Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare transformator


Recommended Posts

Salutare, am de gand sa construiesc un amplificator cu Lm3886. Am achizitionat un transformator second care cred ca provine de la un AS2050 si dupa spusele vanzatorului trebuia sa scoata 2x24V. Dupa ce am ajuns acasa, am constatat ca multimetrul arata la iesire 2x27V, se pare ca tensiunea se apropie prea mult de limita superioara din catalog a tensiunii. Vreau sa va intreb ce trebuie facut pentru a modifica acest transformator.1. trebuie indepartat acel carton (hartie)2. pentru a scadea tensiunea, scot spire de pe infasurarile corespunzatoare celor 3 borne de iesire?3. cate spire ar trebui sa scot?

post-59360-139829772391_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Fa-i proba inainte in sarcina, cum a zis si leo 17. O problema poate fi si tensiunea crescuta a retelei in zona ta, eu am acasa 235-240V  . Totusi, daca e nevoie sa scoti spire, vezi ca unii producatori bobineaza cele doua secundare simetrice impreuna, cu doua sarme simultan in paralel.Astfel ar fi mai usor de scos cateva spire, mai trebuie sa dai niste date daca vrei sa estimam cate spire. Masoara grosimea pachetului de tole si latimea tolei ce intra in bobina, sa putem calcula sectiuneaa.

Link to comment
  • 2 years later...

Salutare, aveti idee daca un asemenea transformator, (indel) se poate modifica pentru o tensiune mai mica? Traful este de 200W, 45VAC, insa daca as putea sa-l modific, nu as vrea ca tensiunea dupa redresare sa depaseasca 50-55V. Nu luati in considerare tensiunea afisata de multimetru, poza cu traful este doar pt. exemplu, insa traful ce trebuie modificat este identic.....

post-211087-0-64447600-1458326863_thumb.jpg

Edited by turcu_dan
Link to comment

Nimeni nici o parere? Aveti idee daca-l desfac, prima infasurare de care dau o fi macar secundarul trafului? Traful fiind de 2x45VAC, oare o avea secundarul infasurat cu 2 conductori in paralel? La final cu ce as putea reface izolatia exterioara care se vede in poza?

Link to comment

Cel mai probabil este bobinat cu două conductoare în paralel, pentru o bună simetrie a secundarelor. Și secundarele vor fi ultimele bobinate, deci va fi relativ ușor să scoți din spire...scoate pentru început izolația, cu grijă, fiindcă va trebui s-o pui la loc.

Link to comment

@turcu dan, nu desfa acel transformator, este impregnat beton, cu tole. Daca il desfaci, nu vei mai putea bega inapoi toate tolele-o sa ai curent mare de mers in gol, o sa bazaie, etc-numai neajunsuri. Ai 2 variante:1-il vinzi si cu banii de pe el iti cumperi ce-ti trebuie;2-bobinezi cateva spire (cu conductor dublu) peste (vad ca mai e ceva loc) pe care le legi antiserie.

Link to comment

1. eu zic să nu mai debobinaţi transformatoare, mai ales dacă nu ştiţi nici cum se bobinează la loc, şi nici nu aveţi materialele necesare (izolatori, fire de bobinaj la diametrul necesar, etc). riscaţi să sfârşiţi prin a cumpăra altul!

 

2. dacă e necesară o tensiune mai mică decât dă traful, dar nu cu foarte mult, recalculaţi alimentatorul, nu transformatorul, ca să dea tensiunea necesară! e mult mai simplu, şi materialele necesare le aveţi deja, sau au preţuri modice.

 

3. dacă diferenţa e în plus cu 2-3 volţi, nu vă complicaţi cu rebobinări: de obicei o rezervă de tensiune aşa de mică e chiar de dorit! probleme faceţi-vă dacă tensiunea e mai mică decât necesarul. iar dacă curentul nominal  livrabil de secundar e prea mic, e clar: aţi cumpărat transformatorul greşit!

 

adică dacă aveţi nevoie de 33 de volţi cc, la 2 amperi, şi traful nu poate da decât 24 de volţi alternativ,la 1,5 amperi înseamnă că aveţi un transformator subdimensionat, şi singura soluţie fără bătăi de cap e să cumpăraţi unul care poate oferi cel puţin 33 volţi la 2 amperi. dacă aveţi de ales, căutaţi să aibă curent nominal mai mare decât cel necesar, aşa o să aveţi un traf care va lucra rece în sarcina preconizată.

 

4. transformatoarele toroidale ies din discuţie!

de obicei sunt bobinate "pe dos", adică stratul exterior este primarul, aşa că...

în plus, modul de bobinare este absolut chinuitor manual, cu fire groase de 1 mm, şi un număr de spire mic, gen 20-30 de spire este ca o durere de măsele... darmite când e vorba de câteva sute de spire, cu un fir subţire ca firul de păr, sau şi mai subţire de atât...

 

5. la fel şi cu transformatoarele capsulate, adică înglobate în răşină sau într-o "cutie" de plastic, din care ies un număr de pini sau borne.

mai rău e că în cazul ăsta, inerţia termică e foarte mare, şi nu vă puteţi da seama că se încălzesc în gol (semn clasic de scurtcircuit intern, dacă măsurarea cu ohmmetrul nu e concludentă) decât când e prea târziu.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines