Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
TESSLA

Osciloscop home-made

Recommended Posts

Buna ziua! Dupa cum spune si titlul am reusit sa realizez un osciloscop home-made. Schema si alte dtalii sunt aici : http://danyk.cz/osc_en.html

Contribuita mea a fost adaugarea unuigeberator de unda dreptunghiulara cu frecventa de 1kHz pentru calibrare, a unui trimer si pentru pozitita 1/1 (vezi schema) si micsorarea tensiunii de pe grila 2 a tubului la o valoare mai mica, in jur de 150 V. De mentionat este ca am folosit alt tub si anume 8LO29i. Blindajul tubului este facut de mine din tabla de aprox 1 mm, decalita in foc si prinsa cu nituri decalite in foc. Totusi, am preferat ca traful sa nu il plasez in aceiasi cutie cu tubul si ca atare ii voi confectiona o cutie separate. Comutatorul pentru baza de timp este o claviatura de Telecolor la care am schimbat butoanele dreptunghiulare cu cele rotunde de Glorie. La capitolul performante...ce sa zic...nu exceleaza, dar avand in vedere simplitatea schemei eu zic ca se descurca binisor. Mai concret, am obtinut dreptunghi aproape perfect pana pe la 50 kHz. La 100kHz dreptunghiul era un pic deformat. Posibil sa mearga si mai sus dar nu prea am cu ce testa intrucat eu am testat cu un oscillator fact cu NE555 si banuiesc ca are si el partea lui de "vina" (adica nu stiu daca generator facut de mine scoate dreptunghi perfect la frecvente asa mari). Oricum, eu am construit mai mult acest osciloscop pentru a-l folosi la constructia unui invertor cu frecventa de lucru la vreo 42 kHz,, deci pentru mine e suficient. sonda am improvzat una dintr-un cablu de test de la un multimetru si niste fir ecranat. Daca are cineva o sona si este dispus sa o doneze....accept cu mare placer :jytuiyu . In incheiere tin sa multumesc foarte frumos userului Voltus care ma ajutat cu proiectarea cablajelor.n Daca cineva doreste sa realizeze osciloscopul si are nevoie de cablaje, i le pun la dispozitie. Mai jos va prezint cateva poze cu aparatul:

post-35038-139829748785_thumb.jpg

post-35038-139829748803_thumb.jpg

post-35038-139829748821_thumb.jpg

post-35038-13982974884_thumb.jpg

post-35038-139829748858_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc frumos! Nu am facut un calcul...da o sa-l fac acuma:

- Cablaj pentru cutie: 35 lei

- Grila reticulara: 20 lei

- Tub: 40 lei (parca)

- Mufe BNC si alte maruntisuri 15 lei.

- Lampi 30 lei

-rezistori, condensatori, butoane...le aveam deja.

Ar iesi undeva la 140 - 150 roni. Gasisem la un moment dat la userul Zal un osciloscop la vreo doua milioane....deci ar fi fost mai convenabil sa iau de la el....dar atunci nu aveam banii la dispozitie....o parte din materiale erau deja cumparate...asa ca pana la urma l-am facut eu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Felicitari pentru ambitia de a construi un osciloscop.Arata foarte bine.Acum citiva ani am adunat si eu piese pentru a construi un osciloscop complet tranzistorizat,inclusiv tubul catodic.Am abandonat din cauza unor evenimente tragice din familie.Poate ca o sa ma apuc sa-l construiesc.Poate!

Share this post


Link to post
Share on other sites

... nu ne spui cum l-ai reglat?exact cum e în link, sau au apărut ceva surprize? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Montajul cred ca merge la mai mult de 100khz . Banuiesc cam 500Khz .cam atit mergea un osciloscop rusesc cu tranzistori cu acelas tub .Batea undeva la 1Mhz. Va trebuie o sonda neparat care sa fie compensata pe intrarea osciloscopului .Si de aici e posibil sa apara dreptunghiul strimb.

Cel mai bine ar fi daca aveti un amic cu osciloscop si generator sa faceti un test real.

Edited by cristian1961

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa cum am scris si mai sus, am redus tensiunea pe grila 2 a tubului catodic la 150 V deorece spotul nu baleia tot ecranul. In rest nu au fost surprise, osciloscopul a mers din prima. Eu l-am construit deoarece aveam nevoie sa vizualizez formele de unda pentru constructia unui invertor, ca atare nu m-a interesat si o etalonare a osciloscopului. Dar eu zic ca se poate face si asta cu un generator de semnal a carui amplitudine se cunoaste. 

 

P.S. Da, intentionez sa imi cumpar o sonda. Oricum eu am conectat trimeri atat pentru pozitia 1/1 cat si 1/20 din care por regla astfel incat dreptunghiul sa arate cum trebuie, dar asta pentru 1kHz...dar banuiesc ca nu se compara impzovizatia mea cu o sonda adevarata. Ar fi interest de vazut pana la ce frecventa urca...dar nu am prin preajma amici cu osciloscop si generator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sonde am eu, vorbim pe privat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frumoasa realizare, alte idei privind realizarea unui osciloscop sunt in revistele Tehnium international nr.1,2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut TESSLA,de unde ai cumparat tuburile (inclusiv catodicul)? Super tare osciloscopul,mult mai cizelat decat cel al cehului :aplauze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nasol cu distanta...Mircel  :rade:

Edited by daniel_88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.