Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
dexterboot

Sesizare consumator retea

Recommended Posts

Va salut !Stie cineva o schema care ma ajuta sa construiesc in regim de amatori un senzor de prezenta consumator ?Am un invertor si doresc sa-l fac sa porneasca numai cand pun ceva in priza - practic am nevoie sa se cupleze un releu cand introduc ceva in priza acestui inverter .Am un banc de baterii de 24V de la care s-ar putea alimenta permanent montajul - astfel invertorul ar consuma doar cand este in sarcina :) :jytuiyu M-ar ajuta daca i-as monta o priza dotata cu intrerupator ( bornele stecgerului sa inchida circuitul intrerupatorului ) dar nu am gasit asa ceva Nu radeti de mine :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai daca vrei sa porneasca invertorul doar cand bagi ceva in priza situata dupa el nu vad cum ai putea sa sesizeze ceva consumul.Invertorul fiind oprit nu scoate tensiune implicit nu se consuma nimic.Ai putea pune un releu pe alimentarea lui si releul sa-l pornesti sau opresti printr-un intrerupator tras pana langa priza sau un microlimitator actionat de stecher.Posibilitati sunt,depinde ce iti convine tie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Releu cu bobina la 230Vac alimentat in aval de intrerupatorul primului consumator.Cand CONSUMATORUL 1 este alimentat, releul este alimentat, acesta comandand CONSUMATORUL 2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar trebui sa functioneze doar partea care sesizeaza consumatorul - poate ar merge cu un senzor de curent pe iesire a carei valoare s-o citeasca un microcontroller dar mi se pare destul de complicat de realizat in regim de amatori

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu poate sesiza consumatorul masurand caderea de tensiune pe o rezistenta serie pentru ca tensiunea este ZERO!

O solutie simpla mi se pare "lipirea" unui microintrerupator pe lamela de impamantare, astfel ca la introducerea stecherului in priza sa ridice lamela, sa inchida circuitul si sa alimenteze inverterul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fie rezolvat mecanic (cumva introducerea stecherului in priza actioneaza un microcontact gen capat de cursa si comanda invertorul), fie, mai sofisticat, optic, gen optocuplor, fie in priza shuco introducerea stecherului obtureaza vizibilitatea intre un LED (eventual infrarosu, ca la telecomenzi) si un fototranzistor, un montaj electronic urmand a comanda invertorul.Sau, pur si simplu ii pui un intrerupator pe care-l actionezi cand bagi stecherul in priza....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uite aici o schema functionala.Cand un consumator este conectat la retea in priza Control Socket, prizele Switched Sockets vor fi si ele alimentate prin intermediul triacului . Diodele sunt redresoare tip 1N4007 sau de curent mai mare depinzand de puterea consumatorului Master. Rezistenta din poarta triacului se tatoneaza in functie de sensibilitatea acestuia, se recomanda triac cat mai sensibil in poarta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesanta problema dar raspunsurile sunt ..... in balarii cum s-ar zice.Incearca schema de principiu de mai jos. Releul este alimentat de curentul continuu care se inchide prin consumator. Nu va functiona pentru consumatori care nu permit trecerea prin ele a curentului continuu de valoare mica gen becuri economice, aparatura electronicaTrebuie lucrat la schema dar cred ca functioneaza.

post-24720-139829771847_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum imi dau seama ce voia de fapt.... :rade: Prima data nu citisem bine, m-a indus in eroare titlul ,,sesizare consumator retea,, si am dat automat solutia.Nu poti detecta consumul de pe iesirea invertorului cata vreme acesta nu functioneaza deja.Ar trebui ca invertorul sa functioneze in regim economic (un fel de stand-by ca la TV) cu un consum redus iar la cresterea (detectarea) consumului pe iesirea sa sa treaca in regim normal.Se poate face asa ceva dar cu complicatii. Ti-ai dat insa singur raspunsul, practic poti pune un microcontact in priza invertorului (aici conteaza indemanarea la astfel de lucrari ) si acel microcontact va porni invertorul. Partea proasta e ca invertoarele trebuie conectate in sarcina doar DUPA pornire, nu se recomanda pornirea lor in sarcina.

Cine a mai facut astfel de experiente probabil ca stie de ce. Am reparat astfel de invertoare ce au fost pornite repetat in sarcina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stimabile, de ce nu platiti voi o reclama "cinstita" la .....chestiile voastre, mai ales ca se potrivesc aici un pic mai putin decat nuca in perete....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca nu s-a gasit solutia si inca se doreste o rezolvare atunci se poate face cu doua invertoare si un releu. Astfel, invertorul de putere mica (cativa W) va functiona cat timp invertorul principal nu functioneaza si are ca sarcina un releu inseriat cu circuitul de iesire. Cand releul cupleaza atunci se transfera sarcina de pe contactele normal inchise (invertorul mic) pe contactele normal deschise (invertorul principal) acesta alimentand sarcina mai departe. Se poate automatiza si decuplarea folosind un montaj asemanator cu cel din poza de mai sus. Comanda releului poate fi facuta si cu optocuploare si astfel poate fi folosit un releu cu bobina la 12V sau 24V. Se poate automatiza simplu daca montajul care sesizeaza curentul prin invertorul mic cupleaza releul iar montajul care sesizeaza curentul prin invertorul principal decupleaza releul exact ca la o automatizare cu mentinere. Senzorii se obtin usor daca pe sirul acela de diode care comanda triacul se monteaza optocuplori (cu rezistenta de balast) care comanda fiecare cate un tranzistor. Invertorul mic se poate face folosind orice metoda atat timp cat poate asigura un curent minim necesar sesizarii consumatorului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O idee :

- doar daca eventualul consumator permite si un consum in DC

Posted Image

Edited by sebip

Share this post


Link to post
Share on other sites

dar probabil una din solutiile cele mai simple ar fi un comutator exact intre cele doua gauri de la priza, astfel incat la introducerea oricarui stecher in priza sa fie apasat comutatorul respectiv

Spre exemplu exact in locul acelui surubel care tine capacul de corpul prizei :-)

 

Posted Image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca la vagoanele de persoane se foloseau prize din astea ,care la introducerea stecherului actiona un contact ,dar nu pot preciza la care modele de vagoane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.