Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiuni in sistem trifazat

Guest Ionel_2020

Recommended Posts

Guest Ionel_2020

Salut,Am si eu o mica intrebare legata de tensiunea de linie si tensiunea de faza:Sa zicem ca cunosc tensiunea de linie U_RS = 400 V, cum aflu tensiunea pe faza R si pe faza S?Din cate stiu U_linie = radical din 3 * U_faza.... deci U_R= U_S= 400 / 1.73 ... e correct?Daca da, atunci in cazul in care cunosc si U_ST = 450 V ...aplicand formula de mai sus o sa obtin o noua tensiune pentru U_S. Va multumesc anticipat.

• Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• cirip

2

Top Posters In This Topic

Toate tensiunile de linie trebuie sa fie egale intre ele. La fel si cele de faza. Nu ai cum sa ai U_RS=400V si U_ST=450V in acelasi timp. Intr-un sistem trifazat care functioneaza corect, U_RS=U_ST=U_RT.Asta e o problema de scoala sau ceva practic?

Guest Ionel_2020

Multumesc pentru raspuns.Acuma ca tot veni vorba de sisteme trifazate, stiu ca in cazul curentilor treaba sta altfel:daca cunosc curentii de faza I_R = 20A, I_S = 25 A, I_T = 28A si stiind ca I_linie = radical din 3 * I_faza... at cum aflu corect I_RS, I_ST, I_TR?

Nu cred ca se mai aplica formula cu radical din 3 in cazul curentilor. Daca consumatorul este in triunghi, atunci ai curenti de linie. Altfel, daca esti in stea, mai are sens sa vorbim de curent de linie? Desigur, curent exista, dar s-ar putea sa nu fie egali daca consumatorul nu este echilibrat. Uite, chiar in cazul tau, I_R este diferit de I_S. In acesta caz I_RS nu are sens. De fapt, faptul ca I_R si I_S sunt diferiti, sugereaza ca sarcina este in stea si nu este echilibrata.Posteaza schema, ca asa pe neve e mai greu de discutat. E o problema de scoala? Daca da, posteaza tot enuntul.