Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Riplu boost vs riplu push-pull


Mondan

Recommended Posts

E vorba de riplu pe aplimatare. Un ridicator care baga cat mai putin zgomot in reteaua electrica a masinii.

Prima este Elliott pe care il stiti foarte bine:

http://sound.westhost.com/project89.htm

Iar al doilea este:

http://powerelectronics.com/energy-harvesting/low-power-boost-energy-harvesting

Aceasta este schema de principiu, dar coneputa pentru puteri mari. Tot tensiune simetrica la iesire. Dar se folosesc jumate din componetele active.

Dupa parerea mea riplul de curent pe intrare va fi acelasi, dar un cunoscut mi-a spus ca riplul e mult mai mare la boost.

 

Cum e, unde gresesc ?

 

 

 

 

! Sunt 2-3 useri, care nu ma astept sa raspunda si nu mi-as dori pentru ca nu raspund la subiect

Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Marian

    2

  • Mondan

    2

  • UDAR

    1

  • maxim_sedilec

    1

Popular Days

Top Posters In This Topic

Pana la riplu mai ai de lamurit cum este cu teoria de baza a surselor.Nu poti obtine 2 tensiuni simetrice cu boost.La prima schema tensiunile din secundar depind de raportul de transformare, deci pot fi egale.La forward fara soc pe iesire lipsa reactiei nu da supratensiuni.Flyback-ul nu poate fi lasat fara bucla. Chiar principiul lui de functionare spune asa: eu inmagazinez o anumita energie in miez--1/2LI^2--si o dau spre iesire.Daca nu este consumata se transforma in 1/2CU^2 si prin efect cumulativ tensiunea pe cond ajunge la asa valori pana strapunge ceva.

Link to comment

Convertorul push-pull este cu transfer direct și ”suge” curent din intrare aproape tot timpul ( până la 95% din timp , cumulat pe cele două semialternanțe ) . Boost-ul - un timp ”suge” curent înmagazinând energie în inductor și un timp eliberează această energie. Deci, la puteri egale riplul de curent la boost este mai mare .EDIT Am citit între timp postarea lui @miticamy . Evident , a doua schemă nu este pentru a alimenta amplificatoare din bateria mașinii , dar am vrut să răspund la obiect (sic!).

Link to comment

La intrebarea exista riplu de curent mai mare la boost/flyback fata de push-pull/forward?... Raspunsul este da, motivul este modul de lucru, forward se foloseste de tensiunea directa in timp ce flyback se foloseste de tensiunea inversa, cea de autoinductie, exista aici 2 valori de interes ale curentului, una nominala, adica, curentul de sarcina dorit, si una de varf care este dictata de modul de functionare, continuu sau discontinuu, la cea din urma variatia este mult mai mare deci si curentul de varf este mai mare, de aici si ideea de riplu de curent mai mare pe alimentare, riplu care afecteaza in primul rand condensatorii pusi pe alimentare.

Link to comment

Convertorul push-pull este cu transfer direct și ”suge” curent din intrare aproape tot timpul ( până la 95% din timp , cumulat pe cele două semialternanțe ) . Boost-ul - un timp ”suge” curent înmagazinând energie în inductor și un timp eliberează această energie. Deci, la puteri egale riplul de curent la boost este mai mare .

Multumesc pentru raspuns. Problema este ca boost-ul "suge" din sursa si cand elibereaza energia din inductor pentru ca inseriaza inductorulul cu sursa de alimetare (tranzistor blocat).Si totusi riplul riplul trebuie sa fie mai mare, nu imi dau seama de ce.....
Link to comment

Am explicat mai sus de ce, dar n-ai citit pare-se... Motivul este tocmai felul cum se prelucreaza energia, sau mai degraba cum se obtine energia livrata pe iesire, adica prelucrand tensiunea de autoinductie, exista in inductanta o anumita variatie aleasa de curent care la modul de lucru continuu se suprapune peste un curent sa zicem relativ constant, aici inductanta pastreaza permanent o anumita energie in ea, la care se adauga atat cat este nevoie prin comutarea tranzistorului incat sa se obtina echilibrul dorit. La modul discontinuu la On inductanta se incarca cu energie iar la Off evacueaza complet energia, evident ca discontinuu se poate doar cu umplere de maxim 50%, la discontinuu variatia de curent in inductanta este mult mai mare tocmai pentru ca se descarca complet pe off. In ambele situatii riplul de curent extras din alimentare ( de fapt din condensatorii de pe alimentare ) este mai mare ca la forward si este dictat de curentul de varf in inductanta, adica varful la care acea variatie ajunge.... nu stiu sa explic mai clar de atat, daca nu intelegi atunci as sugera sa parcurgi integral tutorialele lui @Smilex.

Link to comment

Deja s-au complicat lucrurile.Sant tot mai des acuzat ca nu raspund direct la subiect. Ce vina am eu ca am un fel de vedere "periferica"?Daca dorea numai comparatia intre push-pull si boost se putea posta la "totul despre surse" si discutam pur teoretic.Dar s-a referit deja la 2 scheme si in plus a afirmat ca schema boost o doreste la puteri mai mari fata de exemplul dat.De ce complicat? pt ca schema nu este un forward dezbatut in documentatiile prezentate pe forum, cele mai multe de la firmele producatoare de integrate specializate.Adica este o schema fara inductanta pe iesire la care eu am pus niste forme de unda ale curentului si pt care nu am descoperit o documentatie cu detalii.Iar boost-ul poate fi in una din situatiile prezentate de Marian, deci deja 2 situatii.Dar in practica pot fi multe situatii care pot infirma cele scrise de Marian.Cine imi garanteaza ca nu am un forward economic cu o bobina mica pe iesire si un condensator mai putin conform cu aplicatia?Curentul prin secundar poate fi mai abrupt decat la un boost la care inductanta este mare (regim continuu) si pun un condensator de valoare mare si bine selectat pt aplicatie.Deci lucrurile nu sant in alb si negru ci in multe nuante de gri; adica la o aplicatie data proiectantul se poate apleca mai mult asupra unor parametrii de interes ignorand un pic alti parametrii.

Link to comment

ce treaba are topologia sursei cu riplu.... sant doar parametri nimic mai mult !!!!daca proiectrzi sursa va avea teoretic cel putin valorile obtinute din calcul , asta indiferent de topologie...ca in unele cazuri e mai greu iar in altele mai usor e alta problema . se poate face o sursa BOST mai buna ca una FORWARD sau PP.daca copii "sursa" de pe net va functiona exact asa cum a fost proiectata (de altii) mai bine sau mai rau, mai "zgomotoasa" sau nu, mai fiabila sau nu.... asta BOST vs PP e un fel de BMW vs MERCEDES ?!?!?!? care-i mai buna ps. e cam dificil de obtinut tensiuni simetrice egale cu o topologie BOST, pentru un curent variabil de sarcina! dificil nu imposibil

Link to comment

Oricat ai fi de bineintentionat, tot apare un troglodit foarte razboinic in spatele unei tastaturi."Bai" si "tu" incearca sa folosesti in familie sau in spatele blocului.Pacat ca erai printre putinii care au dovedit ca matematica le-a fost prieten in scoala.Asta este o scuza ca trebuie sa cauti pe net scheme ce trebuiesc dezbatute?Pai cele 2 tipologii au fost rasucite pe toate partile pe forum,Si daca vrei o aplicatie anume prezinta doleanta iar Marian si compania te vor ghida la sigur.Tot ce vrei sa stii despre surse este deja dezbatut pe forum. A le relua inseamna pierdere de vreme sau neintelegerea de care spuneam a teoriei.Si nu trebuie sa fii la nivelul lui Smilex (inginer) sau chiar al lui Marian (evolutia cea mai laudabila in domeniu, dintre forumisti) ca sa te descurci onorabil. MESAJ primit de la revolutionar: Bai, daca sunteti mai buni, nu mai intrati in discutie cu mine.Vezi si tu ca este forum, unde poate sa intre oricine in principiu cu sau fara cunostinte.Nu scrie nicaieri in regulamt ca trebuie sa fii niscai specilaist.Nu sunt Electronist, nu ma consider asa, fac si eu niste montaje dupa scheme gasite. In cazul asta incerc sa aleg una din scheme. Daca sunt bou si ard piesele, asta e riscul meu.Iarasi, daca vei vrea sa discutam de pe pozitii de egaliate, cu placere discutam.Nu suntem la scoala, nu imi da nimeni vre un examen.Dan

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines