Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
mady80

Led indicator

Recommended Posts

Va salut.Am un transformator(2x6v) din care vrea sa fac un alimentator care sa-mi scoate 6 respectiv 12v.Problema mea este ca vreau sa-i pun doua leduri pentru a-mi arata cand este pe 6v si cand este pe 12v.De la 6 la 12 v fac trecerea printr-un comutator,dar vreau, cand este pe 6v sa fie stins ledul de la12v si cand este pe 12v sa fie stins cel de 6v.

post-51630-139829765428_thumb.jpg

post-51630-13982976543_thumb.jpg

post-51630-139829765432_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pui cate un led inseriat cu rezistenta intre I si i, respectiv II si i. Cand esti pe 6V se aprinde ledul prin ramura de 12, si invers. 560-680RR pt 6V, 1...1.2k pt 12V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta era.Asa vroiam, numai ca nu m-am priceput.M-am chinuit ieri toata ziua .Multumesc !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Curentul trece prin intrerupator mai mult decat prin led.Intrerupatorul conecteaza I cu i: ledul dintre i si I e stins, deoarece intrerupatorul il sunteaza.Si puntea e alimentata de la infasurarea notata cu 12V si cea notata cu 6V.Iar celalalt led, dintre II si i este aprins, deoarece e alimentat din punctul I (prin intrerupatorul care il conecteaza la i) si punctul II. Deci 6V si isi ia ce curent vrea. Indiferent de punte (poate sa nici nu existe).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uite ce trebuie sa faci, nu e greu deloc, este un indicator de tensiune cu doua praguri.Cand tensiunea este mai mica sau egala cu 6V va sta aprins ledul indicator verde, celalalt fiind stins fiindca tensiunea este insuficienta sa deschida Zennerul de 6,2V plus tensiunile de deschidere ale ledului rosu si tranzistorului (1,6V+0,6V). Atunci cand tensiunea este mai mare de 6,2V + 2,2V = 8,4V ,deci practic se considera ca s-a comutat pe 12V, atunci ledul rosu se aprinde.Concomitent tranzistorul trece in conductie suntand practic tensiunea de la bornele ledului verde, care primind doar 0,6V se stinge. Pragul de comutare se poate alege si la alte valori prin simpla schimbare a diodei Zenner de 6,2V cu o alta valoare convenabila scopului dorit.

post-21106-139829765802_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varianta mai complicata :rade: Rezistenta din baza trz e cam mica, dar s-ar putea sa reziste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E testata va asigur, intradevar am pus o rezistenta cam mica in baza tranzistorului dar am facut-o pentru a asigura aprinderea suficient de puternica a ledului rosu.Se poate modifica insa foarte usor dupa dorinta si toata schema se poate monta direct pe spatele bornelor alimentatorului, nu e neaparat necesar un cablaj dedicat :rade:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schema D-lui @validae mi se pare ok si suficient de simpla. Rezistenta din baza mie nu mi se pare atat de mica, pe ea pica 12-PL-Vl-Vbe, adica din 12V de alimentare se scad cei 6,2 de la zenner, cam 1,8 pentru led si 0,65 de la tranzistor, rezulta cam 3,35V pe 470 Ohm care dau ceva mai mult de 7mA in vreme ce ledul poate suporta pana la 20mA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O varianta si mai simpla:comutatorul din desen sa fie dublu(2 intrari separate, 2 iesiri pe o pozitie, 2 pe o pozitie)O pereche de contacte o foloseste pt punte, cealalta pereche pentru leduri.Se gasesc astfel de comutatoare cu trei pozitii care rezista pana la 16A.Doar ca trebuie sa modifice carcasa, asta de care zic este dreptunghiular (seamana cu cele puse pe prelungitoarele cu intrerupator, doar ca are 3 pozitii)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sau se pot pune leduriel dupa cum a explicat Alexutz.2 leduri, o dioda si o rez (comuna pt ambele, conectate la i) si gata.Sau, ca sa nu palpaie la 50Hz, si cate un cond de 22uF/16V intre dioda si punctele I respectiv II.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.