Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
wrotex

Cuptor microunde "Magister" ,defect.

Recommended Posts

Buna ziua. Am probleme cu un cuptor cu microunde "Magister".Pe placa de alimentare s-au ars 2 rezistente de 47ohmi/5W,fiecare.sunt legate in paralel,un fel de divizor...chiar nu stiu ce rol au.Au crapat pur si simplu...Le-am inlocuit si iese fum si din cele noi.Pe placuta mai sunt 2 diode,sunt bune si 2 cond. , lafel sunt buni. Ce ar putea fi? Nu am mai incercat sa repar microunde pana acuma. Va multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uita-te pe interiorul capacului ca de obicei acolo se lipeste schema lui. Verifica si releul de pe placuta si motorasul ce invarte tava, posibil sa fie scurtcircuitat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna,Validae. Amabil ca intotdeauna. Nu am mentionat ca dupa ce am inlocuit rez. cuprorul a functionat,s-a rotit si farfuria de sticla si ventilatorul...rad in 10 sec s-au incins rez.si a inceput sa iasa fum,asa ca l-am oprit.E un scurt dupa rez.,dar nu am idee unde! Nu are schema nicaieri.Cu rezist.arse,se rotea platoul dar nu incalzea.Siguranta de pe traf e buna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vezi ca alea doua rezistente se pun in serie cu primarul trafului de microunde iar un releu de 24V le sunteaza pentru putere maxima. Verifica traseul de alimentare al trafului de inalta tensiune si eventual pune aparatul pe primar sa vezi daca se alimenteaza.Daca se alimenteaza primarul, verifici daca are cumva siguranta pe secundarul de inalta arsa.Daca magnetronul se incalzeste usor in functionare (verifici cu mana radiatorul lui dupa un minut de functionare a cuptorului) si totusi cuptorul nu incalzeste, atunci ai magnetronul defect, strapunge intern.Asta in conditiile in care esti sigur ca se alimenteaza cu inalta tensiune si dioda impreuna cu condensatorul sunt bune.Dioda o verifici alimentand-o in serie cu un bec la o tensiune mai mare de 24V, nu cu aparatul de masura.In primul rand vezi daca ai tensiune de retea in primarul trafului, daca nu ai, vezi unde e intrerupta.Poti pune sunt in locul rezistentelor pe perioada verificarilor.Vezi ca schema cuptoarelor este in general aceeasi pe partea de inalta, difera doar la temporizari (mecanica sau electronica) si se gasesc de obicei pe net.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am dat jos releul...si nu am ce sa curat.E capsulat,nu se poate demonta.Va trebui sa cumpar altul,dar unde il pot gasi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

salut .o poza cu toata placa respectiva poate am ceva identic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De regula releul ce sunteaza rez.are bobina intrerupta are cam 1,5K.In acest caz pe traf sant cam 180V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am masurat releul.Nu arata nimic intre pini in nici un sens...intrerupt in toate directiile.Unde as putea gasi asa ceva? Am facut si poza cu placuta ,dar...nu stiu cum sa o urc aici pe forum.Cred ca ar trebui facuta o modalitate mai simpla de a urca poze aici. E o parere...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cuptorul nu e cu grill.Si asta e releul care sunteaza cele 2 R de cate 47ohm fiecare.Se vad si in pozasunt cele doua de deasupra releului.Oricum,l-am scos si am masurat.Nu arata nimic in nici o directie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.