Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
GabrielOp

calcul temperatura fir kantal

Recommended Posts

Salutari! Nu stiu daca am pus intrebarea asta bine aici, dar stiu ca pe aici sunt oameni care ma pot ajuta. Vreau sa alimentez o bucata de fir de kantal la 5v. Presupunem ca am 1 m kantal, rezistenta 43 ohm/m, 5v Conform legii lui ohm I=U/R => I=5/43=0.11 A , corect? Adica 1 metru kantal "mananca" 0.11A ? Pe ora ? sau? Si asta e important, dar mai important este la ce temperatura se va ridica acel fir? Se poate calcula temperatura unui fir de kantal?Vreau sa folosesc un acumulator de 5v 6A sau 12A sau 20 A (in functie de durata de folosinta) pentru a alimenta o pereche de branturi incalzite facute cu datele de mai sus ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acumulatorul are 5 Ah (amperi-ora), nu A (amperi).Imparti capacitatea 5Ah la consumul 0,11A si obtii timpul 45 ore.Partea proasta este ca puterea P=UxI=5x0,11=0,55 watt este prea mica pentru incaltari. Eu zic ca ar trebui cam 10 watt, adica de 20 de ori mai mare. Iar timpul va fi de 20 ori mai mic.Temperatura la o putere data depinde de racirea firului. Poti ajunge la peste 1000 grade cum se intampla in filamentul becului, dar si la doar cateva grade in plus, cum se intampla la o patura electrica care are cam 100 watt si o suprafata de 1-2 metri-patrati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si cum as putea mari aceasta putere ?Acumulatorul este de 12Ah deci calculand pe 10w consum, voi avea aprox 5 ore de picioare incalzite. Este suficient pt proiectul meu. Mai ramane partea cu marirea puterii, eventual si reglarea ei in timpul folosirii..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar trebui o rezistenta mai mica.P = U x I = U x U/R = (U^2) / Rde unde R = (U^2) / P = 25 / 10 = 2,5 ohmCu sarma de 43 ohm/m rezulta o lungime de a 2,5/43 = 0,058 m = 5,8 cmE prea scurta, nu o poti distribui pe toata suprafata. Ar trebui sarma de cativa ohmi / metru. Oricum ar trebui si un test practic, nu sunt sigur ca 10W e valoarea ideala in conditiile de temperatura in care vrei sa o folosesti.Pentru reglaj ar trebui o sursa PWM de 10W / 5V = 2 Amperi, deci care regleaza intre 0 si 2A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.