Guest dragos408 Posted March 3, 2014 Share Posted March 3, 2014 Buna ziua, Am cateva nelamuriri legate de realizarea schemei electrice pentru un divizor fix de frecventa cu 69 realizat cu circuite din seria 4000. Generatorul trebuie sa furnizeze semnale cu frecvente de 6Hz respectiv 450kHz. sube Oscilatorul va trebui sa fie pe placa, asa mi s-a cerut. Ceva idei ? Va multumesc ! Link to comment
Mikrosha Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Iaca schemă: Generatorul e format din 3 inversoare, U2:A, U2:D şi U2:E. R şi C trebuie calculate, că n-am înţeles clar, oscilatorul trebuie să scoată 6Hz şi 450KHz, sau ieşirea divizată? Că dacă ieşirea divizată trebuie să scoată 450KHz înseamnă că oscilatorul trebuie să meargă la 31MHz, şi nu cred că poate să meargă logica la frecvenţa asta. Comparatorul cu 68 e format din U2B, U2C şi U3. Practic numără 0 1 2 ... 68 0, deci în total 69 de stări. "Memorator stare impuls", aşa cum l-ai numit, e făcut cu U4:A. Deci dă-mi un răspuns legat de oscilator să vedem cum îl facem şi p-ăla. În esenţă ar trebui un comutator care să schimbe condensatorul corespunzător celor două frecvenţe, dacă am înţeles bine. Link to comment
Guest Romina Baic Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Ma poate ajuta cineva cu o schema completa pentru un divizor fix de frecventa cu 69? Link to comment
puriu Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 69 = 64 + 4 + 1 = 26 + 22 + 20. Un divizor binar de cel putin 7 biti (CD4024) trebuie sa fie resetat cand iesirile corespunzatoare (Q7, Q3 si Q1) sunt in starea 1. Pe intrarea RESET a numaratorului se leaga o rezistenta la plus si trei diode cu minusul la cele trei iesiri. Link to comment
djvas Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 De curiozitate ... In ce aplicatie este util un divizor cu 69 ? Link to comment
Recommended Posts