Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
florinEE

SP5500 AJUTOR CONFIGURARE

Recommended Posts

Buna ziua Am achizitionat de curand un sistem de alarma Paradox SP5500 cu 8 senzori 476+ si 2 contacti magnetici.Sistemul va fi instalat la un P+M. Sirena exterioara este,conform ambalajului, SL-900B, iar tastatura K10V. Traseele de la centrala catre celelalte componente sunt realizate cu cablu cu 8 fire, exceptand catre un CM, unde e cu 4 fire. Am tras si alimentare separata din tablou, exclusiv ptr sistemul de alarma. Casa e in constructie, inca nu am o linie telefonica, dar voi trage si un cablu telefonic la centrala. E prima oara cand am de lucru cu un sistem de alarma, am citit in mare manualul de instalare descarcat de pe net,dar totusi am nevoie si de ajutorul vostru: din ce am citit si pe forum, metoda recomandata de conectare este NC, with EOL, with Tamper&Wire Fault recognition (mai complicat, dar mai sigura). Avand in vedere ca am 10 elemente de detectie,va trebui sa folosesc ATZ, cu aceeasi metoda de conectare.Iata si sirul de intrebari: - avand 10 zone (de fapt cele 5 dublate prin ATZ), vreau sa conectez cate 2 PIR pe zona, si cei 2 CM pe alta zona. Se poate asa, sau o zona trebuie alocata tastaturii?Am obs ca si tastatura are o conexiune ZONE, pe langa cele 4 (RED,BLK, Green si Yellow). Daca trebuie zona separata ptr tastatura, inseamna ca am prea multi senzori ptr centrala respectiva? - cum anume accesez/verific o anumita adresa??De ex. adresa 706 (exemplu aleatoriu)Am postat sipe alte forumuri (Softpedia, MisiuneaCasa.), spersa reusesc sa ma lamuresc in privinta sistemului d alarma respectiv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut. In manualul de instalare la 1.1 iti prezinta centrala. Acolo spune ca centrala suporta 32 de zone, oricare dintre ele putand fi zona de tastatura. Fizic centrala are 5 zone pe placa (10 daca folosesti ATZ) iar pe langa acestea centrala mai suporta 22 de zone (legate pe extensii sau tastaturi). Daca acum iti ajung cablurile in centrala de la fiecare pir/cm eu te sfatuiesc sa inseriezi in centrala cate 2 piri/cm si sa activezi ATZ. Rezistentele le pui in fiecare detector in felul urmator: intr-unul pui 2 de 1k (1 in paralel cu contactul de zona si 1 in serie cu tamper) si in celalalt 1 de 2k2 in paralel cu contactul de zona (NC). Astfel pe Z1 in centrala legi o bucla in care sunt inseriati 2 piri iar centrala va interpreta situatiile in care sunt inchise/deschise contactele de zona sau tamperele si o sa ai alarme pe zona mica/zona mare respectiv tamper pe bucla.Referitor la sectiunile de programare, in manualul de programare iti spune cum intri in programare: enter/cod instalator/nr sectiune. In cazul exemplificat de tine: enter/cod instalator/706Iar in sectiunea 706 aprinzi tasta 2 (EOL).Daca nu ai experienta cu programarea din manual te-ar putea ajuta sa-ti instalezi winload (softul de programare al paradoxului) si sa dai o geana prin el. Chiar daca nu detii interfata de conectare la centrala (307usb) cel putin o sa gasesti diferite sectiuni utile de programat. Va fi mai usor deoarece programul are o interfata intuitiva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc ptr raspunsul prompt. chestia cu atz-ul am inteles-o, centrala va citi in functie de rezistenta totala data de cele 3 rezistente de 1k si 2k2. Rezistentele le leg conform schemei, in detectori, si nu in centrala,nu? si ptr cm, trebuie sa consider contactul NC ca si contactul NC al PIR-ului, deci rezistente conectate in acelasi mod, presupun.Ce inca nu am inteles este cum lucreaza sirena, o sa atasez o poza cu conexiunile sirenei, poate ma puteti ajuta sa o conectez.voi reveni cu alte intrebari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ideal e sa pui rezistentele in senzori,,dar se poate face o "mantzocarie" si sa le legi si in centrala.sirenele de exterior se leaga in 3-6 fire. adica 2 pt alimentare,unul pt "trigger",adica comanda de activare,ideal e sa ai doua si pt sabotaj(poti aloca o zana separata pt "sabotaj sirena"),unul pt flash(util daca vrei sa-ti anunte flash-ul anumite evenimente,gen:memorie alarma,armare dezarmare,probleme sistem,etc),unul pt service (doar unele modele de sirena)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, le legi conform schemei. Daca citesti cu atentie ce am scris o sa vezi ca in detectori trebuie puse rezistentele. Sa nu uiti la cei 2 cm pe langa rezistentele de 1k si 2k2 pe care le pui pe contacte sa pui si 1k in serie pentru sabotaj. Atunci cand bucla este inchisa centrala vede 1k.Cu sirena e simplu. O alimentezi de pe aux+ si aux- din centrala iar comanda o iei de pe bell-. Daca cumva o sa iti dea trouble de sirena atunci mai pune o rezistenta de 1k intre bell+ si bell- (sau daca vrei si ai leaga o sirena de interior).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu legatul senzorilor e clara treaba: activez EOL si ATZ si leg rezistentele conform schemei. Si daca leg un grup de 2 senzori (PIR-i, sau CM, sau combinat) intre Z1 si C, atunci presupun ca senzorul cu 1k este citit ca zona 1, dar cel cu 2k2 este citit ca ce nr de zona , 6 cumva?Si rezistorul serie EOL de 1k se monteaza in primul sensor, contactii de tamper inseriati. Daca se intrerupe cablul pe bucla formata din cei 2 senzori, ce zona imi va arata tastatura, ambele?

Inca o nedumerire (de,sunt novice): deci am 10 senzori pe care ii aloc prin ATZ primelor 10 zone. Si cum aloc un alt numar de zona tastaturii, din moment ce tastatura mea este K10V, iar in manualul de programare am inteles ca nu ii pot aloca tastaturii decat un nr de zona de la 1 la 0(10). Credeam ca tastaturii ii pot aloca un nr de zona de la 11 la 32. Unde gresesc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut. Daca se intrerupe bucla o sa ai trouble pe bucla (va trebui sa vezi care din tampere e deschis). Partea cu zona de tastatura intr-adevar e ciudata. Ai dreptate, in manual la tipul de tastatura pe care o ai scrie ca trebuie sa introduci 1 digit. Ce este ciudat e faptul ca in cele 2 programari de sp5500 (pe care le am salvate in winload) pot sa selectez ca zona de tastatura oricare dintre zone. La una dintre centrale sunt legate 2 tastaturi k10 iar la cealalta o tastatura k636. Ambele modele s-ar incadra la zona cu 1 digit insa in programarea cu winload-ul pot selecta orice zona ca fiind zona de tastatura. Poate ne ajuta vreun coleg care s-a mai lovit de problema asta.Acuma fara vreo legatura directa cu cele discutate mai sus, daca as avea acasa o centrala paradox mi-as cumpara un modul IP (vreo 100 de euroi) si l-as folosi atat la programare cat si la utilizare remote cu ajutorul aplicatiei iParadox.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.