Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
jawacafe

Magnetofon Kashtan - problema vu-metru stanga

Recommended Posts

Salut. Am cautat pe acest forum insa nu am gasit rezultatul la o problema care o am cu kashtanul.Incep prin a preciza ca am inlocuit condensatoarele electrolitice de pe preamplif. si amplif. Dupa inlocuirea lor a inceput sa se miste acul de pe vu-metrul dreapta insa anemic (cand dau play la banda). Cel de pe stanga e mort complet, nu stiu ce sa ii mai fac. Stie careva ce ar mai trebui inlocuit ca sa o ia din loc. Asta ar fi singura problema la el, in rest merge super ok. ps. precizez ca mai am inca 1 vumetru de schimb insa e acceasi problema.Daca e cineva din brasov sunt dispus sa il invit pe la mine.....fac cinste daca il repara! icon_jook Va salut cu respect!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut, vezi sa nu fi intrerupt vreun fir cand ai schimbat condensatorii; si eu am umblat prin magnetofoaene din astea si stiu ca sunt impanzite de fire :d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce simplu ar fi fost.... nu este intrerupt. Altceva e de vina insa ma cam depaseste momentan problema. Am fost cu el la un electronist, a verificat el ceva pe acolo si mi-a spus ca treaba e mai complicata si nu are timp. Si m-a lasat balta.Multumesc oricum de raspuns.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai spus ca ai schimbat condensatorii din preamplif si amplif, vezi poate ai pus vreunul cu polaritate inversa

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ideea e ca nu mergea nici inainte sa schimb condensatorii....In plus nici cel de pe dreapta nu mergea. Dupa ce am inlocuit condensatorii cel de pe dreapta a inceput sa bata anemic pana in -10 db. Mentionez ca pe amplif merge normal cel de pe dreapta, insa stanga tot mort e .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai putea sa verifici cu un osciloscop (sau alte metode neconventionale) pana unde iti ajunge semnalul audio in circuit si sa cauti buba in acel loc? Sa vezi pana unde ai semnal audio si unde nu mai ai, si te folosesti de canalul drept, fiind simetrice, sa vezi unde ar trebui sa ai semnal audio in drum spre VU-metru.E o idee de-a mea, nu am facut asa ceva... Mai poti pune vumetrul din stanga in dreapta pentru a fi sigur ca vumetrul e perfect functional, doar ca sa vezi ca merge.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am pus de pe stanga pe dreapta si lafel face. In plus mai am unul nou care din pacate tot lafel face. Multumesc oricum de respuns.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiecare VU-metru are cate un tranzistor amplificator inainte de redresare.Eu am avut un astfel de tranzistor ars. Verifica-le, eventual inlocuieste-le cu ceva de uz general PNP (BC 177 sau BC558). Verifica si diodele redresoare. Intra-adevar, accesul la ele este destul de anevoios trebuie sa demontezi modulele de preamplificare, iar ca sa ai acces la cablaj pt a face lipitirile trebuie sa demontezi placa de lemn (carcasa) de la baza.In caz de inlocuire, trebuiesc refacute reglajele de calibrare atat pe integistrare cat si pe redare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc frumos... O sa ma apuc sa verific cam tot ce e inainte de vu metru.Cand ai spus de dioda te refereai la cele doua diode zener?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai am o idee.

 

Eu nu sunt convins daca e defect vu-metrul efectiv, sau ai o problema cu semnalul ca nu ajunge la el.

 

Ca sa vezi asta, ai putea in loc de vu-metru sa legi la acelel fire un LED si sa vezi daca palpaie; daca nu palpaie, probabil vu-metrul e functional si cauti problema in cit\rcuit. daca palpaie, e defect vu-metrul. Eu am un asemenea vu-metru defect, pentru ca una din spiralele care il tin arcuit si prin care se alimenteaza bobina lui, s-a rupt/dezlipit de pe borna bobinei lui, si am vazut ca el merge cand si cand daca il scutur - normal, cand ils cutur face contact, si bate, dar apoi iarasi se opreste).

 

Iar ca sa vezi vu-metrul daca merge, ia o baterie de 1.5V consumata (am vazut ca si cand e consumata duce acul pana la capatul scarii) ca daca nu e consumata poate e prea mult curent pentru bobina lui, si pune-o la bornele vu-metrului, vezi daca se misca acul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

schimba modulele de preamplificare intre ele sa vezi daca ti defectu in preamplificator,daca defectu se mentine vezi ca are niste conduri de 5 sau 10 micro pe placa in care iti intra modulele,vezi ca ai si semireglabili pe aceasi placa pt a regla nivelul din vumetre

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut.Vu-metrul l-am testat exact cum ai spus cu o baterie descarcata si functioneaza. In plus am spus si mai sus ca mai am unul care e bun si tot lafel face pe canalul ala.Am schimbat si modulele de preamplif. intre ele si tot lafel face. Tind sa cred ca sunt condensatorii de pe placa exact cum a spus dl gaga. In plus mai am o intrebare.....cu ce pot sa inlocuiesc pasla care preseaza banda pe capul de citire?? momentan am pus niste vata dar nu e de viitor asta e clar. Multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

lipesti o bucata de pasla pe o lamela care sati intre in orificiile de la suportu de presare sau strici o caseta de casetofon din care scoti lamela cu pasla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.