Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Iordache

TV Zander FT2105-D

Recommended Posts

Am un TV zander FT2105-D si am gasit arse tranzistorul 1802FX si tranzistorul Q613 si trz. Q612, c3807 tip DD.Daca stie cineva cu ce se pot inlocui acesti doi tranzistori,il rog sa ma ajute si pe mine.Va multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

C3807 nu e recomandat sa pui altceva.Cel mare eu pun D5287

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schimba mai intai Q611 , 2SA1015 cu 2SA1013 , verifica R620,621 sa nu fie ... intinse si semireglabilul VR631(2k),inlocuit cu unul de calitate.Apoi filtrajele din secundare si verificate tensiunile pe bec.Nu recomand echivalent pentru 2sc3807.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va multumesc pentru informatii si va mai rog sa imi spuneti valoarea condensatorului C613 si tensiunea de lucru al lui.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai am o problema tot la acest TV pe sunet:Pornesc tv-ul de la rece, in primele 5 minute nu are sunet, dupa care sunetul apare singursi tv-ul functioneaza. Daca a intalnit cineva acest defect la tipul asta de Zander (nupare a fi un defect de intermitenta) il rog sa ma ajute cu o idee.In alimentare am pus BD237 in loc de C3807, am pus sursa pe bec, tensiunea = 124 V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puteti delimita defectul de sunet asa:- luati niste casti si daca aveti sunet la intrare in etajul de audio atunci defectul este in final - fie nu este tensiunea de alimentare suficienta fie CI-ul nu primeste comanda de control volum (asta daca controlul volumului nu se face pe jungla)- daca nu aveti sunet atunci problema este pe jungla, procesor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu cred ca pinul(5) de st-by (muting) al finalului audio nu e comandat corect...

verificati starea condensatorilor electrolitici ....si pieselor care au legatura cu acest pin 5 (ma refer la tranz.q702,q701 si a pieselor aferente...)

 

In alimentare am pus BD237 in loc de C3807, am pus sursa pe bec, tensiunea = 124 V.

eu zic sa puneti C3807 ...pentru ca la cea mai mica fluctuatie de tensiune pe retea (sau un contact imperfect in priza) va duce la explozia tranzistorului comutator din sursa...daca lasati BD237 in placa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Revin cu problema sunet Zander.Am schimbat toti electroliticii cu altii noi atat pe alimemntare cat si in jurul integratului de sunet AN17821A.Am inlocuit tranzistorii Q701 si Q702 cu altii, am schimbat circuitul integrat, defectul este acelasi,iar acum dupa ce se incalzeste 5 minute, porneste sonorul dar are momente cand se opreste si iar porneste.Din masuratorile efectuate am constatat ca atunci cand functioneaza pe pinul 5 stand-by am o tensiune de in jur de 3,2 V.Cand nu functioneaza, tensiunea este lipsa, este 0.Am plecat de la pinul 4 procesor (reprezinta mute) si am observat ca pinul 4 este polarizat din 5 volti printr-o rezistenta de 10 kiloohmi (R135).Tranzistorul Q107 lipseste din schema.Iar semnalul din pin 4 procesor pleaca direct in colector la Q702.Lipseste de pe traseu si R157.La acest defect se poate sa fie o intermitenta in pin 4 procesor care sa poata sa imi dea un semnal sa imi blocheze pinul 5 la integratul sunet?Daca puteti sa imi spuneti cum as putea polariza independent pinul 5 din alta parte, ca sa imi dau seama daca este din procesor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am izolat pinul 5 si nu am sonor.Am explicat mai inainte ca atunci cand functioneaza am in jur de 3 V pe pinul 5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am scos strapul de la pinul 5 si am polarizat pinul 5 printr-o rezistenta de 470 kiloohmi din tensiunea de 8 V.Astfel am anulat circuitul de mute si sonorul nu mai dispare, functioneaza normal.Saptamana care vine voi mai face sapaturi pe circuitul de mute. Poate totusi gasesc defectul, pentru ca nu imi plac improvizatiile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai scoateti tranzistorul Q702 din placa si observati daca se mai manifesta defectul ...daca da! atunci defectul e din procesor(sau poate ceva defect pe traseul de la pinul procesorului 4 pana la pinul 5 final audio) ....daca nu ...e din acel circuit format din tranz Q702 si Q701 impreuna cu componetele aferente...e posibil ca tensiune de 15v care actioneaza asupra acestui montaj sa fie mai mica si nu blocheaza tranz.Q701 la comanda "ON" ...sau poate o rez devalorizata de acolo!p.s incercati un condensator elecrolitic de valoare mai mica in loc de C710(220uf)!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.