Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curatare amplificator


Recommended Posts

Va salut,

 

DjLeco a postat la rubrica de servicii citeva poze cu amplificatoarele pe care le repara. Se vede starea amplificatorului inainte de reparatie (foarte murdar) si dupa reparatie (ca nou) :

 

http://postimg.org/image/yrrgcg1sf/

http://postimg.org/image/955aj6cr3/

 

La unul dintre ele se vede carcasa metalica foarte oxidata/ruginita :

http://postimg.org/image/s1ky4l1u7/

http://postimg.org/image/8igcv832n/

 

Pozele respective le-am folosit deoarece au fost la indemina. Sper sa nu se supere DjLeco pentru asta.

Ma intereseaza cu ce anume se poate realiza curatarea/spalarea cablajului in cazul primului amplif si daca la al doilea amplif se pot curata petele de rugina sau oxid de pe carcasa metalica. As dori cit mai multe detalii despre operatiunea in sine si mai ales ce substante/materiale au fost folosite.

 

Multumesc.

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Alcool izopropilic, periuta de dinti si multa determinare dar trebuie testat intai deoarece pe unele placi silkscreenul(daca e prezent) se poate dizolva. Pentru rugina superficiala ca cea din poze smirghelul e o solutie buna, dar tabla trebuie protejata dupa cu lac daca se vrea a fi pastrat aspectul original sau vopsita.Pentru rugina serioasa smirghel mare, iar daca nu a iesit toata un tratemant cu feruginol si apoi lac sau vopsea, dupa preferinta.

Link to comment

Pozele cu rugina au avut caracter orientativ. In cazul meu ampliful pe care trebuie sa-l curat a stat probabil in mediu umed de aceea a aparut rugina. Nu cred ca e nimic scurs deoarece chiar daca a fost depozitat rau inca mai functioneaza. In schimb sigur va trebui sa schimb toti electroliticii, au vreo 40 de ani. Curatarea cablajului se poate face in baie de alcool sau trebuie folosita doar pensula inmuiata ? Este pericol sa se disctruga ceva daca inmoi placa cu componente in baie si apoi curat cu peria si las la uscat ? Alcoolul trebuie diluat cu apa sau se poate folosi asa cum este el ambalat ?

Link to comment

Daca pe cablaj exista relee sau potentiometre sau semireglabili (chiar si "capsulate") este bine de evitat imersarea. Daca nu exista astfel de componente, se poate spala si in baie de apa cu detergent, si dupa uscare cu alcool pt eliminarea oricaror urme de interventie. La sfarsit conectorii se freaca cu o carpa uscata din bbc, apoi cu alcool si iar cu bbc.O tabla odata ruginita si apoi slefuita trebuie musai protejata cumva, pt ca in cateva luni va reaparea rugina (in aceleasi locuri) chiar si daca este pastrata in camera la loc uscat (de la umiditatea aerului).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines