Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
dj_dexter1975

RECONDITIONARE MASINA DE SPALAT

Recommended Posts

Va salut cu respect , dupa cum spune si titlul as vrea sa reconditionez o masina de spalat automat,mai bine zis sa-i construesc un programator.Stiu, cea mai buna solutie ar fi de cumparat un programator dar n-as vrea sa investesc, mai ales ca masina are 7-8 ani dar partea mecanica e inca ok.Problema de care m-am lovit este urmatoarea: programatorul original contine un micro controler ,tiristorul si bine-nteles 2 relee ce determina sensul. Motorul are 6 fire,2 de la tacho si 4 de la rotor+stator.Stie cineva ,daca tiristorul e saturat prin impulsuri sau in tensiune sinus? eu am construit un fel de variator folosind un N555 si optocuplor cu tiristor,(pentru test) cu care pot regla viteza de rotatie al motorului (PWM) din potentiometru. Teoretic merge,dar la minim,cand impulsurile ar trebui sa fie de o durata ff scurta , in motor se aud ceva pocnituri (zmancituri) si incet incet prinde viteza.(rotind potentiometrul aproape de jumate in sus,turatia creste lin)Parerea mea e ca tiristorul nu deschide destul de repede sau nu raspunde corect la aceasta frecventa optocuplorul? sau pur si simplu nu pe acest principiu functioneaza variatorul in acest caz? (ca si la bormasine) Pana nu rezolv aceasta problema nu stiu cum sa merg mai departe si sa vad cum rezolv controlul turatiei (stiu ca sunt circuite specializate ) dar prima data sa pot obtine modificarea turatiei lin de la minim si in gol. Sper sa gasesc pe cineva sa dezbatem acest subiect ,deocamdata va multumesc pentru timpul acordat si astept pareri

Share this post


Link to post
Share on other sites

N-as vrea sa va descurajez, insa pentru ce va propuneti dv. va sunt NECESARE o serie de elemente care (inca) va lipsesc. Pentru lamurire, sa precizez cateva:

1 Comanda motorului se realizeaza cu un dispozitiv gen "variator de tensiune/intensitate cu comanda in faza; adica sincronizat cu (semi)sinusoidele tensiunii de retea; mai mult, reglajul NU se incepe "de la zero", pentru valorile foarte mici cuplul motorului e prea mic pentru a obtine rotatie.

2 Aceeasi comanda lucreaz in "bucla inchisa", adica taho generatorul furnizeaza o informatie (tensiune sau frecventa impulsuri) referitoare la turatie, care este comparata cu valoarea dorita, modificand comanda in sensul necesar (turatia depinde si de rezistenta opusa de incarcatura masinii, nu doar de alimentare)

3 Inversarea de sens e realizata de inversarea alimentarii infasurarii de excitatie, de obicei cu releu (dar asta sper ca o stiati deja)

 

Si lista poate continua. Ideea e ca realizarea de la idee pana la o constructie si un program scris astfel incat sa fie multumitor ca functionare inseamna un consum de timp si efort material si intelectual MULT mai mare decat cumpararea (chiar la acel pret care vi se pare piperat!) a placii defecte. Sau, chiar mai bine, a unei alte masini, pentru ca va trebui sa spalati cumva pana veti ajunge, eventual sa faceti masina (veche) functionala, iar aceasta, dupa 7-8 ani de functionare a "acumulat" o uzura semnificativa (uzura periilor si mai ales a colectorului motorului, a rulmentilor axului cuvei, adesea ne-inlocuibili decat cu tot cu cuva sau cu pretul unei reparatii laborioase si nesigure, pompa de evacuare si al ei simerig, ca sa nu citez decat piesele mai "grele"....

Cred ca nu ati apreciat corect "dimensiunea" realizarii unui programator pentru masina de spalat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.