Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
ionroata

Curatare amplificator

Recommended Posts

Va salut,

 

DjLeco a postat la rubrica de servicii citeva poze cu amplificatoarele pe care le repara. Se vede starea amplificatorului inainte de reparatie (foarte murdar) si dupa reparatie (ca nou) :

 

http://postimg.org/image/yrrgcg1sf/

http://postimg.org/image/955aj6cr3/

 

La unul dintre ele se vede carcasa metalica foarte oxidata/ruginita :

http://postimg.org/image/s1ky4l1u7/

http://postimg.org/image/8igcv832n/

 

Pozele respective le-am folosit deoarece au fost la indemina. Sper sa nu se supere DjLeco pentru asta.

Ma intereseaza cu ce anume se poate realiza curatarea/spalarea cablajului in cazul primului amplif si daca la al doilea amplif se pot curata petele de rugina sau oxid de pe carcasa metalica. As dori cit mai multe detalii despre operatiunea in sine si mai ales ce substante/materiale au fost folosite.

 

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu ma supar, nu am de ce.Eu curat toate placile cu alcool izopropilic, chiar si de 2 ori daca placa este extreme de murdara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Punctele de rugina dupa tabla aia o rezolvi cu smirghel mai fin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alcool izopropilic, periuta de dinti si multa determinare dar trebuie testat intai deoarece pe unele placi silkscreenul(daca e prezent) se poate dizolva. Pentru rugina superficiala ca cea din poze smirghelul e o solutie buna, dar tabla trebuie protejata dupa cu lac daca se vrea a fi pastrat aspectul original sau vopsita.Pentru rugina serioasa smirghel mare, iar daca nu a iesit toata un tratemant cu feruginol si apoi lac sau vopsea, dupa preferinta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu cred ca e nevoie de lacuri speciale pentru a proteja tabla aiaMie mi se pare ca a curs ceva in zonele alea patate de rugina, altfel ar fi fost toata tabla plina de rugina, se vede din poze ca e rugina doar in partea din spate

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozele cu rugina au avut caracter orientativ. In cazul meu ampliful pe care trebuie sa-l curat a stat probabil in mediu umed de aceea a aparut rugina. Nu cred ca e nimic scurs deoarece chiar daca a fost depozitat rau inca mai functioneaza. In schimb sigur va trebui sa schimb toti electroliticii, au vreo 40 de ani. Curatarea cablajului se poate face in baie de alcool sau trebuie folosita doar pensula inmuiata ? Este pericol sa se disctruga ceva daca inmoi placa cu componente in baie si apoi curat cu peria si las la uscat ? Alcoolul trebuie diluat cu apa sau se poate folosi asa cum este el ambalat ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca pe cablaj exista relee sau potentiometre sau semireglabili (chiar si "capsulate") este bine de evitat imersarea. Daca nu exista astfel de componente, se poate spala si in baie de apa cu detergent, si dupa uscare cu alcool pt eliminarea oricaror urme de interventie. La sfarsit conectorii se freaca cu o carpa uscata din bbc, apoi cu alcool si iar cu bbc.O tabla odata ruginita si apoi slefuita trebuie musai protejata cumva, pt ca in cateva luni va reaparea rugina (in aceleasi locuri) chiar si daca este pastrata in camera la loc uscat (de la umiditatea aerului).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.