Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest Gonthar

Reglaj la tablou

Recommended Posts

Guest Gonthar

Salut! E posibil sa se schimbe parametrii curentului introducand o siguranta modificata in tabloul de tensiune astfel incat sa se provoace functionare defectuoasa a aparatelor conectate la priza?Am auzit ca ar merge cu o dioda suficient de rezistenta sau un triac ceva...Cam ce fel de dioda ar trebui si unde se gaseste?

Link to comment
Share on other sites

Salut,Cu rezistenta nu merge, eventual daca legi un resou in serie :finga: de 3000W, sau faci un variator de putere cu triac.Asa poti sa scazi tensiunea, dar trebuie sa fie de putere mare si pus pe radiator. Cel mai simplu : scoate siguranta, asa n-o sa ai probleme de genul ca trebuie sa platesti masina de spalat, frigider, si alte electrocasnice :snakeman: Dar daca chiar vrei sa produci daune, fa rost de dioda de putere mare (min. 250A), cel mai simplu din talcioc, dioda pentru aparate de sudura, si il legi in serie, asa faci o redresare, efect garantat, mai ales la motoare asincrone. Numai sa tina siguranta :finga: P.S. dar sa nu plangi cand trebuie sa-ti iei un credit pentru a "renova" bucataria vecinului.

Link to comment
Share on other sites

Guest Gonthar

Ma streseaza niste vecini cu muzica lor. Sunt in pragul unei crize de nervi si trebuie sa fac ceva...Deci zici ca o dioda de 250 A ar perturba suficient curentul ca sa produca pagube? Dar cam cat de mare este dioda asta? Merge sa o incorporez intr-o siguranta obisnuita?

Link to comment
Share on other sites

Ma gandeam problema este cu "muzica"....Cu o dioda faci a redresare, deci trece numai a semiperioada pozitiva, sau negativa, depinde cum legi dioda, dar aici nu conteaze, si tensiunea medie scade aproximativ la jumatate, si este si curent continuu pulsatoriu, nu stiu daca traful de la amplif se arde sau nu, probabil ca nu, dar "instalatia" n-o sa functioneze corect. Insa la motoarele asincrone se vede efectul imediat :finga: Cu gabaritul diodei o sa fie problema, pt. ca este destul de mare, si are si un surub mare, nu incape intr-o siguranta.O alta idee ar fii, sa-ti iei o protectie la suprasarcina pentru motoare, si sa-l legi in serie cu siguranta, seara il reglezi la 0.8A-1A (trebuie sa fie destul de sensibil), asta fiind de fapt un bimetal, cand se incalzeste intrerupe circuitul, iar cand se raceste inchide circuitul. Nici asta nu incape intr-o siguranta ceramica.

Link to comment
Share on other sites

Mai era un astfel de topic pe undeva, cele mai interesante indei mi s-au parut urmatoarele:- ii scoti noaptea siguranta respectivului si ii pui spuma poliuretanica in loc de siguranta, apoi pui inapoi patroana (sau cum se cheama chestia aia care fixeaza siguranta)- iei un dorn izolat si ii spargi partea ceramica in care se fixeaza siguranta, nu are voie sa se bage acolo sa o repare singur ca isi va lua amenda, iar pana sa vina de la electrica sa i-o repare....va dura (pe langa faptul ca il vor seca de bani)- ii masluiesti contorul si apoi dai un telefon anonim la electrica si spui sa verifice contoarele de pe scara pentru ca cineva si-a masluit contorul deoarece consumul total este mult prea mare (curentul de la iluminatul scarii si cel consumat de lift, pe care le plateste toata scara)Si o idee proprie, inspirata dintr-un film: Vii cu o foarfeca de taiat plasa de constructii pe santier, cu manerele izolate, si ii tai firul care intra in contor, in 2 locuri, astfel incat sa poti pleca cu o bucata....

Link to comment
Share on other sites

Guest Gonthar

Multumesc ptr sugestii.....dar....nu vreau sa las urme deloc.Vreau sa ii prajesc doar statia. Daca rasucesc de multe ori intr-o parte si alta siguranta i se poate strica statia?

Link to comment
Share on other sites

Guest Gonthar

Deci, nu stiti ? Daca sucesc rapid de cateva zeci de ori siguranta ca sa ii fluctueze rapid curentul se poate strica ceva?Nu stiu daca e o idee buna sa chem politia ptr ca atunci o sa stie cine l-a reclamat si cine stie....poate o sa decida sa se razbune sau mai stiu eu ce sa faca.Abia m-am mutat in bloc, nu stie cine sunt si ca ma deranjaza muzica lui, asa ca am un avantaj tactic.Daca o sa ma duc macar sa ma plang de muzica lui s-ar putea sa nu rezolv nimic si sa nu mai pot pe urma sa ii umblu la tablou. Asa ii pot suda acum siguranta, taia firele, desigila contorul(contoarele sunt pe scara ptr fiecare apart.),etc. si habar nu o sa aiba cine i-a facut asta.M-am gandit sa-i scriu un bilet in care sa il avertizez. Daca nu se conformeaza as putea pe urma sa aplic celelalte metode mai dure si tot nu o sa stie cine i-a facut-o.Cum imi sugerati sa fie biletul? Scris de mana ca de la un om necajit care cere si el putina liniste si care sa inspire mila, sau ceva forjat sa para oficial de la administratie blocului(gen o somatie,etc.)?

Link to comment
Share on other sites

Guest Gonthar

tinand cont ca esti mutat de curand, o sa-si dea seama in toate cazurile ca tu esti "vinovatul"... asa ca nu strica intai o discutie....

Pai si ei s-au mutat de curand!Sta o studenta aici cu chirie si ea nu prea face galagie, dar mai aduce baieti, se incing bairame si se lasa cu zgomot.Si oricum nu cred ca stie ea pe toti care locuiesc in scara.Oricum majoritatea sunt mosi si babe, daca ar fi sa suspecteze pe cineva pe ei ar fi cel mai probabil - cu un etaj mai sus e o baba care e chiar nebuna.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines