Guest bogdanalex Posted March 5, 2014 Share Posted March 5, 2014 Va salut!Am si eu urmatoarea problema:Am un cnc realizat impreuna cu un prieten la care nu s-a putut realiza corect prelucrarea la capete a suruburilor trapez, astfel am capatat o excentricitate fata de axul acestora. In mijlocul mesei datorita lungimii suruburilor acestea probabil flambeaza si cnc-ul se misca ok, insa odata ce ma apropii de capete blocarea este iminenta.Intrebarea este daca ma poate ajuta cineva sa refac prelucrarea la capete cu o precizie mai mare. ( o bucsa calibrata pe care sa se faca prinderea sau ceva de genul ).Problema evidenta la un strung este ca e greu sa te "prinzi" pe filet cu precizie.As putea de asemenea sa folosesc niste rulmenti oscilanti sau cu auto-aliniere insa as prefera sa rezolv problema de la cap la coada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreigradu Posted March 7, 2014 Share Posted March 7, 2014 Ofera detalii colegilor legat de diametru, lungime surub ca sa isi dea seama daca te pot ajuta. Multi meseriasi nu se implica pentru ca necesita precizie, cu ceva timp in urma cineva amintea de o suma in jurul a 100 lei sau mai mult pentru prelucrarea corecta a unui surub cu bile pentru cnc.La tine probabil ca a fost prea lung si nu l-a prins intre centre, sau macar sa-i fi facut varf de centrare si sa-l fi prins in strung cat mai exterior.Sunt metode de prindere, una din ele e sa spinteci o piulita din alama si sa o strangi in universal peste surub, astfel se poate centra surubul trapez in universal, mai masori cu ceasul comparator, mai invarti, mai asezi pana obtii abaterea minima dorita.Acum pentru bucsa e necesar si surubul, sa fie intai el prelucrat , imbucsat si apoi prelucrat intreg ansamblul, o munca ce necesita timp si rabdare din partea strungarului. In general se plictisesc repede, se dau a tot stiutori si strica materialul clientului.Daca problema e la capatul opus motorului ai putea incerca sa faci o bucsa mai larga in care sa joace axul, asta ca o solutie total gresita, dar functionala pentru o perioada.Trebuie sa cunosti ca in general strungurile de tip SN320 si mai sus au abatere de 0,1-0,15 la universal datorita prelucrarii de piese mari. La tine se poate sa te deranjeze aceasta abatere, si daca s-a lucrat la repezeala abaterea e si mai mare.Abaterea o poti masura singur cu un ceas comparator.La capatul liber trebuie sa existe un rulment oscilant/ autoaliniere pe care sa se miste surubul.La capatul cu motor sunt rulmentii din seria 7200, sau unii fara joc cu 2 randuri de bile, dar probabil sunt mai scumpi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest plc Posted March 8, 2014 Share Posted March 8, 2014 Ai pm!................................ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest bogdanalex Posted March 20, 2014 Share Posted March 20, 2014 mersi de sfaturi andreigradu.dat fiind ca nu doresc o precizie de cativa microni de la acest cnc, nu ar fi mai bine sa folosesc rulmenti oscilanti la ambele capete + o bucsa elastica catre motor?Stiu ca spre motor se folosesc rulmenti angular-contact insa la ce dimensiuni are cnc-ul meu si faptul ca lucrez cu el doar in lemn si plastic, nu cred ca se justifica, efortul axial nefiind unul asa de mare.Drept urmare ma gandeam sa prioritizez compensarea excentricitatii suruburilor prin folosirea la ambele capete a rulmentilor oscilanti.Ai dreptate cu privire la lipsa detaliilor, dept urmare avem asa:CNC din dural cu dimensiunile axelor 600x410x180mm (desktop size :P )Suruburile trapez cu pricina sunt 16 x 4 x lungimea axei Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts