Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
costacheion

indesit WIA 101EU

Recommended Posts

Va salut!Am o masina de spalat Indesit WIA 101EU cu urmatoarea problema. Mi se aprinde intermitent led-ul pe verticala nr.2, posibil ca sa fie eroarea F02 - eroare tahogenerator. Voi ce parere aveti? Am observat ca axul motorului in zona tahogeneratorului este stramb si ca apare o amprenta ca si cum ar fi frecat pe statorul acestuia. :sparge: Va multumesc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

A-ti scos tahogeneratorul afara si ati observat ca axul este strimb? Nu prea cred, nu am vazut asa ceva pina acum.Acolo este o bucata de vreo 3 cm. de ax si nu are cum sa fie strimb, sa frece pe interiorul tahogeneratorului da, dar doar daca s-a desprins tahogeneratorul din suport. Dati va rog mai multe detalii in privinta defectului : masina porneste, trage apa, cind se aprinde ledul de la clatire la pornirea masinii sau la un timp de functionare. Daca setati centrifugare, programul este facut? Daca ledul respectiv clipeste dupa o perioada de la pornirea masinii {in unele cazuri chiar de la inceput) verificati rezistenta de incalzire, carbunii (periile) motorului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am verificat periile colectoare, curatat colectorul, verificat si rezistenta si am verificat-o daca da si la masa. (totul este bine), verificat toate releele de pe modul, verificat contacte presostat, a avut ceva fum pe circuitele din jurul butoanelor,

Masina se comporta astfel:

1. se alimenteaza cu apa de la prima electrovalva

2. se alimenteaza cu apa de la a II-a electrovalva

3. se opreste alimentarea cu apa

4. porneste rotirea tamburul sa se roteasca la dreapta apoi la stanga

5. evacueaza apa

6. se realimenteaza cu apa prin cele doua electrovalve

7. baga avarie pe led-ul 2 cand trebuie sa treaca la aprinderea led-ului 3 de stoarcere

 

Ce este ciudat, faptul ca daca apas din nou START, masina porneste (tamburul se roteaste la dreapta apoi la stanga, face centrifugarea, evacueaza apa si finalizare).

Pe alte programe scurte duce programul pana la capat. Valoare rezistenta tahogenerator 65 ohm, desi am vazut ca ar trebuii 115 - 150 ohm.

Iti multumesc!

 

Am observat ca aceasta masina ar fi cu control de actionare EVO II (1 potentiometru si programatorul)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am verificat periile colectoare, curatat colectorul, verificat si rezistenta si am verificat-o daca da si la masa. (totul este bine), verificat toate releele de pe modul, verificat contacte presostat, a avut ceva fum pe circuitele din jurul butoanelor,

Masina se comporta astfel:

1. se alimenteaza cu apa de la prima electrovalva

2. se alimenteaza cu apa de la a II-a electrovalva

3. se opreste alimentarea cu apa

4. porneste rotirea tamburul sa se roteasca la dreapta apoi la stanga

5. evacueaza apa

6. se realimenteaza cu apa prin cele doua electrovalve

7. baga avarie pe led-ul 2 cand trebuie sa treaca la aprinderea led-ului 3 de stoarcere

 

Ce este ciudat, faptul ca daca apas din nou START, masina porneste (tamburul se roteaste la dreapta apoi la stanga, face centrifugarea, evacueaza apa si finalizare).

Pe alte programe scurte duce programul pana la capat. Valoare rezistenta tahogenerator 65 ohm, desi am vazut ca ar trebuii 115 - 150 ohm.

Iti multumesc!

 

Am observat ca aceasta masina ar fi cu control de actionare EVO II (1 potentiometru si programatorul)

La rotirea rotorului aferent motorului se observa cum acea bucsa magnetica batea (oscila). Cred ca este un defect de fabrica. Din cate stiu distanta (intrefier) intre statorul tahogeneratorului si rotor trebuie sa fie uniform.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca aveai probleme cu taho pleca cu turatia la maxim 2-3 secunde dupa care indica eroare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca aveai probleme cu taho pleca cu turatia la maxim 2-3 secunde dupa care indica eroare.

Bun, am lamurit ca nu este tahogeneratorul defect.

Alte sfaturi?

Pareri?

 

S-au cel mai bun sfat "cauta singur"

 

Led-ul numerotat cu +2 mi se aprinde, in lista cu erori inseamna eroare taho

post-83700-139829767816_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un defect asemanator am intilnit la o masina (nu mai retin modelul), numai ca era vizibila rotirea greoaie a cuvei la invartirea stanga-dreapta,iar centrifugare nu facea.Defect- miezul tahogeneratorului desurubat de pe axul rotorului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uita-te si pe placa sa vezi mai ales daca fac contact bine mufele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca aveai probleme cu taho pleca cu turatia la maxim 2-3 secunde dupa care indica eroare.

Va salut!Valoarea infasurarilor statorice aferente unui tahogenerator, difera de la o masina de spalat la alta?Multumesc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uita-te si pe placa sa vezi mai ales daca fac contact bine mufele.

Va salut!Citez: "Daca se aprinde led-ul din mijloc din cele 3 verticale (clatirea) atunci erorea este F02----Motor blocat taho defect sau pe circuitul taho de pe placa electronica, de verificat J9 (mufa de la motor), termoprotectorul."Ce este acest "termoprotector" si unde este montat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu am indesit de cca 5 ani...pe programele scurte, se duce pina la capat,cele mai lungi ,cand trece la led 3 trebuie apasat START-STOP, altfel palpaie led2. asa e programul facut, nu e defectiune.scrie in manual,asa face de noua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am intalnit de mai multe ori acest tip de defect , vinovata e placa electronica , acea matrice neagra de pe placa . Rezolvarea ei o face un coleg care scrie si pe-aici , din Satu Mare . Daca vrei numarul lui da un mesaj . Mai multe detalii despre ce face cu matricea o rescrie o schimba nu stiu .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.