Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Defect display laptop - comportare ciudata !?!?!


messu
 Share

Recommended Posts

Am un laptop ASUS X59S la care, de ceva vreme, a aprut pe display o linie orizontala, plasata undeva la circa 1,5 cm de limita inferioara a ecranului. Initial m-am gandit ca problema ar fi cablul de conexiune intre display si placa video, insa total intaplator am costatat ca daca incerc sa idoi usor, cu mana, display-ul linia dispare si afisarea se face perfect. Modul in care aplic forta asupra display-ului este in coltul dreapta sus si trag dinspre spate spre fata, sa spunem, in sensul aducerii display-ului de lo o forma plana la una usor concava; atasez un desen ca sa fie mai clar). Dupa eliberarea presiunii linia reapare, nu instantaneu ci gradual in circa 5-6 secunde.Stiu ca la ecranele LCD monocrom, cel putin la cele mai vechi, legatura electrica cu ecranul se facea cu niste contacte elastice (elastomerice parca le zicea...) care atunci cand nu asigurau un contact perfect produceau linii lipsa la afisare. Poate fi aceeasi problema si aici sau display-urile de laptop sint realizate altfel?Poate intra praf care sa conduca la asa ceva ?As putea sa-i fac ceva in afara de a-l schimba ?

post-9378-139829760337_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

desfa tot glidul cu grija si cand ajungi la display desfa-l si pe ala.in spatele display-ului este o placa-Tcon din care pleaca niste pamblici la sticla display-ului.atinge fin fiecare pamblica si daca se modifica ceva-apare imaginea corect acolo-i buba. reparatia nu este complicata dar a-i mare grija! pe pamblica cu bube pune prin presare cu rama de metal al display-ului ceva de genul cauciucului de etansat geamurile sau usile-de ala cu lipici pe el.nu exagera cu presarea.cu alte cuvinte preseaza pamblica unde se conecteaza cu acea placa cu piese numita T-conbafta!

Link to comment
Share on other sites

Aha multumesc pentru sugestii.Da in partea de sus este o placa PCB. Am desfacut display-ul, ca a trebuit sa-i schimb si o balama, dar la placa aia n-am umblat ca am zis ca e mai bine sa intreb inainte de a actiona.Panglicile sint lipite pe T-con sau sint conectate cu mufe ? Poate fi o problema de la acele eventuale mufe (oxidare) ?

Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca la acest tip de display se foloseste mufe de conexiune intre t-con si sticla displayului...panglicile sunt lipite direct t-con display(sticla)!atentie la desfacutul panelului...puteti foarte usor sa dezlipiti acele panglici...si nu mai puteti sa le lipiti la loc!mai bine observati(fara sa desfaceti prea mult) care panglica are probleme si folositi metoda "buretelui"! altceva nu puteti face! decat sa inlocuiti display-ul cu unul bun! :da

Link to comment
Share on other sites

Necastigator ! :(Intradevar, nu sint mufe pe placa T-con. Panglicile sint lipite cu un fel de adeziv/lipici.Am apasat pe ele cat am putut dar fara rezultat. Conexiunile cu "sticla" se fac la partea superioara si la partea stanga a ecranului insa, foarte ciudat pentru mine, linia dispare doar daca indoi de partea dreapta ! :nebunrau: Ma gandesc ca la mine fiind vorba de o linie orizontala buba ar fi la una din panglicile/contactele dispuse pe verticala si care, asa cum am spus, sint in partea stanga a ecranului.Ceva se intampla insa nu-mi dau seama ce. N-am bruscat panglicile prea tare ca mi-a fost frica sa nu-l repar definitiv :DPot sa mai incerc ceva ?

Link to comment
Share on other sites

Ma gandesc ca la mine fiind vorba de o linie orizontala buba ar fi la una din panglicile/contactele dispuse pe verticala si care, asa cum am spus, sint in partea stanga a ecranului

da acolo trebuie sa va uitati ...sigur e vorba de un defect de driver orizontal(din partea stanga a display-ului) ....cele de sus sunt driverele verticale... :da
Link to comment
Share on other sites

Mda, probabil, numai ca accesul nu pare deloc facil. Protectia de peste panglici pare cam greu de dezlipit si ma tem sa nu stric tot display-ul in loc sa-l repar.Mi-am bagat mainile (nasul) de-a lungul anilor in fel de fel de aparate si, zic eu ca "n-am doua maine stangi", dar parca aici nu m-as baga. Se vede clar ca acest tip de display n-a fost gandit sa fie reparat de utilizatori p-acasa :-)

Link to comment
Share on other sites

Se vede clar ca acest tip de display n-a fost gandit sa fie reparat de utilizatori p-acasa :-)

De regula display-urile (mai ales de laptop ) nu sunt gandite sa fie reparate de nimeni(fie ei si profesionisti)...acestea ,odata defecte . se inlocuiesc...sau se schimba tot laptopul(ca e mai convenabil pentru fabrica)sigur ...mai sunt catva care se mai baga sa le repare ...dar riscurile de a le defecta mai rau sunt mari!si nu stiu daca se merita sa risti sa il defectezi si pe urma sa ai probleme cu proprietarul laptopului...(nu e cazul dvs! ...dar...)"unul"care nu stie nici pe departe despre ce e vorba ! el stie una si buna ! l-a adus cu o dunga si tu il dai cu o banda ...sau nu se mai vede nimic pe ecran... deci ..se mai merita efortul? eu unul nu cred! :rade:exista posibilitatea de a il repara dar sa il coste diplay-ul (nou sau sh ) plus manopera... dar (in gandirea celui care a venit cu laptopul la reparat)se "instaleaza" ideia ...ca o simpla dunga aparuta pe ecran..."e ceva usor" ...si ca nu ar trebui sa coste mult! :dans:
Link to comment
Share on other sites

"ciudat pentru mine, linia dispare doar daca indoi de partea dreapta !" - la partea stanga nu apare o forta egala , dar de sens ... opus , care determina o presiune asupra "panglicilor" si implicit disparitia ... dungii?Mama ei de ... fizica ! :sparge: Pune o foto cu zona "Panglicilor ."

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines