Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
morpheus05

Modificare iaurtiera

Recommended Posts

Salut!

 

Mi-am cumparat acum cateva luni o iaurtiera din Auchan. Selecline se numeste. Problema e ca se incinge prea mult. Dupa 2-3 ore ajunge pe la 60 grade. La temperatura aia toate bacteriile sunt distruse, asa ca iaurtiera face un iaurt prost. Iaurtul se face, dar nu asa cum ar trebui. O iaurtiera buna ar fi asta: http://www.emag.ro/aparat-de-facut-iaurt-tefal-yg650126/pd/EPQ3NBBBM/ Dar e mult prea scumpa. Totusi scrie ca temperatura e constanta.

 

Un lucru pe care nu-l inteleg la iaurtiera asta e ca scrie 15W pe ea, si eu credeam ca asta ar fi consumul. Dar am desfacut-o si am observat ca are un singur rezistor, asa ca i-am masurat rezistenta: 552 ohmi. In cazul asta: I ar fi: 0.42A si consumul ar fi: 95W. Asa e sau gresesc pe undeva?

 

Legat de modificarea iaurtierei: n-ar fi mai bine sa iau o sursa de 12v si sa-mi iau rezistori ceramici sau din aia cu radiator cu rezistenta de 8-10 ohmi? Un curent mai mare de la o tensiune mai mica(12v) n-ar face ca rezistorii sa degaje mai multa caldura si totodata consumul sa fie mai mic?

 

Si pt controlul temperaturii iaurtierei as folosi un arduino + un senzor de temperatura si un releu. Cand temperatura e prea mare, releul opreste iaurtiera si cand temperatura ar fi prea mica, releul va porni iaurtierea, si tot asa. Stiu cum sa fac asta. Ma intereseaza daca am calculat corect consumul iaurtierei, daca nu, atunci unde am gresit?

 

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu ai masurat rezistenta la rece, valoarea acesteia creste considerabil cu temperatura, deci consumul poate sa fie ala declarat. Ca experiment masoara rezistenta unui bec la 220 si fa calculul puterii, vei descoperi aceasi chestie.Caldura degajata este proportionala cu puterea absorbita de rezistor, degeaba cresti curentul daca reduci tensiunea si disipi mai putina energie.Poti face chestia cu Arduino + releu si cu rezistenta de la 220V, cu un releu cu bobina la 5V poti controla direct rezistenta la 220. Sau poti folosi un triac + optocuplor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cel mai probabil pe alimentare este o dioda inseriata, astfel rezistenta alimentandu-se doar pe o alternanta, deci la jumatate din tensiunea nominala.Astfel puterea disipata ar fi in jur de 46W, si asa mult prea mult fata de consumul declarat.O varianta ar mai fi sa fie utilizat un condensator in serie cu alimentarea, insa banuiesc ca era vizibil, trebuind sa fie relativ voluminos.Analogia rezistentei unui bec la cald si rece nu e valabila aici, fiind vorba de o diferenta relativ mica de temperatura, filamentul becului in functionare are in jur de 2000grade celsius pe cand rezistenta maxim 60-70 grade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cel mai simplu ar fi sa masori curentul consumat. Inseriezi pe alimentare un ampermetru si apoi calculezi puterea P=U*I. Dupa aceea poti calcula si valoarea rezistentei R=U/I. La 15W curentul ar trebui sa fie in jur de 70mA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mersi pt raspuns. Testai experimentul cu becul, prin urmare un bec de 40w ar consuma 550w conform rezistentei la rece.Testai si iaurtiera, masurai curentul, si in timp scade(dar greu), prin urmare, rezistenta creste. Interesant.Inca ceva: cand am desfacut iaurtiera, rezistorul avea un fel de folie in care era invelit, am dat-o jos pt ca vroiam sa vad daca scria ceva pe el(nu scria), si dupa, am bagat folia aia din nou, dar nu mai era sigilata. Dupa experienta asta caldura nu mai creste atat de mult. Si pe arduino, am facut un program care numara de cate ori e aprins/stins releul si am vazut ca releul e mereu aprins, iaurtiera n-a trecut de 43 grade pt a se stinge. Inainte trecea lejer de 60. Oare daca scot folia aia de tot, are ceva? Rezistorul e prins de o bucata rotunda de metal de diametrul iaurtierei.Ok, deci nu conteaza daca as alimenta iaurtiera de pe AC sau DC. Dar cum imi aleg rezistorul? La becuri sunt cele incandescente si cele cu halogen. Alea cu halogen se incalzesc mai mult => rezistenta e mai mare la astea in timpul functionarii. Proprietati asemanatoare sunt si la rezistori? Cum le aleg, doar dupa rezistenta la rece?Intre timp am vazu si celalalt raspuns:

Cel mai probabil pe alimentare este o dioda inseriata, astfel rezistenta alimentandu-se doar pe o alternanta, deci la jumatate din tensiunea nominala.Astfel puterea disipata ar fi in jur de 46W, si asa mult prea mult fata de consumul declarat.O varianta ar mai fi sa fie utilizat un condensator in serie cu alimentarea, insa banuiesc ca era vizibil, trebuind sa fie relativ voluminos.Analogia rezistentei unui bec la cald si rece nu e valabila aici, fiind vorba de o diferenta relativ mica de temperatura, filamentul becului in functionare are in jur de 2000grade celsius pe cand rezistenta maxim 60-70 grade.

Iaurtiera are un intrerupator cu led. Asta sa fie dioda?Pana la urma aia au mintit cand e vorba de consum.

Cel mai simplu ar fi sa masori curentul consumat. Inseriezi pe alimentare un ampermetru si apoi calculezi puterea P=U*I. Dupa aceea poti calcula si valoarea rezistentei R=U/I. La 15W curentul ar trebui sa fie in jur de 7mA.

A inceput la 80mA, acum(dupa 1-2 min) e la 54mA. Dupa alt min e la 52.4. Oricum consumul e mare la curentul asta. Nu cred ca poate sa scada chiar atat de mult: e la 51.6 dupa vreo 2 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai daca ai curent de 54mA la 230V ai un consum de 11,5 W

Asa e. Oops, am mancat un 0 in calcule si rezultatul parea spectaculos. Cand transformam in A, foloseam 0,54 in loc de 0.054. Pffff. Acum are sens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oricum au mintit un pic. Puterea e mai mica decat cea pe care o afiseaza pe produs. :ras:

