Vine iarna si la cabana in muntii sibiului ie cam frig ?!?.

Link to comment
Share on other sites

Foloseste o pompa normala si schimba-i motorul cu unul de 12V (gasesti in targ un electromotor de dacie sau de trabi pe 12V sau de broscuta pe 12V)Ti-as recomanda o pompa de benzina sau de apa de la masina, insa nu cred ca are destula putere

Link to comment
Share on other sites

Iar daca nu vrei sa te complici cu improvizatii, si bugetu iti permite! Te duci la un magazin cu instalatii sanitare mai rasarit (Ambient, Romstal) si iti cumperi o pompa de recirculare la 12V. Parca era la vreo 5 mil...

Link to comment
Share on other sites

One, am facut multe improvizatii la viata mea, da' pe asta n-o recomand!Mai ales ca la pompele de recirculare, rotoru e in apa si nu are ungere. Daca vrei sa inlocuiesti motoru, trebuie sa tai axu langa rotor, sa construiesti o carcasa pentru un simering. Mai trebuie gasita o solutie de cuplare mecanica intre ax si motoru de 12V. Si mai sunt cateva aspecte de rezolvat.Plus ca iti trebuie un motor foarte fiabil, fiindca nu-ti poti permite o defectiune cand apa din circuit are 90°C.

Link to comment
Share on other sites

Guest IONUT ONILL

Daca nu ai retea de curent electric, nu bagi pomapa de recirculare, vezi ca este pe undeva pe net un "sistem care functioneaza de 30 ani" fara pompa de recirc. Pe scurt cam asa apare: bazin in soba.. trimite apa calda in pod intr-un vas deschis apoi spre calorifere si .. retur catre centrala.Ca sa mergi numai pe baterii auto fara sursa directa .. la locul faptei.. nu-i imposibil dar mi se pare mare povara. Mai bine pui un generator si eventual si baterie auto cu UPS sa nu se suporaincalzeasca cazanul daca se termina combustibilul sau se defecteaza generatorul.Succes. Si tinene la curent.

Link to comment
Share on other sites

precum a spus si yo9hrb, la instalatia cu circulatie naturala (ca asa se cheama) se folosesc diametre mari ale tevilor prin care circula agentul termic. Circulatia se bazeaza pe variatia de densitate a apei. Apa calda are o densitate mai mica, deci este mai usoara si poate urca; in radiator se raceste, scazandu-i astfel densitatea, deci devenind mai grea decat apa calda. Se creeaza astfel un curent si iti rezulta circulatia naturala a agentului. Insa tevile mari sunt inestetice si scumpe....

Link to comment
Share on other sites

Guest IONUT ONILL

Tevile mari sunt ele inestetice si scumpe, insa reprezinta o solutie de investitie si costuri reduse pe termen lung. Nu o fi consumand o pompa de recirculare cine stie ce dar consuml acesteia se elimina.

Insa, in primul rand nu mai stai cu grija, cum stateam eu cu centrala pe gazeificare, ca se ia curentul si se supraincalzeste cazanul.

Link to comment
Share on other sites

Guest IONUT ONILL

Poti sa ne spui din experienta ta cam cum sta treaba cu vasele de expoansiune deschise ? tocmai mi-a explodat o teava la o centrala la care este inca vas inchis ptr ca nu a deschis vana de siguranta la serpentina, iar la alta tocmai tre sa montez un vas de expansiune deschis , pe asta l-a dat bonus la cumparare.

Link to comment
Share on other sites

Iacata cum e cu vasele de expansiune: Vasul deschis e mai ieftin, insa dezavantajul lui e ca trebuie supravegheat (si completate pierderile prin evaporare); de asemenea, sunt necesare masuri de izolare-supraveghere fata de posibilitatea inghetului. Eu am renuntat anul acesta la sistemul de alimentare pompare apa in rezervor in pod si alimentare prin cadere, tocmai pentru ca in perioadele reci inghetau tevile si apoi apa in rezervor (oricat e de izolat, neavand sursa de incalzire, pana la urma se raceste) Problema aceasta iti va apare si la vasul de expansiune deschis, unde practic nu exista circulatie de agent termic....Solutia cu vas de expansiune inchis e ceva mai scumpa, dar utilizat cu supape de siguranta de sectiune suficienta, amplasate corespunzator (imediat langa cazan, nu dupa robineti care ar putea fi inchisi, blocand calea de descarcare a excesului de presiune) si in stare de functionare...(nu o singura data am avut ocazia de a vedea supape "de siguranta" blocate cu dop! "pai curgea si am pus dop sa nu faca balta" Inconstienta unora nu are margini...)Toate cele bune!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines