Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Golem

DESTINUL TUBULUI ELECTRONIC

Recommended Posts

Pana nu te informezi temeinic nu poti cunoaste valoarea unui lucru.Pentru categoria de "consumatori de produse electronice" este suficientsa mearga la magazin si sa cumpere un aparat, il foloseste pana se plictiseste de el si apoi cumpara altul, de multe ori produse de seriefara prea mari performante.Dar daca gasesti de ocazie un aparat care la vremea sa era unul de topsi apoi il reconditionezi poti sa-ti dai seama de performante lui si ai si o maresatisfactie cand vezi ca functioneaza.Am cumparat cu multi ani in urma un Capri stereo in stare de nefunctionare,am reusit sa-l pun in functiune dar din pacate doar cateva luni, majoritateatuburilor erau obosite si nu am gasit de schimb.Dar am rezistat tentatieide a-l arunca, intre timp am gasit si schimbat tuburile si din cand in candma pot delecta cu muzica ascultata la acest aparat.

Link to comment
Share on other sites

Explicatia e simpla: Ca sa faci un tub costa mult mai mult decat sa faci un tranzistor. Plus ca se folosesc transformatoare mari (sursele in comutatie nu se pot folosi pentru a elimina 100% trafurile din interior, care costa...)La asamblarea unui tub este nevoie de interventia omului si se consuma material mult, pe cand dintr-o placheta de siliciu de 5 inch se fac cateva sute de integrate/tranzistori...

Link to comment
Share on other sites

Guest bzfcocon

Este cunoscut faptul ca suna mult mai bine un amplif pe lampi comparativ cu orice alt amplif

Fii serios. Suna poate mai frumos colorat. Depinde de gusturi, de ce muzica asculti, pe ce incinte il folosesti si cu ce alt amplif compari.
Link to comment
Share on other sites

Guest bzfcocon

Fii serios.

Sunt serios. Fa un test :yawinkle:
Am facut, mai multe. In nici un caz nu am vrut sa spun ca lampile nu suna bine - dimpotriva ! - dar afirmatia ta este mult prea generala.E ca si cum ai spune ca motoarele diesel sunt mai bune ca orice motor pe benzina, sau invers. Fiecare cu gusturile si necesitatile lui.
Link to comment
Share on other sites

Guest bzfcocon

Exista si amplifuri pe tuburi cu sunet corect, fara armonici "calde" ! Doar ca sunt scumpe si greu de facut.De asemenea, sa nu amestecam domeniul pro cu home hi-fi, sunt doua lumi diferite, in care componentele trebuie sa satisfaca cerinte diferite. In pro, amplificatoare de chitara cu tuburi vor fi mereu, cred, de asemenea si preamplificatoare. In categoria "consumer" tuburile nu mai au ce cauta, mai ramane doar segmentul audiofil.

Link to comment
Share on other sites

Ideea de sunet "corect" este relativa.....spunea cineva.Inaltele.....si basul....la un amp pe tuburi....sunt direct legate de modul cum este realizat traful de iesire.Capacitatile dintr-un asemenea traf trebuie sa fie minime...si un cuplaj bun intre straturi determina raspunsul la frecventele inalte.Comparativ......vorbind.....un amp cu lampi ar trebui sa fie "neutru" din punct de vedere al sunetului...adica sa nu aiba acea "coloratie" care place urechii.Sunt putine ampuri care fac asta.....conteaza schema adoptata, componentele si nu in ultimul rind traful de iesire.Eu am realizat trafuri de iesire cu un raspuns de 11hz...120khz....la putere maxima(in cazul meu 48W)....deci la o putere mai mica....va dati seama ce raspuns am obtinut.Sinusoida pe sarcina este exact identica cu cea de la intrare...masurata la diferite frecvente.In general ...armonica a doua da "coloratia" respectiva...la sunet.Pentru a reusi sa ai un sunet neutru trebuie sa stii sa faci o curba corecta.Am avut ceva de lucru pentru a obtine chestia asta...destul de mult....dar am reusit.O sa scriu mai multe despre asta.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines