Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Programare AT89C2051


Guest mercas
 Share

Recommended Posts

Guest mercas

De cateva zile incerc ,fara succes, sa programez un At89C2051 cu Bascom-8051,pe un programmer de tip BlowIT realizat dupa schema din fisierul atasat. :sparge: Avand in vedere ca nu am experienta in acest domeniu,m-am hotarat sa va adresez urmatoarea intrebare:Cum pot verifica daca am realizat programer-ul corect,daca soft-ul este compatibil cu hardwere-ul si daca se efectueaza scrierea chip-ului?Va multumesc anticipat. :cry: P.S.:Pe langa schema programmer-ului,fisierele atasate contin si setarile facute de mine in Bascom.

post-81604-139829773218_thumb.png

post-81604-139829773222_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Guest mercas

Avand in vedere ca, inca nu am primit nici un raspuns,m-am gandit sa reformulez intrebarea pe motivul unei eventuale imprecizii in formularea intrebarii initiale :nas: Unde pot introduce in circuitul programmer-ului un led care sa se aprinda in momentul in care efectuez scrierea chip-ului,deoarece am impresia ca toata problema este de la portul LPT? :sparge:

Link to comment
Share on other sites

Poti monta un LED de curent mic si intensitate luminoasa mare, in serie cu rezistenta de 2k7 din colectorul lui Q1. Ca urmare, in timpul programarii LED-ul va fi aprins, la sfarsit LED-ul se va stinge.L.E.: Atentie, programatorul se pare ca nu poate face verificarea bunei inscrieri a fisierului in uC.De asemenea, micsoreaza rezistenta din baza lui Q1 la 4k7.

Link to comment
Share on other sites

In timpul programarii mai trebuie sa apara obligatoriu semnal de clock pe pinul XTAL1 , daca i-l poti vizualiza cu osciloscopul e cea mai buna indicatie ca montajul si calculatorul comunica ... dupa aceea daca tot nu merge trebuie luate la purecat restul legaturilor

Link to comment
Share on other sites

Am făcut și eu un blowit și țin minte că nu avea capabilitatea de a citi controlerul, ci doar de a scrie în el. Cu un program simplist gen led flash, am probat să văd dacă a scris corect în controler, fapt confirmat de ledul conectat la mcu pe o placă de test.

Link to comment
Share on other sites

Guest mercas

Referitor la acest subiect.Este normal ca pinul 14 sa furnizeze voltaj pentru a "tine deschis" tranzistorul pe toata perioada cat mufa cablului este conectata la mufa LPT a PC-ului,sau el trebuie sa "deschida" doar atunci cand se efectueaza programarea? :nas:

Link to comment
Share on other sites

Ai presupus greșit că ar ține tranzistorul mereu deschis, dacă era așa nu mai era nevoie de tranzistor. Pe tine te interesează dacă schema e funcțională, sau cum funcționează? Că funcțională este sigur așa cum e.

Link to comment
Share on other sites

Guest mercas

Ma intereseaza cum functioneaza,deoarece cu reusesc sa programez microcontroller-ul cu acest programer.Chiar daca am respectat schema intocmai,la introducerea mufei cablului in mufa LPT a PC-ULUI,TRANZISTORUL "STA DESCHIS" tot timpul,lucru care nu trebuia sa se intample.Care poate fi problema?Va multumesc :sparge:

Link to comment
Share on other sites

Guest mercas

Revin cu inca o precizare.Am masurat voltajul intre pinul 14 a mufei LPT a PC-ului (cel ce tine deschis tranzistorul despre care vorbeam mai sus) si carcasa pc-ului.Acest pin este alimentat tot timpul cu 4,25V insa in timpul programarii tensiunea lui scade la 0.5v.Este normal?P.S. Mentionez ca pentru programare folosesc BASCOM,iar adresa portului Parallel este 278 dar am folosit si 378.

Link to comment
Share on other sites

da, pare normal. Deci cînd acel pin are 4V tranzistorul este deschis, adică pune la masă pinul reset al mcu, ceea ce înseamnă mod normal de lucru al mcu, care are resetul activ pe +. Cînd acel pin este pe 0V, în timpul programării cum spui, tranzistorul este inchis, iar pinul reset primește cei 12V care introduce mcu în mod programare bănuiesc, nu am verificat acum cum e secvența de programare.La unele PC mai era o setare de bios referitoare la LPT, referitor la modul de lucru, să nu fie de acolo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines