Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiunea de mers in gol (OCV)


Guest Liviu32

Recommended Posts

Guest Liviu32

Stie cineva daca se poate modifica Tensiunea de mers in gol (OCV) la un invertor "STERN WM-200INVL" ?In manual scrie ca OCV=62V, real OCV=51V si lipeste in veselie electrozi bazici .

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nu se poate modifica tensiunea in gol. Cu ce ai masurat tensiunea de 51v? Eu cred totusi ca ai acei 62v daca la alimentare ai 230v. Problema aprinderii electrozilor bazici depinde si de electrozi. Incearca sa calcinezi electrozii cel putin 30min la 250 grade, o sa mearga ca unsi.

Link to comment

Nu se poate modifica tensiunea in gol. ......

Nu se poate modifica la acest aparat? nu-l cunosc prea bine, in general vorbind la unele se poate dar trebuie sa cunosti fir a par aparatul, la unele acel OCV e din soft si nu prea ai ce-i face la altele se citeste analogic tensiunea de iesire si se poate modifica, dar trebuie studiat si procedat corespunzator, tot de acolo poti strica aparatul, nu neaparat acesta, tot la modul general vorbind, eu am reusti sa ard o chinezarie din ndedeman in acest fel.
Link to comment

Cum sa-i modifici tensiunea din secundar la mersul in gol fara sa umbli la traf?este o sursa in comutatie iar valoarea maxima a impulsurilor este constanta, daca se mentine tensiunea in primar si raportul de transformare al trafului. Adica Us=Up/x, unde x=numar spire primar/numar spire secundar. Ce sa modifici? Tensiunea de intrare de 230V CA, adica 315VCC?Masuratoarea facuta de colegul Liviu32 nu are nicio relevanta atata timp cat nu a fost facuta cu osciloscopul pentru a vedea valoarea impulsurilor la iesire. Cum marea majoritate a invertoarelor din comert sunt forward duble ended, cu factor de umplere de 50%, valoarea de 51V masurata, indica o valoare a impulsurilor cel putin dubla, adica peste 100 volti.Eu suspectez ca electrozii bazici sunt umezi si din cauza asta nu se aprind. Fa cum a spus colegul Mkreszan!

Link to comment

se poate regla OCV dar nu la STERN....la LINCOLN,MILLER si or mai fi si altele,se regleaza ori din soft,ori din dip-switch-uri aflate pe placa de control(LA invertec V145,V270 se da in manualul de utilizare sau in documentatia control-board felul cu se seteaza OCV pt AUSTRALIA,USA,UE...si altele)dar nu se compara o marca cu cealalta.....

Link to comment

se poate regla OCV dar nu la STERN....la LINCOLN,MILLER si or mai fi si altele,se regleaza ori din soft,ori din dip-switch-uri aflate pe placa de control(LA invertec V145,V270 se da in manualul de utilizare sau in documentatia control-board felul cu se seteaza OCV pt AUSTRALIA,USA,UE...si altele)dar nu se compara o marca cu cealalta.....

Care au prevazute switch-uri din fabrica da, celelalte la care ma refer tensiunea de iesire este monitorizata, de regula tensiunea in gol este mai mare decit OCV, daca acesta ar lipsi. Dar nu e universal valabil, astea ieftine nu prea au OCV, tensiune e la maxim cit e calculat traful.L.E. "Ciby" o sursa in comutatie cum stabilizeaza tensiunea? e acelasi lucru, asa iti dai seama...Electrozii, daca vrei pun eu unul in apa si peste 24 ore sudez cu el si va merge bine, mai bine sa verifice tipul electrozilor sau provenienta, sint unii chinezesti de nu-i poti porni de fel, si am trecut si prin capitolul ca sint "trasi" de fata cu "patronul lor" si de aici afirmatia cu electrodul bagat in apa, care culmea a mers, iar ceilalti nici "copti"
Link to comment

In fine! Stiu cum lucreaza stabilizarea de tensiune la o sursa in comutatie, dar are condensator pe iesire. Eu presupuneam ca invertoarele de sudura au bobina, iar in lipsa sarcinii forma semnalului la iesire este dreptunghiulara, iar valoarea maxima a impulsului este aceea a carei formula am dat-o in postul de mai sus. Dar daca se poate, se poate! Nu stau sa caut acum ca nu am timp, dar presupun ca invertoarele cu OCV au condensator pe iesire si reglajul se face prin modificarea factorului de umplere. Asa este?

Link to comment

Electrozii, daca vrei pun eu unul in apa si peste 24 ore sudez cu el si va merge bine"

Ai dreptate, dat pentru asta trebuie sa fi sudor. Mi-a demonstrat un meserias (peste 30 de ani cu clestele in mana) a sudat bazici scosi din apa si culmea cu transformator dar cu 70V in gol, iar eu nu am fost in stare sa aprind acelasi electrod uscat cu invertor. Ei a trecut ceva timp de atunci, iar acum ma pot lauda si eu cu sudura bazic, din pacate nu pot spune acelasi lucru despre sudura electrica aluminiu cu MMA :(
Link to comment

Slab sudor! :rade: Ia uite pe aici ce sudori in aluminiu gasesti, si tabla de 1mm sudeaza MMA! :da GrigP.S. Eu cel putin m`am cumintit .Alu cu electrozi nu`i pentru mine!

Da` nu ma cita pe mine ca cer drepturi de autor.Eu am trecut si prin lipirea aluminiu-lui, si prin Wig AC/DC dar tot cu Mig-ul ma inteleg perfect si asta pentru ca m-am lasat de "table" subtiri.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines