Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Guest

radio fm cu ef183

Recommended Posts

Guest

de unde3 pot face rost de o schema de radio fm cu tubul ef183....va multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

De remarcat valoarea mare a capacităţii condensatoruluivariabil din circuitul de intrare (320 pF).Din acest motiv, receptorul nu poate funcţiona în gamaFM (în forma prezentată în schemă, bobina necesarăacordului este cu miez; aşadar receptorul este destinatdoar recepţiei posturilor care utilizează MA).L.E. Cer scuze domnului +_Florin_+, care a sesizat primulanomalia valorii capacităţii condensatorului variabil şi a căruipostare mi-a scăpat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu vad de ce schema n-ar corespunde cererii lui tepelea. A cerut FM, si nu a precizat unde lungi, medii, scurte sau ultrascurte. Identificarea FM numai cu UUS este eronata. Adevarat, nu am vazut FM pe unde medii sau lungi. Era doar un exemplu ca multe altele usor disponibile pe Google.

 

Articolul original tradus de Google. Banda de 40m http://translate.google.com/translate?sl=de&tl=en&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.jogis-roehrenbude.de%2FLeserbriefe%2FKainka-Radio%2FAudion.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Conform articolului respectiv, receptorul poate funcţiona în banda 49... 31 m (6,12... 9,67 MHz); aşadar e vorba de gama US, aparatul fiind destinat radioamatorilor, numai pentru modulaţia în amplitudine.tepelea:La secţiunea "Vintage" există multe subiecte care tratează experimente şi realizări de receptoare FM cu tuburi; daţi acolo o căutare, sigur veţi găsi informaţiile de care aveţi nevoie. Puteţi utiliza ca triodă tubul pe care îl deţineţi; scheme simple în această configuraţie sunt din abundenţă pe net (uneori e posibilă chiar şi o modificare a lor, pentru a beneficia de avantajele unei pentode).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se poate receptiona FM si pe unde scurte in banda de 11m CB (26.9 ... 27,6 MHz) dar schema postata este cel mai clasic receptor cu reactie pentru AM/CW/SSB. Mai putin clasica este partea de amplificator audio alimentat la doar 70V cu ECL80, un tub interesant deoarece contine o pentoda jos si o trioda deasupra, construite in jurul unui catod unic, comun.Pentru banda comerciala FM e nevoie de o schema cu superreactie unde configuratia este usor diferita, circuitul oscilant pe 88 ... 108 MHz se cupleaza intre grupul RC din grila lui EF183 si anod, nu intre grupul RC si masa ca in schema de mai sus. In grupul RC se pune 4.7M in paralel cu 120 ... 180 pF. Catodul direct la masa. Rezistenta din anod se mareste la 150k in loc de 33k si se mai pune un SRF in anod. g2 si g3 se leaga direct la anod (mod trioda). Tensiunea anodica se mareste la la 180 ... 200V, iar amplificatorul audio se realizeaza cu ECL 82 sau 86 bineinteles cu circuite RC de negativare automata in catodele triodei respectiv pentodei.Astfel sunetul este mai bun, adica un avantaj avand in vedere ca in FM se asculta de obicei muzica. Varianta ECL80 fara negativari functioneaza cu curenti de grila si sunetul nu e prea stralucit, puterea mica (Ua doar 70V) doar pentru CW/SSB merge, acolo nu-i nevoie de putere mare si norme HI-FI :rade:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.