Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Litoral S594t


 Share

Recommended Posts

Radioreceptorul a fost o incercare de a face ceva pentru care inca nu am fost pregatiti. Idea este sustinuta chiar de directorul de atunci de la Electronica...Construit cu tranzistoare SFT si componente Tesla pe o placa de pertinax cu cose a rezultat un aparat nefiabil si foarte greu de pus la punct...Scala de hartie lipita cu prenadez(?) pe sasiul de aliminiu care sustine si restul componentelor...Am identificat doua versiuni de culoare: vernil si bej...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Am primit de la Kripton diferite incercari de culoare pentru scala Litoral ... Atasez si scala originala de la acest aparat... De cand avem la dispozitie sistemul CAD proiectarea si restaurarea, refacerea, replicarea anumitor componente este... floare la ureche.Multumesc Kripton!

Link to comment
Share on other sites

Am primit de la Kripton diferite incercari de culoare pentru scala Litoral ...

Va salut,Meritul si munca pentru reproducerea acestor scale ( nu cunosc procedeul ) apartin exclusiv d-lui Olanuta Laurentiu Mirel , caruia ii multumesc si pe aceasta cale; subsemnatul fiind doar cu ideea de a se incerca deoarece aveam nevoie neaparat de doua scale , una verde si una galbena, intrucat starea aparatelor a implicat ( si ) prelucrari mecanice. Aici este exemplarul cu scala galbena, inainte de orice interventie: http://i60.tinypic.com/rho6qg.jpg
Link to comment
Share on other sites

@iulidan2... sunt de acord ca a fost un inceput...

 

... insa trebuie sa vedeti si faptul ca la noi s-au urmarit mai mult aspectele politice, congresele, rezolutiile la congrese, planuri, etc. (ca si acum de altfel...), si mult mai putin acuratetea tehnica...

 

Recent am gasit intr-o lucrare "academica" despre Litoral cum ca 96% din componentele aparatului au fost realizate in tara!!!! Aceasta informatie circula nestingerit pe spatiile panzei dese de paianjen (www) tesuta cu indemanare de cei care nu sunt interesati de adevar, de realitate ci mai mult de... politica!

 

Pentru mine, ca unul care se preocupa de istoria industriei din acest domeniu, Litoralul reprezinta rezultatul amestecului politicului in stiinta, mosit, culmea, de omeni capabili care raportand tot felul de aberatii au reusit sa bifeze o realizare de plan a cincinalului respectiv acceptand un aparat cablat...!

 

Litoralul, totusi este o realizare pentru ca Solistor, Sport, Turist sunt aparate la care nu s-a facut nimic ci pe masura ce componentele au fost asimilate in tara au fost inlocuite cele frantuzesti... cu exceptia Solistor care era prea scump si care nici nu a fost fabricat in prea multe exemplare.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

E bej cu maro, daca ati pune poza mai mare cu Litoral-ul dvs, as putea face o comparatie, poza de pe proradio e mica de tot. In acest topic avem imagini cu scala verde si galben, al meu ar fi, dupa cum spuneti, a treia nuanta.

 

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Cu siguranta asa este... Am facut o gresala de incepator. Am spalat masca de plastic al aparatului crezand ca numai bachelita reactioneaza la sapun. Mam scapat din vedere ca masca de la LItoral este un PVC dur si datorita imbatranirii si foarte casant... Rezultatul e ca masca s-a patat pe alocuri cu o nuanta de alb. Acum nu imi ramane decat sa lustruiesc totul cu o carpa moale si eventual cu ceva ulei siliconic... Asta e!P.S. Cutia este pozata inainte de spalare!Am adaugat si poza ansamblului oscilator si comutator de unda.

Link to comment
Share on other sites

Recent am gasit intr-o lucrare "academica" despre Litoral cum ca 96% din componentele aparatului au fost realizate in tara!!!!

