Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
catax4u

presostat hidrofor electronic

Recommended Posts

Salut. De ceva timp ma gandesc daca este vreo schema cu care sa pot face un presostat electronic care sa comande spre ex. o electrobobina care sa alimenteze sau sa taie alimentarea pompei de apa de la hidrofor, asta in functie de presiunea apei masurata pe coloana,binenteles cea pe care o setezi, adica,un nivel minim de la care sa porneasca pompa si unul maxim la care sa se opreasca alimentarea pompei. Am presostat mecanic clasic cu arcuri dar uneori face figuri. Poate s-a mai discutat subiectul asta dar am deschis un nou topic ca sa nu mai caut foarte mult pe forum. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-ar putea face folosind ceva de genul :http://www.quartzdyne.com/quartz-pressure-sensor/quartz.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un releu programabil cu o intrare analogica [4....20 ma], un traductor de presiune cu esire 4...20ma, cu aceste lucruri am putea discuta de o automatizare a unei pompe [sau grup de pompe] o problema serioasa este pretul de cumparare , programarea releului , totusi faceti o descriere a instalatiei verificati vasul de expansiune.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cauta revista Tehnium Nr. 2/1998 si vei gasi o solutie ingenioasa, desi ,,LowTech,, in care pe acul unui manometru se lipeste un mic magnetel acesta comandand doi senzori Hall situati la valoarea minima si maxima a presiunii la care va comanda releul. Eu cred ca e o varianta mult mai fiabila decat presostatele mecanice care sunt predispuse uzurii si dereglarii, mai ales astea care se gasesc la noi pe piata.Un manometru precis se poate gasi mult mai usor si nu e grea modificarea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Această soluție am adoptat-o și eu numai că eu am folosit un singur releu red într-o montură pe care om făcut-o direct pe manometru, pe acul acestuia am lipit un magnet, acesta când trece prin dreptul releului îl acționeaza, la rândul lui acesta acționează un releu de putere legat la pompa de apă. Îl am de 15 ani și funcționează și în ziua de azi. Pentru cine este interesat pot să fac și fotografii pentru a înțelege mai bine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E prea complicata schema aia si cu cat e mai complicata cu atat e mai predispusa la defectiuni.E doar o parere.Fa aia cu magnetul lipit de ac,e simpla si fiabila.Plus ca e usor de depanat,daca nu merge in 30 de secunde gasesti defectul.Din experienta iti spun ca montajele de genul celui postat de tine cedeaza in doua cazuri:cand nu esti acasa si nu poti ajunge ca esti in delegatie sau cand esti acasa si numai de asa ceva n-ai timp. :da

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este schema din revista Tehnium Nr. 2/1998 recomandata de validae, cea cu magnetul lipit de acul manometrului si cu doi senzori Hall si e destul de complicata. Mai simpla si mai fiabila cred ca este metoda cu releul reed. Din poze sa inteleg ca principiul de functionare e urm: releul reed se pozitioneaza in dreptul valorii minime de presiune de pe cadranul manometrului de la care declanseaza pompa de apa. Si apoi cat timp contactul de pe releu este mentinut inchis pana cand magnetul nu mai influenteaza releul si pompa e decuplata depinde de marimea magnetului?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scuze de intarziere. Am studiat si eu la vremea ei acea schema.Baza functionarii e un bistabil RS, care e basculat de cei 2 senzori (pot fi si contacte reed cu incorporarea cate unui circuit de de-bouncing, in esenta un monostabil care face si front mai bun pentru bistabilul "principal"), dupa cum urmeaza:La trecerea magnetului prin dreptul senzorului (contactului) de presiune joasa (sa zicem 1 bar), bistabilul e trecut in starea S si se comanda cuplarea alimentarii (prin releul electromagnetic). Presiunea va creste, pana ce acul ajunge la senzorul de presiune inalta (sa zicem 3 bar), moment in care bistabilul e basculat in cealalta stare ®, oprind alimentarea motorului pompei. Presiunea scade cand si daca exista consum, pana ce manometrul ajunge la presiunea de anclansare (acel 1 bar), si ciclul se reia.Schema e "complicata" cu un circuit de protectie, un fel de cronometru care, in cazul depasirii unei durate programate de functionare, interpreteaza situatia ca fiind datorata unei defectiuni (teava sparta, dezamorsarea prin aspiratia de aer la scaderea nivelului, etc.) si basculeaza un alt bistabil "de alarma", care semnalizeaza (prin LED, poate alarma acustica) si impiedica functionarea "in gol" a pompei. Sistemul acela de protectie intentionam sa-l construiesc si eu, insa mai am de rezolvat cateva probleme: care e timpul dupa care se interpreteaza starea de defect? cum asigur conditiile de functionare, avand in caminul hidroforului un condens puternic (in anotimpul cald, cand consumul si protectia sunt mai necesare ca oricand)? singura problema rezolvata fiind un dispozitiv de reanclansare mecanic (care trebuie apasat cu degetul, nu tine "resetul" prin deconectarea alimentarii!)Deocamdata am dat 32 de lei pe un presostat nou, electromecanic. Poate il modific in sensul intercalarii unui releu de forta, care sa-i menajeze contactele. Oricum, fata de cel original etansarea e mult mai slaba....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai recomandat e sa fie folosit montajul ala simplu cu releul reed si un releu sau un contactor de tablou electric, esti mai sigur pe el in conditiile in care toata treaba asta se face in camin, unde e umezeala multa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adevăr grăiești, să știți că în căminul hidroforului se formează foarte multă umezeală mai ales toamna și primăvara și un montaj electronic nu știu cum o să reziste dacă nu este închis ermetic corespunzător.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu inchis ermetic, ca si aerul din cutie contine si el apa.Trebuie dat cu ceva lac/sacaz cat sa acopere toate traseele si terminalele pieselor. Exact asa se face si industrial.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna ziuaPoate e tardiv pentru cazul in speta dar e util chiar si numai de cultura generalaChiar si pentru cei experimentati, e mai bine sa cumparati un BRIO2000 (eu nu vind asa ceva, nici nu sunt unu care face publicitate) E un soi de presostat electronic, fara relee sau alte parti cu electrica expusa. Pe linga functia de presostat mai stie sa opreasca pompa cind aceasta functioneaza fara apa din varii motive: lipsa apa in tubul de absorbtie, avarie grava pe tubul de refulare, etc. Se monteaza fara probleme de cineva care nu are 'ambele miini pe stinga'O chestie foarte importanta: e foarte bun prieten cu utilizatorul si poate mai important, un foarte bun intermediar intre utilizator si CURENTUL ELECTRICPentru relatii suplimentare goagal BRIO2000Rog stingacii sa ma ierte. Eu cu stinga nu reusesc nici sa ma sinucid, e numai de sprijinit dovleacu atunci cind incerc sa cuget.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.