Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Bandi Szasz

Ajutor pinout "optic encoder"

Recommended Posts

Vreau sa utilizez un encoder optic , pentru detectarea rotatiei / sensului de rotatie. Am avut o imprimanta defecta (cannon mp190) , din care am scos encoderul optic si disc-ul rotativ.

 

Am incercat sa-l gasesc pe net dar fara succes , si nu reusesc sai dau de cap pinurilor , adica care pin ce este / cum trebuie sa-l leg. :jytuiyu

 

Poate cineva le cunoaste / le stie . Pe el este scris " H15 9536"

 

Si cateva poze.

 

 

http://i60.tinypic.com/15x5082.jpg

http://i60.tinypic.com/k2g6jn.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai nuprea.Eu deja am encoder -ul , am pus 2 poze. Vreau sa-l leg de un PIC18F4550. Problema este ca nu reusesc sa aflu , care este +5V/0V/A/B. Pe placuta scoasa din imprimanta , am 4 pin -uri ( encoderul ul are 4 in fata + 2 in spate in total 6 pin uri ), iesirile/intrarile pe placuta sunt notate cu : (triunghi asupra iesirii ) 1 , J1 , lipsa notatie , 4 . As vrea sa rezolv misterul si sa aflu unde pun 5V unde pun 0V si care este A respectiv B .Am incercat cu absolut toate codurile scrise pe el , dar nu gasesc nicaieri un datasheet , sau macar o poza de unde sa aflu . Dupa parerea mea ar fi :- cel notat cu 4 = GND- J1 = A- JP2 = B- notat cu triunghi = +5VDar nu sunt sigur si nu prea vreau sa-l stric / ard din prostie .Mersi oricum :da

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multimetrul setat pe continuitate (simbolul diodei) intre triunghi si terminalul notat cu 4. In felul asta iti dai seama de alimentare deoarece led-ul emitator este montat paralel cu detectorul. Ai grija la tensiune, e posibil sa fie la 3.3V. Verifica R201, daca are valoarea 0 vei avea nevoie de rezistor limitator de curent extern. Restul de terminale sunt A si B.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intre triunghi si pin-ul notat cu 4 exista continuitate , presupun ca triunghi ul este pin-ul pozitiv , si cel notat cu 4 este GND pentru ca prin pin-ul notat cu triunghi trece R201 .R201 = nu se vede ce este scris pe el este foarte mic scrisul. Asa ca am pus multimetrul pe el si imi zice 83 ohm.Am pus imprimanta in priza si l-am pornit , la pornire este un interval de 5s cand encoder-ul este alimentat porma intra in avarie findca are sistemul de prindere a hartiei stricata.Ce am reusit eu sa masor in acel mic interval de timp au fost cam de 3 - 3.1 V . Deci trebuie alimentat la 3V cred sau poate fi si la 5V ? Eu am 5V ( de pe USB ) cam ce rezistenta sa pun daca trebuie pe 3.3 V?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 si 4 sunt alimentarea, probabil 4 masa, dar asta se poate determina f usor daca va uitati pe placa de baza si cautati condensatorul de filtraj de pe alimentarea placii/senzorului. Triunghiul de la pin 1 inseamna la mufe ca....ala este pin 1. Tensiunea de alimentare este de 3.3V (destul de uzual la Canon, pt senzori). Si asta se poate verifica mergand pe traseul pinului 1 pana la vreun regulator si vazut ce tip este.JP inseamna Jumper si piesa notata cu 000 este de fapt un jumper/punte/rezistenta 0 ohm.Pt alimentare la 5V trebuie intai sa alimentati modulul la 3.3V si sa masurati consumul. In functie de el si de legea lui Ohm, calculati valoarea ezistentei suplimentare. Consumul poate fi de la cativa mA pana in max 15-20mA, deci rezistenta (sa zicem pt un curent de 10mA) trebuie sa aiba in jur de 200 ohm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc de raspunsuri.In final functioneaza si sub 3.3V , l-am legat de 2 baterii care scoteau in jur de 2.7 V , si la prima vedere mergea fara probleme . ( ma refer ca am pus multimetrul pe A si am invartit-disc ul si scotea cand 0V cand 2.5 +/- ).Am vazut niste scheme micute cu 2 rezistente pt 5V -> 3.3V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.