Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
TAO

o schema de alarma

Recommended Posts

asta este o schema de alarma pe care am realizat-o si as vrea sa o modificam un pic: la armare se aprinde o singura data avariile impreuna cu sirena iar la dezarmare nu face nimic . nu am putea sa o facem ca si la dezarmare sa faca macar de 2 ori semnalul de avarie si sirema ???

Link to comment
Share on other sites

Pe "vremuri" am realizat ceva asemanator.Ca idee:un bistabil comandat de un monostabil. Bistabilul la cca 0,5Hz.Din monostabil se tatoneaza durata de activare a bistabilului,de ex. sa-ti dea exact trei cicluri(rezulta trei bipuri din alarma si luminile se aprind de trei ori).Startul monostabilului se face cu frontul negativ care apare la dezarmare din K0.Totul se poate realiza cu trei porti dintr-un al doilea 4093 , si comanda releul existent.Deci, la armare vei avea un bip,la dezarmare trei bipuri.Daca vrei ceva mai explicit, chiar schema ,ma apuc sa caut ceva .

Link to comment
Share on other sites

bun, o mica adaptarear fi cea care e anexata... o rezistenta de 10k din punctul in care se decupleaza alarma (de la K0) care intra in baza unui tranzistor npn care are in colector o rezistenta de 10k, la colector mai este un condensator electrolitic (10uF) printr-o rezistenta (33k) la masa, o dioda care se duce in anodul lui D7 realizand o punte SAU...

Link to comment
Share on other sites

nu am vrut sa pun sursa de inspiratie ca nu cumva sa fac reclama la ''garaju lu myke''parca. deci : mai este o problema - la armare si dezarmare nu au timp lampile de avarii sa se aprinda dar se aude destul de bine sirena (am folosit 2 relee cel din montaj la care am legat si sirena si unul numai ptr. avarii , amandoua fiind identice , suportand curenti de pana la 10A ). la armare se asteapta 15 sec. pana la inchiderea contactelor iar cand deschizi una dintre porti ai la dispozitie 5 sec. sa inchizi (deschizi)contactul lui KO. dupa schema facuta de tine niq_rocate semnale sonore face la declansare ??

Link to comment
Share on other sites

O schema de acum 6-8 ani.Poate i-ti capteaza atentia cateva idei,cu care se poate completa alarma ta.Se armeaza din exterior(cu telecomanda sau releu REED.Urmeaza un monostabil(formatare semnal)si un bistabil cu 4013.Fiecare impuls aplicat la (1) schimba starea bistabilului ,deci a alarmei(armat/dezarmat).Cu 2 porti din 4093 se semnalizeaeza armarea resp. dezarmarea printr-un semnal scurt resp.lung atat la lumini cat si la sirena.A 3-a poarta din 4093 comanda un LED(se aprinde scurt la 2-3 sec) cand alarma este armata.S/a folosit acest artificiu pt a reduce consumul la minim.Temporizarea de alarma se face cu un 555.Este mult mai stabil decat un CMOS. Folosind aici un CMOS mi s-a intamplat sa porneasca alarma cand am dat drumul la stergatoare de parbriz sau la ventilator.Pt a micsora consumul se poate folosi varianta MOS de la 555.Ultima poarta din 4093 face ca luminile sa functioneze intermitent cand suna sirena.

Link to comment
Share on other sites

e foarte buna sugestia , mersi mult .da o schema de telecomanda cu emitator si receptor,o inbunatatire adusa celei din conex care sa bata macar la 50 metri nu se gaseste sa pot adapta la schema mea ?? :prayer: :partyman:

Link to comment
Share on other sites

Folosind module Rx 433Mhz si Tx 433Mhz cu CI hibride bate cam 50m.Dar sunt asa de scumpe incat te va costa mai mult ca o alarma performanta .Dar pana la urma electronica este un hobby,.....si hobbyul costa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines