Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Sasha

Reconditionare amplificator Radiotehnika Y101

Recommended Posts

Salutare.Am un amplificator Radiotehnika Y 101 care are mai multe neajunsuri si as dori cu ajutorul celor mai experimentati sa il aduc la o stare mai buna de functionare.O sa scriu mai jos cam ce probleme are.-Potentiometru de volum merge doar de la jumate de cursa.-Potentiometru de balans la fel nu funtioneaza pe jumatate de cursa.-Cand e pornit la orice intrerupere de bec sau tv se aud pocnituri in boxe.-Daca nu este conectat cablu de intrare audio se aude un barait, am impresia ca e de la ecranare.-Display se aprinde insa nu indica nici o miscare daca umblu la volum.Am incercat sa pun un pic de ulei WD-40 pe banda de la potentiometru insa fara succes.Daca puteti sa imi dati cateva sfaturi as fi recunoscator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probabil sînt întrerupte terminalele puţometrilor, sau au lipituri reci. Pocnetele sînt paraziţi din reţea, nu prea ai ce face în afara unui filtru de reţea dedicat, şi costă o căciulă de bani. La vu-metru e posibil să fie defect integratul de comandă.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pocniturile de reţea se rezolvă cu un condensator de vreo 220pF între intrările inversoare şi neinversoare, dar trebuie căutate pe placă.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am reusit sa fac potentiometrul, nu mai facea contact pe jumatatea cursei intre capul acela si banda.Condensatorii de intrare sunt 6 bucati de 2000uF/50V care nu au fost schimbati deloc.Pe un site zice ca ar fi mai bine sa le inlocuiesc cu 4700uF/50 pentru o mai buna corectie a bass-ului.Acum mie mai mult imi place sa se auda inabusit, un bass lung, nustiu cum ar suna daca as pune la 4700uF.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ăia sînt pe alimentare, nu pe intrări.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, e un bun început ce a făcut rusul. Cond de filtraj îi poţi pune atît de mari cît suportă puntea redresoare, trafo şi siguranţele. Totuşi îmbunătăţirea sunetului la joase e minoră cu capacităţi mai mari, mai importantă e calitatea lor să fie mai bună ca a celor sovietici. Verifică şi diodele punţii, modelul ăla e problematic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am schiimbat condensatorii de pe punte, pe toti 6. Acum cand il opresc din buton inca functioneaza cateva secunde ceea ce demonstreaza ca cei vechi erau uscati.Am mai schimbat 4 condensatori de pe placa de volum.Mai am de schimbat multi altii mai mici cam de pe toate placile, sa nu fie si ei uscati de atat timp.Am 2 diode care se potrivesc dar imi mai trebuie 2 de alti parametri.Nu prea am inteles bine unde a pus acel condensator de 47nF/630V. El zice ca l-a pus direct pe bornele de la transformator pe 220V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poţi pune cond tip mkt în paralel pe toate secundarele, la 250Vcc sînt suficienţi, valori între 100...470nF. În primar poţi pune tot aşa dar la 250...275Vca, din cei ptr reţea (indicativ X2).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.