Va salut,Nu stiu de unde rasar asemena erori dar... nu-i de mirare. " Litoral" S-594T nu contine nici o componenta activa sau pasiva fabricata in tara. Toate condensatoarele , styroflex , ceramice si electrolitice sunt "Tesla". Tranzistoarele SFT provin din Franta iar rezistentele din RPU. Ce s-a fabricat in tara, (pentru prima data) o data cu aparitia acestui aparat , sunt: comutatorul de unde si transformatoarele audio.Totusi , si acestea, au avut o importanta considerabila pentru aparatele fabricate la "Electronica" ulterior acestuia. Astfel, transformatoarele audio, in aceeasi configuratie, au fost utilizate la receptoarele "Miorita" 1 , 2 si 3 . Primul receptor de acest tip nu este altceva decat varianta stationara a Rr. "Litoral" , realizat pe cablaj imprimat ( FI + AF ) avand aceeasi schema. Difera ca provenienta transistoarele si condensatoarele electrolitice. Acestea din urma, nu mai sunt "Tesla" ci provin din RPU , marcate . Cu toate ca largimea benzii audio la un aparat MA este destul de redusa, stim de ce, pentru a compensa calitatea slaba a miezului, transformatoarele audio au o configuratie mai elaborata a bobinajelor. Astfel. transformatorul defazor cotine o infasurare primara cu doua sectiuni intercalate cu secundarul bifilar, iar cel de iesire contine un primar bifilar in doua sectiuni intercalate cu secundarul, tot din doua sectiuni conectate paralel. La receptoarele "Miorita", ambele tranformatoare contin ecranaj, realizat din tabla de alama. Cat despre comutatorul de unde, acesta marcheaza inceputul unui lung sir de utilizari, atat la radioreceptoarele stationare tranzistorizate din familia "Miorita" (fara Miorita T4) cat si la aproape toate aparatele cu tuburi , fie in aceeasi configuratie, ( "Junior" "Hora") fie in configuratii extinse:http://i58.tinypic.com/ff4itk.jpg ... cu modificari la regletele mobile si mod de actionare, pana la Rr. "Darclee 2" inclusiv. Totodata la aceste receptoare s-au standardizat si suporturile ( carcasele) bobinelor de RF si FI , inclusiv sistemul de fixare al acestora, identic cu cel intalnit pentru prima data la "Litoral". Pacat ca adezivul prea puternic, ingreuneaza inlocuirea lor cand este cazul. Difuzorul este "Vega":http://i59.tinypic.com/2a5eyww.jpg ...aceeasi firma care a furnizat difuzoarele si la Rr. "Sport" - "Turist" dupa ce acestea au fost preluate si fabricate in tara.Placa tranzistoarelor finale :http://i62.tinypic.com/w8qf7a.jpg...se pastreaza si la radioreceptoarele "Miorita" ( fara "Miorita" - T4) ca format si dimensiuni, unde este placata imprimat.La "Miorita" 2 si 3, cele doua rezistente din emitoarele finalelor, sunt inlociute cu una singura, comuna ambelor tranzistoare.Voi reveni, in limita timpului, cu refacerea unor parti mai delicate ale aparatului , deteriorate frecvent, atat din cauza socurilor cat si a interventiilor brutale asupra acestora.
Link to comment
Share on other sites

Inseamna ca prospectul este gresit, pentru ca in conformitate cu sistemul de codificare cifra de dupa litera "T" ar trebui sa reprezinte o varianta constructiva al aceluiasi aparat. Ori, acest S641T, nu este acelasi aparat cu Miorita, ori este "altceva" si s-ar intelege ca e T1 de fapt... Dar precizarea din carte ne face sa credem ca este T4...

Link to comment
Share on other sites

Va salut,"S-641T" nu a fost "botezat" de producator "Miorita T4" . Este o problema asumata de autorii lucrarii sus-mentionate, cu o raspandire pronuntata in domeniu; ignorarea acestui aspect poate crea reversul problemei, deci aceleasi explicatii. Intr-adevar S-641T este "altceva ". " Miorita" , mai precis primul tip, este , asa cum am aratat, varianta stationara a Rr. "Litoral" pe cand S-641T ( "Miorita T4" , dupa autorii mentionati) este varianta stationara a receptoarelor "Sport-Turist" deci nu este o varianta a primelor 3 receptoare "Miorita". Autorii lucrarii nici nu sustin acest lucru deoarece indicele "4" nu este dupa litera "T" din "S-641T" ; acestia au adaugat "Miorita T4 " in fata acestuia, ceea ce nu modifica sistemul de codificare a respectivului aparat ; probabil pentru a arata ca privitor la schema este intr-adevar "altceva".Aceasta anomalie , privind denumirea , o mai intalnim si la radioreceptorul "Select T 72 S-722T " chiar la producator, unde, prin adaugarea lui "T 72" dupa "Select" , poate sa arate ca este altceva decat "Select T 68" S-682 TA, notat si el cu "T 68" inaintea denumirii codificate. Era suficient sa se numeasca doar "Select S-682TA" respectiv "Select S-722T " fara ca informatia codificata sau denumirea sa aiba de suferit. Desigur, aceste complicatii inutile (dar acceptate) in denumirea unor aparate, pe langa dificultatea de-a fi clarificate, ne mai si indeparteaza de la subiect .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines