Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
coco243

Sectiune miez ferita

Recommended Posts

Salut,Am si eu o intrebare. Care este sectiunea miezului de ferita? Cum se calculeaza?Spre exemplu in foaia de catalog atasata se da Ae ( effective area ) = 683 mmp, de unde s-a ajuns la acest rezultat. Bannuiesc ca asta este sectiunea miezului de ferita ce trebuie in calculele pentru definirea puterii transformatorului.Mai am o intrebare:Vreau sa fav un transformator de retea 230Vac/27Vac 1A, adica un traf de 27W.Din firmula S[cmp]=1.2*radical din P[W] => S=6.23 [cmp]= 623mmp, deci prin aproximatie mi-ar trebui un miez cu sectiunea celui din foaia de catalog? Ala costa 45RON, varianta mai iesftina nu exista? fara sa caut unul vechi ( pentru ca nu am unde ) nu exista materiale alternative mai ieftine pentru miezuri?Mutumesc.

e713332.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Transformatoarele de rețea nu se fac de regulă pe miezuri de ferită ci pe miezuri din tablă de ferosiliciu - diferite sortimente. Ferita se folosește la frecvențe mari nu la 50Hz.2. Formula nu e valabilă pentru miezul de ferită. Dacă insiști totuși să faci transformatorul pe miez de ferită secțiunea necesară s-ar putea să fie mult mai mare - de 2-3 ori din cauza inducției de saturație mult mai mici a feritei.3. 45 RON cred că este prețul pentru o jumătate . Îți trebuie două plus o carcasă de bobinare.4. La 27V probabil că e mai greu dar la 24V găsești ușor transformastoare gata făcute. Și unul mai vechi, de 220/24 devine 230/25 deci aproape.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru indrumarea cu miezurile din tabla de ferosiliciu. M-am uitat peste niste formule si pentru un traf de 230Vac/27Vac mi-a iesit ca trebuie sa folosesc tole E10.Sunt pe drumul cel bun? Am cautat pe net sa vad daca gasesc sa le cumpar noi dar fara succes, ce or fi asa de negasit nu stiu.Va rog frumos sa ma ajutati cu sfaturi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luând de bună secțiunea pe care ai calculat-o mai sus de 6,23 cmp ( e o discuție luuuuuuungă , dar nu își are locul aci , secțiunea e destul de corect determinată ) înseamnă că la tole E10 ( care au limba de 20mm ) , ar trebui 6,23/2 = 3,12 cm grosimea pachetului de tole , de fapt chiar ceva mai gros din cauza izolației dintre tole. Pentru a fi mai încăpătoare fereastra de bobinaj ar fi de preferat tole mai mari , de exemplu E12,5 sau E14 . Cu E12,5 ai obține un pachet de 25-27 mm.De ce nu se găsesc ? Simplu, nu mai face nimeni în România transformatoare ! Exagerez desigur dar transformatoarele simple se găsesc gata făcute la prețuri mici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai pentru mine 70 Ron inseamna destul de mult. Daca in Romania de azi nu poti sa faci un transformator e grav. N-am cuvinte. De parca ar fi cine stie ce varf de tehnologie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da nu e asa scump un traf de 27 V / 1 A, e mult mai ieftin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da-mi un mesaj pe privat cu un link unde sa gasesc asa ceva mai ieftin daca nu e voie pe forum. Oricum sub 40 Ron nu cred ca se gasesc, si tot mi se pare scump, dar sa nu existe materiale in comert, in romania pentru asa ceva mi se pare strigator la cer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@coco243. Înțeleg revolta ta dar , de când urmăresc acest forum, ești primul ( din câte îmi aduc aminte, oricum printre puținii ) care vrea să cumpere tole noi, din comerț, ca persoană fizică și niciun comerciant nu aduce marfă nevandabilă. Cu siguranță există posibilitatea achiziționării în cantități mari. Mulți producători mari - în special la mare putere - cumpără tabla și își ștanțează singuri tolele. Profilul E vine de la ”economic” : permite pierderi mici de material la ștanțareOricum , un transformator de 24V ( 2x12v) la 1 A costă 25-30 lei. Dacă ai cumpăra tolele, carcasa și sârma - nu ai ieși mult mai ieftin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

unde sa gasesc asa ceva mai ieftin

Dacă în profilul tău era scrisă locația ta, ai fi avut șanse, teoretic, să găsești un binevoitor care să-ți facă un cadou: câteva transformatoare pe care să faci școală.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O sa caut pe la niste ateliere de bobinaj sa vad daca gasesc ceva.Apropo, sunt din Timisoara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poti presupune ca sunt 3C90 si nu esti departe de realitate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.