La asta ma gandeam si eu :) De la 54mA, curentul poate doar sa scada daca las iaurtiera in priza non-stop => si consumul scade.Legat de folia aia, stie cineva ce rol are? Are o culoare portocalie inchisa, oare are rol de izolator termic? In caz ca rezistorul se incinge prea mult? Sau cumva are rol de conductor termic?Care rezistor o fi mai bun?http://www.ebay.co.uk/itm/20W-500-Ohm-Wirewound-Cement-Resistor-20-Watt-500R-2-Pcs-/290913080732?pt=UK_BOI_Electrical_Components_Supplies_ET&hash=item43bbc5559csau asta http://www.ebay.co.uk/itm/500-Ohm-500R-5W-Watt-Power-Metal-Shell-Case-Wirewound-Resistor-/151117157766?pt=UK_BOI_Electrical_Components_Supplies_ET&hash=item232f48d586Vreau sa degaje mai multa caldura. Ala din metal?Problema cu iaurtiera asta e ca pot face aprox 1kg de iaurt. Vreau sa fac mai mult o data: 2-3 kg. D-aia ma gandeam sa-mi fac una de la zero, cu izolatie mai buna din polistiren, etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Banuiesc ca vrei sa alimentezi rezistenta de la retea. P=U patrat/R deci U=radical din P*R adica pentru rezistenta de 500ohmi si 20W iti trebuie o tensiune de 100V. Pentru 230V iti trebuie o rezistenta R= U patrat/P adica 2645 de ohmi, valoare care nu e standard.La un calcul simplu daca producatorul crede ca pentru 1 litru de iaurt iti trebuie 15W atunci pentru 2 litri ar trebui macar 30W(chiar mai mult deoarece pierderile de caldura vor fi mai mari). Daca vrei sa o alimentezi la 230V atunci rezistenta trebuie sa aiba R=U patrat/P adica 1763 de ohmi. Eu ma-as gandi sa pun 3 rezistente de 500ohmi ce pot disipa maxim 20w/bucata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pare ca vrei sa transformi fabricarea iaurtului in casa in ceva foarte HighTech :rade: Nevasta-mea face iaurt cate doua-trei kile odata, punand oala cu laptele incalzit in prealabil langa o sursa de caldura (calorifer) sau pur si simplu invelita in prosop ca sa se pastreze caldura laptelui.Si iese perfect fara nicio ,,iaurtiera,, cu Arduino sau te miri ce procesoare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Banuiesc ca vrei sa alimentezi rezistenta de la retea. P=U patrat/R deci U=radical din P*R adica pentru rezistenta de 500ohmi si 20W iti trebuie o tensiune de 100V. Pentru 230V iti trebuie o rezistenta R= U patrat/P adica 2645 de ohmi, valoare care nu e standard.La un calcul simplu daca producatorul crede ca pentru 1 litru de iaurt iti trebuie 15W atunci pentru 2 litri ar trebui macar 30W(chiar mai mult deoarece pierderile de caldura vor fi mai mari). Daca vrei sa o alimentezi la 230V atunci rezistenta trebuie sa aiba R=U patrat/P adica 1763 de ohmi. Eu ma-as gandi sa pun 3 rezistente de 500ohmi ce pot disipa maxim 20w/bucata.

Mersi pt formula si pt sugestie. Cred ca ar fi bune cele 3 rezistente de 500 ohmi si 20W. Din calculele mele, ar merge pana la 300V. Si daca pun rezistentele in jurul vasului in care o sa am iaurt, cred ca temperatura va fi mai bine distribuita.Iaurtiera aia de la Tefal consuma 40W pt 2l de iaurt si totodata mentinand temperatura la 43 de grade. Probabil si eu o sa am un consum asemanator, sau chiar mai bun. Si Tefal si iaurtiera mea sunt facute din plastic, dar daca folosesc polistiren, o sa mentin mai bine temperatura la 43 de grade, cand din arduino o sa declansez releul care va inchide iaurtiera pana la 41-42 grade, dupa va porni din nou. Si tot asa. Releul probabil va porni, o data la 5-10 minute. O sa reziste?

Pare ca vrei sa transformi fabricarea iaurtului in casa in ceva foarte HighTech :rade: Nevasta-mea face iaurt cate doua-trei kile odata, punand oala cu laptele incalzit in prealabil langa o sursa de caldura (calorifer) sau pur si simplu invelita in prosop ca sa se pastreze caldura laptelui.Si iese perfect fara nicio ,,iaurtiera,, cu Arduino sau te miri ce procesoare.

Si eu am facut iaurt din ala. Da, se face foarte usor. Dar iti propun urmatorul experiment: cumpara un plic de culturi vii de iaurt si dupa-aia incearca sa faci din nou iaurt dupa propria ta metoda. Va iesi? Probabil ca nu. Mie nu mi-a iesit. Bacteriile au nevoie de o anumita temperatura. Procesul l-am inteles in felul urmator: bacteriile sunt organisme vii care reactioneaza la mediul din jurul lor, si astfel creeaza enzime care sunt proteine care iti transforma lactoza din lapte in iaurt. Dar in momentul in care cumperi iaurt din comert, ala e deja plin de enzime, si d-aia din lapte cu putin iaurt obtii iaurt. Dar daca ai bacterii vii si in lapte nu sunt enzime(pt ca a fost pasteurizat), cum o sa faci iaurt, daca temperatura nu va fi potrivita pt ca bacteriile sa se "activeze" si sa creeze enzime?Aaaa, si apropo, sa citesti eticheta unui iaurt obisnuit din comert, vei obserca ca e facut: "din culturi lactice atent selectionate". Acum totul e ok, doar au ales bacteriile cu atentie si nu la intamplare. Ce poate sa fie rau? Nimic: http://www.antena3.ro/life/stiinta/bacteriile-probiotice-folosite-in-iaurturi-vin-din-flora-vaginala-si-din-rectul-animalelor-declaratia-uluitoare-a-unui-nutritionist-german-199201.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă ajungeţi să vă uitaţi în gura celor din Antena 3, la fel de bine vă puteţi uita într-o vidanjă. E acelaşi material.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă ajungeţi să vă uitaţi în gura celor din Antena 3, la fel de bine vă puteţi uita într-o vidanjă. E acelaşi material.

La televizor nu ma mai uit, asa ca nu stiu stadiul in care se afla Antena 3 acum. Dar daca ce spui e adevarat, mi-ar fi placut, sa-mi demonstrezi ca Antena 3 = vidanja in link-ul articolului postat de mine. Pt ca eu cand am pus link-ul ala, nu avea nicio legatura cu politica. Si nici vreun redactor de la Antena 3 nu s-a apucat el sa-l scrie de capul lui. Nu, e un articol preluat de mai multe publicatii.Eu cred ca e foarte posibil sa fie adevarat ce zicea "nutritionistul german" pe care Antena 3 il citeaza. Pt a face iaurt probiotic sunt necesare 2 tipuri de bacterii. Prin urmare e foarte simplu de mentionat pe eticheta tipul de bacterii folosit. Bun, pe anumite tipuri de iaurt la borcan chiar se trece numele bacteriilor dar si costa mai mult: 15-20 lei. Pe alea mai ieftine se trece: "culturi probiotice atent selectionate". Atat. Prin urmare, astia sunt liberi sa bage ce bacterii vor ei. Si vor alege bacteriile pt a creste eficienta, nu pt beneficii de sanatate. Probabil ca sunt bacterii care se multiplica la temperaturi mai mici si intr-un timp mai scurt => costurile scad semnificativ si se reflecta in costul la vanzare. Eu imi las iaurtul la fermentat mai mult de 12 ore pt ca am intoleranta la lactoza. Iaurtul va fi mai sanatos, va avea mai putina lactoza, dar si costul de productie e destul de mare. Ei, probabil, cu niste superbacterii, il fac in 2-3 ore.Si revenind la electronica: cum as putea sa calculez cum va creste temperatura rezistorilor de la, sa zicem, 20 de grade la 43 grade? Pt ca ma gandeam ca as putea sa fac 2 circuite, pe unul sa am rezistori care sa-mi creasca rapid temperatura pana la 43, si pe altul rezistori care sa-mi mentina temperatura, sa treaca mult timp pana sa ajunga la 44 de grade. Are sens ce zic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă ajungeţi să vă uitaţi în gura celor din Antena 3, la fel de bine vă puteţi uita într-o vidanjă. E acelaşi material.

Si revenind la electronica: cum as putea sa calculez cum va creste temperatura rezistorilor de la, sa zicem, 20 de grade la 43 grade? Pt ca ma gandeam ca as putea sa fac 2 circuite, pe unul sa am rezistori care sa-mi creasca rapid temperatura pana la 43, si pe altul rezistori care sa-mi mentina temperatura, sa treaca mult timp pana sa ajunga la 44 de grade. Are sens ce zic?
Se poate calcula dar sunt implicate foarte multe variabile deci cred ca e mai simplu sa faci asta prin testare. Daca folosesti mai multi rezistori atunci ai optiunea de a-i activa in trepte. Mai multi rezistori activati sa duca la putere disipata mai mare deci incalzire rapida. Mai putini rezistori activati sa duca la putere disipata mai mica si incalzire mai lenta. Mai poti folosi si un gen de variator de tensiune.Wow! Cate discutii pentru un iaurt. :dans:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.